Την εκτίμηση ότι το σοκ από την άνοδο των ενεργειακών τιμών που πιέζει την ελληνική οικονομία είναι αναστρέψιμο, εξέφρασε μιλώντας στο OT Forum ο επικεφαλής Οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας.
Υπό την προϋπόθεση, σημείωσε ο ίδιος, ότι η χώρα θα κινηθεί πιο αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της ενεργειακής απεξάρτησης και θα επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της, η τρέχουσα κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για μόνιμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στη βελτίωση των μακροοικονομικών της προοπτικών.
«Κάτι ανάλογο συνέβη και με την πανδημία, η οποία πίεσε κράτος και επιχειρήσεις να ψηφιοποιήσουν ταχύτερα τις εργασίες τους, γεγονός που οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προς όφελος της οικονομίας» πρόσθεσε ο ίδιος.
Κατά τον κ. Μαγγίνα θετικό είναι το γεγονός ότι το 2021 οι καταθέσεις αυξήθηκαν σημαντικά, καθώς σήμερα μπορούν να αποτελέσουν το καύσιμο για την ανάπτυξη των υγιών επιχειρήσεων στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, ώστε στη συνέχεια τα οφέλη να διαχυθούν και στα πιο αδύναμα στοιχεία της οικονομίας.
Προς το παρόν πάντως η επίδραση του πολέμου στην ψυχολογία επιχειρήσεων και καταναλωτών είναι καταλυτική. Ο Chief Economist της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι τα νέα στατιστικά στοιχεία που θα δημοσιευθούν αυτήν την εβδομάδα, θα αποτυπώσουν τη βύθιση της εμπιστοσύνης.
Ο ίδιος σημείωσε πάντως, πως αυτό είναι λογικό, καθώς πάντα σε μία κρίση σαν την σημερινή η αγορά αντιδρά υπερβολικά μετά το ξέσπασμά της, για να ισορροπήσει στη συνέχεια.
Το ζητούμενο κατά τον κ. Μαγγίνα είναι να αντέξει η εγχώρια οικονομία ως το καλοκαίρι, καθώς εκτιμά ότι στη συνέχεια οι συνθήκες θα βελτιωθούν. Αναφερόμενος στην άνοδο των τιμών, τόνισε ότι η απότομη αύξηση της ζήτησης όταν η πανδημία άρχισε να τίθεται υπό έλεγχο είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του πληθωρισμού.
Πάνω σε αυτό ήλθε να προστεθεί ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση, περιορίζοντας την προσφορά και οδηγώντας σε επιδείνωση της κατάστασης.