
Ορατός είναι ο κίνδυνος ύφεσης της γερμανικής οικονομίας λόγω του πολέμου και της υψηλής εξάρτησης της χώρας από τις ρωσικές ενεργειακές ροές. Την προειδοποίηση αυτή περιλαμβάνει η σημερινή έκθεση του έγκριτου Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, που συνιστά ουσιαστικά το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο της γερμανικής κυβέρνησης.
«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι (υψηλές) ενεργειακές τιμές αλλάζουν δραστικά τις οικονομικές προοπτικές» προειδοποιεί η έκθεση κάνοντας λόγο «για αξιοσημείωτο ρίσκο» για την επιβράδυνση της οικονομίας ή ακόμη και την υποχώρηση της σε επίπεδα ύφεσης, παράλληλα με την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Πραγματικά, το συμβούλιο προχώρησε σε μια δραστική επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του θεωρώντας πως, υπό τα νέα δεδομένα, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί μόλις στο 1,8% σε ετήσια βάση από το 4,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του.
Η έκθεση εξηγεί πως ο πόλεμος εκτροχίασε τις ελπίδες πως η γερμανική οικονομία θα αποτινάξει την αρνητική επίδραση της πανδημίας και θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Κι αυτό διότι η εξαγωγική μηχανή της χώρας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην ενίσχυση της πίεσης που καταγράφεται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τις ελλείψεις πρώτων υλών. «Ο πόλεμος προσθέτει επιπλέον πίεση στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που δοκιμάζονταν ήδη από την πανδημία. Την ίδια ώρα, οι τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο που έχουν ανέβει σημαντικά, επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και την ατομική κατανάλωση».
Πίεση στις τιμές και στις εφοδιαστικές αλυσίδες
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, το πάνελ «βλέπει» περαιτέρω άνοδο του δείκτη από το 3,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη στο 3,6%, καθώς το ράλι στις τιμές των commodities πυροδοτεί ένα ντόμινο ανατιμήσεων σε προϊόντα και τρόφιμα.
Εξάλλου, το οικονομικό συμβούλιο επισημαίνει πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η διαρκής απειλή της Μόσχας να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και άρα και τη Γερμανία, κάτι που θα οδηγούσε σε κατάρρευση πολλών επιχειρήσεων στη χώρα.
Στον κίνδυνο αυτό είχε σταθεί προ ημερών σε ομιλία του στη Βουλή και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην προσπάθεια του να εξηγήσει γιατί η Γερμανία δεν υποστηρίζει ένα πιθανό ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας, καθώς αυτό θα βύθιζε τη γερμανική αλλά και ευρύτερα την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση.
«Η Γερμανία θα πρέπει να πράξει άμεσα ότι είναι δυνατό για να λάβει προληπτικά μέτρα κατά της αναστολής των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία» προειδοποιεί το οικονομικό συμβούλιο.
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Πραγματικά, νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εξέδωσε την πρώτη προειδοποίηση με βάση το υπάρχον σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τριών σταδίων, για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Με την πρώτη αυτή προειδοποίηση κάλεσε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, καθώς… κάθε κιλοβατώρα μετράει!
Το δεύτερο επίπεδο του σχεδίου σημαίνει συναγερμό όταν η διατάραξη της προμήθειας ή η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση επηρεάζουν την συνήθη ισορροπία, αλλά μπορεί να υπάρξει διόρθωση χωρίς παρέμβαση. Και στο τρίτο επίπεδο λαμβάνονται μέτρα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε δελτίο καυσίμων.


Latest News

Γύρισε ο τροχός - Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπερνά την LVMH
Πώς η Hermès έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στην Ευρώπη - Τα λάθη της LVMH

Nike,Ugg ή Lululemon; Ποια μάρκα προτιμούν να αγοράζουν οι νέοι
Ανακατατάξεις και εκπλήξεις έκρυβε η έρευνα της Piper Sandler για τις καταναλωτικές συνήθειες των εφήβων - Η θέση Nike, Ugg, Lululemon

Ο Τραμπ βάζει φραγμούς στο μεγάλο ταξίδι των διαμαντιών
Οι έμποροι προειδοποιούν για «στασιμότητα» καθώς τα διαμάντια που αποστέλλονται μέσω του βασικού κόμβου της Αμβέρσας μειώνονται κατά 85%

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν γνωστοποιήσει προηγουμένως ότι επανεξετάζουν περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια από τις υποτροφίες και τις συμβάσεις του Χάρβαρντ

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας