
Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια ειδικά για τα νησιά, επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, «πρασίνισμα» της παραγωγής ενέργειας στα νησιά που θα παραμείνουν μη διασυνδεδεμένα και επέκταση της πρωτοβουλίας “Greco islands” για δράσεις αειφορίας στα νησιά, περιλαμβάνονται στις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν με χρηματοδότηση από το ταμείο απανθρακοποίησης των νησιών.
Αυτό ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας χθες σε εκδήλωση με θέμα «Κόστος Πράσινης Μετάβασης και Απανθρακοποίηση Νήσων» που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE) και η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).
Το Ταμείο, στο οποίο θα εισρεύσουν πόροι από την δημοπράτηση αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, εκτιμάται ότι – ανάλογα με την τιμή των δικαιωμάτων – μπορεί να συγκεντρώσει ποσά ύψους 1-2 δισεκ. ευρώ τα οποία με τη μόχλευση συμπληρωματικών πόρων μπορούν να διπλασιαστούν.
Εφαρμογή προγραμμάτων
Όπως τόνισε η κα Σδούκου, η εφαρμογή προγραμμάτων αειφορίας στα νησιά μπορεί να λειτουργήσει και ως πόλος προσέλκυσης τουριστών ενώ κάλεσε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να συμβάλουν στη χρηματοδότηση των επενδύσεων αυτών.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενέργειας & Φορολογικής Μεταρρύθμισης, της ΕΛΛΕΤ Χάρης Δούκας, υπογράμμισε την ανάγκη να σχεδιαστεί από κοινού με την τοπική αυτοδιοίκηση το ενεργειακό σύστημα των νησιών. “Σε ένα μη διασυνδεδεμένο νησί δεν έχει νόημα η στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα, όταν η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από πετρέλαιο. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι, πόσες ανανεώσιμες πηγές θα εγκατασταθούν στα νησιά και με ποια αντισταθμιστικά”, πρόσθεσε. Αναφέρθηκε επίσης αναφέρθηκε στο πρώτο ελληνικό εν λειτουργία έργο παραγωγής και αυτοδιαχείρισης ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί της Τήλου, τονίζοντας ότι ως χώρα, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο διαθέτουμε και πρωτοπορούμε σε τεχνολογικές λύσεις.
Στην ίδια εκδήλωση ο Κώστας Ανδριοσόπουλος, Καθηγητής στο Audencia Business School υπογράμμισε ότι πριν την ενεργειακή κρίση το κόστος της μεγαβατώρας στα νησιά (το οποίο επιμερίζεται σε όλους τους καταναλωτές μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) έφθανε ήδη και στα 400 – 500 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη και θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο να μειωθεί το κόστος με την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών.


Latest News

Γεράσιμος Καλογηράτος: H ενεργειακή μετάβαση και η ζήτηση ενέργειας για data centers επηρεάζουν τις προοπτικές του LNG
Η ενεργειακή μετάβαση και οι προοπτικές του LNG συζητήθηκαν στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link, σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε ο Γεράσιμος Καλογηράτος (Capital Clean Energy Carriers Corp.)

Χωρίς επιδότηση οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο – Ικανοποιημένο το ΥΠΕΝ από τις τιμές
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Μεγάλες μειώσεις στο ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Απρίλιο
Η ΔΕΗ ανάρτησε τις χρεώσεις για το ειδικό οικιακό και το νέο διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύουν τον Απρίλιο

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024