Ούτε ο πόλεμος, που έχει παγώσει τα επενδυτικά σχέδια δεκάδων εταιρειών, φαίνεται να τρομάζει τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος με γεμάτο «πορτοφόλι», μετά το περσινό χρυσό deal της πώλησης της Chipita στη Mondelēz, ετοιμάζεται να τινάξει την μπάνκα.

Μπορεί ο πολυσχιδής επιχειρηματίας με τη χρυσή συμφωνία των 2 δισ. δολαρίων, αλλά και «τυχερή» αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος της γεωπολιτικής κρίσης με την αναστολή λειτουργίας των δυτικών εταιρειών σε Ρωσία και Ουκρανία, να «έχασε» το «πετράδι του στέμματος», αλλά σήμερα χτίζει μια νέα «αυτοκρατορία» με κορωνίδα την κορυφαία σοκολατοβιομηχανία της χώρας, την ΙΟΝ.

Πριν ακριβώς 6 εβδομάδες, τόσο η διοίκηση της βιομηχανίας σοκολάτας ΙΟΝ, με μια ανακοίνωση 32 λέξεων, όσο και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διέψευδαν κατηγορηματικά το επικείμενο deal, ωστόσο χρηματοοικονομικοί κύκλοι της αγοράς συντηρούσαν τη σεναριολογία, υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις υφίστανται.

Τελικά η έντονη φημολογία για την πώληση της ΙΟΝ επιβεβαιώθηκε και επίσημα χθες με το βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο «Πως να διαψεύσετε μια διάψευση και άλλες οδηγίες χρήσεως» να αποδεικνύεται για άλλη μια φορά χρήσιμο.

Τα 5 deals και ο στόχος

Η εξαγορά του 45% των μετοχών της ΙΟΝ με δυνατότητα να αποκτήσει και την πλειοψηφία, είναι το 5ο deal του αεικίνητου μπίζνεσμαν από πέρσι το καλοκαίρι. Και πιθανότατα δεν θα είναι το τελευταίο, καθώς ακούγεται ότι ετοιμάζεται να σαλπάρει για την Κρήτη «μπαίνοντας» στο μετοχικό κεφάλαιο της κρητικής βιομηχανίας τροφίμων ΚΡΕΜΕΛ, η οποία δραστηριοποιείται στην κατηγορία των plant-based τροφίμων μέσω και της συνεργασίας της με την αμερικανική Good Planet Foods.

Πριν την ΙΟΝ είχε ανακοινωθεί η εξαγορά της ΕΔΕΣΜΑ και της, από το 1991 θυγατρικής της, ΑΜΒΡΟΣΙΑ αντικείμενο των οποίων είναι η παραγωγή αλλαντικών, έτοιμων σαλατών και φαγητών, ενώ ακόμη πιο πριν είχε προχωρήσει στην καταρχήν συμφωνία με τους μετόχους της Ελληνικοί Χυμοί, από κοινού με τον Απόστολο Ταμβακάκη (μέσω του επενδυτικού κεφαλαίου, EOS, που διαχειρίζεται ο τελευταίος), για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας.

Επιπλέον το προηγούμενο καλοκαίρι απέκτησε το 21,5% της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος διαθέτει ήδη την αλλαντοβιομηχανία Νίκας η οποία μάλιστα θα είναι σύντομα εκτός Χρηματιστηρίου, ενώ είναι συνιδρυτής και βασικός μέτοχος στην εταιρεία Wonderplant που δραστηριοποιείται στις υδροπονικές καλλιέργειες ντομάτας.

Ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία του στον κλάδο των τροφίμων, είτε ατομικά, είτε συνεργατικά, αποκτά δυνατότητες συνεργιών με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου σε κατηγορίες που έχουν προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και εξαγωγών. Μάλιστα, εδώ και λίγες ημέρες έχει ιδρύσει νέα εταιρεία συμμετοχών, με μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ.

Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας του γνωστού επιχειρηματία, υπό την επωνυμία Βespoke SGA Holdings, ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ, το οποίο «μοιράζεται» κατά 1,4 εκατ. ευρώ στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο (1% του μετοχικού κεφαλαίου) και το υπόλοιπο (138, 6 εκατ. ευρώ ή 99%) στην εταιρεία S.A.G. Investments & Holdings Limited, με έδρα την Κύπρο. Ποσό 35 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε σε μετρητά κατά την σύσταση της εταιρείας ενώ τα υπόλοιπα 105 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν, επίσης σε μετρητά, σε τέσσερις δόσεις ύψους 26,25 εκατ. ευρώ (μια κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του 2026).

Απέναντι στη Mondelēz

Εκτός των άλλων, η εξαγορά της ΙΟΝ, την οποία είχαν πολιορκήσει στο παρελθόν πολλοί μνηστήρες (από τη Nestlé, την Kraft Jacobs Suchard, τη Vivartia και τη RJR Nabisco έως τον ίδιο τον κ. Θεοδωρόπουλο) φέρνει τον τολμηρό επιχειρηματία απέναντι στη Mondelēz στον κλάδο της σοκολάτας. Η πολυεθνική που αγόρασε την Chipita, διαθέτει το «αντίπαλο δέος» τη σοκολάτα Παυλίδη.

Πωλήσεις άνω των 110 εκατ. ευρώ

Όσον αφορά την ΙΟΝ με έτος ίδρυσης το 1930, το 2020 ο τζίρος της διαμορφώθηκε στα 118,91 εκατ. ευρώ, έναντι 118,84 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 11,70 εκατ. ευρώ, από τα 14,27 εκατ. ευρώ το 2019.

Την ίδια χρονιά η βιομηχανία απασχολούσε 931 εργαζόμενους. Εκτός από ισχυρό μερίδιο στην εγχώρια αγορά σημαντικές είναι και οι εξαγωγές της σε: Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες, Παναμά, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ρωσία, Αίγυπτο, ΗΑΕ, Συρία και Τυνησία. Να σημειωθεί ότι από εξαγωγές προήλθαν πωλήσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ για το 2020, από 11,18 εκατ. ευρώ το 2019.

Η ΙΟΝ διαθέτει τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Άρτα, στο Νέο Φάληρο και στο Μαρκόπουλο Αττικής. Η εταιρεία διατηρεί και παραγωγική μονάδα στη Σόφια της Βουλγαρίας. Η συγκεκριμένη θυγατρική ενισχύει την παρουσία της εταιρείας στη ρωσική αγορά, ενώ παράγει και προϊόντα Nucrema.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Θεοδωρικάκος: Συνάντηση Σταύρου Καφούνη και εκπροσώπων του κλάδου της γουνοποιίας – Τι συζήτησαν
Επιχειρήσεις |

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο