«Όλοι έχουμε γίνει ‘πολεμιστές’ και ειδικοί το τελευταίο διάστημα, καθώς ενώ δεν συνέβη τίποτα επί δεκαετίες, μέσα σε λίγες ημέρες έγιναν… δεκαετίες αλλαγών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής στην έδρα Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory) στο London School of Economics, Kevin Featherstone, απαντώντας στο ερώτημα αν αλλάζει πραγματικά η Ευρώπη στο OT FORUM.
Όπως ανέφερε, «οι ιστορικοί του μέλλοντος θα είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν αν έκανε πραγματικά κάποιες στροφές η Ευρώπη», τόνισε ωστόσο πως έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις.
«Πρώτον, η κρίση στην Ουκρανία έχει αίτιο και αιτιατό ως προς τα θέματα της ασφάλειας», όπως είπε και προσέθεσε: «Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει πλέον με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργήσει τη δική της ενιαία άμυνα. Ωστόσο, οτιδήποτε και αν αναπτύσσεται μέσα στην ΕΕ για την άμυνά της στο άμεσο μέλλον, σίγουρα, θα είναι υποδεέστερο του ΝΑΤΟ, καθώς και των αποφάσεων τού – υπό την ηγεσία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, κάτι που είδαμε να συμβαίνει με την Πολωνία, για παράδειγμα».
«Δεύτερον, υπάρχει και μια πιο βαθιά αλλαγή που συμβαίνει» ανέφερε, εξηγώντας πως είναι είναι μια αλλαγή «κοινωνιολογικής φύσης και αφορά στη συμπεριφορά, στις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης».
«Η ουκρανική κρίση ένωσε τους Ευρωπαίους»
Και υπογράμμισε πως «ακόμη και εκείνοι που είναι ευρωσκεπτικιστές, ή ακόμη και οι ακροξεξιοί, βλέπουν ότι στην Ευρώπη γίνονται αλλαγές από κάτω προς τα πάνω, με αποτέλεσμα η κρίση αυτή να ενώνει τους Ευρωπαίους και να τους κάνει να αντιλαμβάνονται τι συμβολίζει. Άρα, ο πόλεμος αυτός έφερε μία συνοχή στους ευρωπαϊκούς λαούς».
Απαντώντας στο ερώτημα πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε με την Ρωσία, ο καθηγητής Kevin Featherstone σημείωσε: «Βλέπουμε τις αντιφάσεις που ανέδειξε στην ομιλία του ο πρόεδρος Μπάιντεν, όταν μίλησε και για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα αντίστοιχο με εκείνο του 1938 στο Μόναχο. Ελπίζουμε ότι ο Πούτιν θα σταματήσει. Μία λύση ασφαλής για την Ουκρανία και αποδεκτή από την Ρωσία θα είναι το καλύτερο σενάριο. Η Ουκρανία, όμως, πρέπει να πραγματώσει την επιθυμία της για ανεξαρτησία. Άρα, ναι, πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Ρωσία και σε επίπεδο οικονομίας, αλλά πρέπει να ενεργήσουμε με ειδικό τρόπο».
Προσέθεσε, μάλιστα, πως «έχουμε εμπειρία με την Αφρική, όπου υπήρχαν κυρώσεις λόγω του Απαρχάιντ, αλλά σήμερα βλέπετε να υπάρχει άλλη εναλλακτική;». Και σημείωσε ότι υπάρχουν παίχτες, όπως η Κίνα, που μπαίνει στο παιχνίδι με συγκεκριμένες οπτικές. «Σίγουρα, είμαστε σε φάση αβεβαιότητας, που όμως δημιουργεί κινητοποίηση. Χρειάζεται να έχουμε ένα σταθερό αποτέλεσμα, για να δούμε τι είναι η Ευρώπη και τι συμβολίζει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Με την ιδιότητα του ειδικού στον ελληνικό πολιτισμό, ο κ. Featherstone κρίθηκε να σχολιάσει την στάση της Ελλάδας στην ουκρανική κρίση. Αφού τόνισε πως δεν είναι κατάλληλη αυτή η συγκυρία για να αρχίσει κανείς μια συζήτηση ως προς το πού ανήκει, στη Δύση ή στην Ανατολή, σχολίασε: «Νομίζω ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις, όπου ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων δεν καταδικάζει την ρωσική εισβολή και δεν θεωρεί τον Πούτιν υπεύθυνο για την κρίση. Τώρα, όμως, δεν είναι η στιγμή γι’ αυτά, το σημαντικό είναι να ενισχυθεί η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι πολύ θετική, και να αποφασίσουμε αν η επιλογή μας είναι στην Ευρώπη ή στον εξ ανατολών κίνδυνο».