Είναι η πρώτη φορά που έχουμε την ευκαιρία να συνδυάσουμε τα κακά μιας ανθρωπιστικής κρίσης και την στάση που πρέπει να κρατήσουμε με τη δυνατότητα να καλύψουμε ανάγκες που έχει η χώρα, ανέφερε στο OT Forum και τη θεματική «η Ελληνική βιομηχανία και η Ουκρανία» ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς, Σταύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος εξήγησε ότι από την ελληνική βιομηχανία λείπουν 300.000 τεχνίτες και ειδικευμένοι βιομηχανικοί εργάτες.
«Λείπει η βιομηχανική κουλτούρα»
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι (στην Ελλάδα) γίνεται στροφή στην τεχνική εκπαίδευση», ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος, όμως «αυτά τα μέτρα θα πάρουν 3-5 χρόνια για να αρχίσουν να αποδίδουν» και περίπου μία δεκαετία για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες βάσεις. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συνδέσμου βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς, από την Ελλάδα «λείπει η βιομηχανική κουλτούρα», ενώ με την μαζική έξοδο Ουκρανών λόγω του πολέμου δίνεται η δυνατότητα να μεγαλώσει μια νέα γενιά έχοντας την εικόνα του πώς λειτουργεί η παραγωγή.
Ο Σταύρος Θεοδωρόπουλος προέτρεψε «να κάνουμε αυτό που κάνουν και άλλες χώρες της Ευρώπης», σημειώνοντας ότι πριν δύο χρόνια η Ουκρανία είχε προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Πολωνία καθώς η τελευταία μέσα σε μία τριετία είχε «τραβήξει» δεκάδες χιλιάδες ειδικευμένους τεχνίτες. Κάνοντας λόγο για «μαζική έξοδο», ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι ο κόσμος θα φύγει (από την Ουκρανία) γιατί η βιομηχανία καταστράφηκε και η ζωή θα είναι δύσκολη, προχωρώντας σε εκτίμηση για ακόμα και 10 εκατομμύρια Ουκρανούς μετανάστες και πρόσφυγες.
«Ανταγωνισμός για καλό εργατικό δυναμικό»
Αποκάλυψε ότι ο σύνδεσμος βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς προχώρησε σε μία πρώτη σχετική συζήτηση με τον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος απάντησε ότι οι Ουκρανοί αυτή τη στιγμή είναι προσωρινώς διαμένοντες στην Ελλάδα. «Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο κόσμος θα μείνει εκτός Ουκρανίας και εκεί θα υπάρξει ανταγωνισμός με τις άλλες χώρες για καλό εργατικό δυναμικό», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα πλατφόρμα για την παροχή άδειας εργασίας.
Υπενθύμισε ότι η ανάπτυξη της περιόδου 2000-2007 βασίστηκε σε μετανάστες εργάτες, οι οποίοι μετά το 2010 έχουν φύγει από τη χώρα. Ανέφερε ότι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι ότι οι Ουκρανοί που βρίσκονται στην Ελλάδα πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φλεβάρη δεν δικαιούνται άδειες παραμονής, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν.
Για την ενεργειακή κρίση
Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου βιομηχανιών Αττικής-Πειραιά, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, σημείωσε ότι οι βιομηχανικοί καταναλωτές μέσης τάσης είναι «απόλυτα εκτεθειμένοι» στις αυξήσεις, κάνοντας λόγο για τριπλασιασμό του κόστους ενέργειας στην παραγωγή στην μέση τάση. «Τα πράγματα έχουν ξεφύγει τελείως. Ένας λογαριασμός που ερχόταν με μέσο κόστος, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, 80-100 ευρώ/μεγαβατώρα, τώρα αγγίζει τα 200 ευρώ/μεγαβατώρα ενώ έχουμε δει και 300 ευρώ/μεγαβατώρα».