Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών λιμανιών κρούει μελέτη της εταιρείας συμβούλων CE Delft η οποία εξετάζει τι αποτελέσματα επιφέρει η ένταξη της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (EU ETS).
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι είναι προ των πυλών ο κίνδυνος τα πλοία να αποφεύγουν τα λιμάνια της ΕΕ και να προτιμούν άλλα γειτονικά στην ΕΕ, για μην υποχρεούνται να αγοράζουν δικαιώματα ρύπων και να επιβαρύνουν έτσι το κόστος λειτουργίας τους.
Η μελέτη εντοπίζει τρόπους με τους οποίους μια ναυτιλιακή εταιρεία θα μπορούσε να «αποφύγει» ευρωπαϊκό λιμάνι και το EU ETS, οι οποίοι μεταξύ άλλων είναι η προσθήκη επιπλέον λιμένα προσέγγισης λίγο έξω από την ΕΕ, η αφαίρεση ορισμένων από τα λιμάνια της ΕΕ από τα δρομολόγια των πλοίων κ.λ.π.
Ειδικότερα, η μελέτη εντοπίζει τέσσερις τρόπους με τους οποίους η ναυτιλιακή εταιρεία θα μπορούσαμε να «αποφύγει» ευρωπαϊκό λιμάνι και το EU ETS, οι οποίοι είναι:
- η προσθήκη επιπλέον λιμένα προσέγγισης λίγο έξω από την ΕΕ.
- η αλλαγή της σειράς των λιμανιών στο υφιστάμενο σχέδιο προσεγγίσεων των πλοίων της εταιρείας έτσι ώστε λιμάνι κοντά στην Ε.Ε να είναι το πρώτο λιμάνι προσέλευσης στην περιοχή της Ε.Ε.
- η κατάργηση λιμένων της ΕΕ από το σχέδιο προσεγγίσεων και τον εφοδιασμό των λιμανιών αυτών με μικρότερα πλοία (feeder) από λιμάνι εκτός ΕΕ.
- η αφαίρεση ορισμένων λιμένων της ΕΕ από το πρόγραμμα και τα σχέδια προσέγγισης της εταιρείας.
Αυτό σημαίνει ότι μια ναυτιλιακή εταιρεία θα μπορούσε για παράδειγμα στη Μεσόγειο να επιλέξει ως «κύριο» λιμάνι για ένα μεγάλο πλοίο της την Αίγυπτο ή την Τουρκία και από εκεί να στέλνει τα εμπορεύματα στα ευρωπαϊκά λιμάνια με μικρότερου μεγέθους πλοία.
Για καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις υπολογίσθηκε το κόστος και το όφελος και το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι η αποφυγή του EU ETS με αλλαγές στους σχεδιασμούς των δρομολογίων δεν μπορεί να αποκλειστεί ως κερδοφόρα επιλογή σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όταν οι τιμές των δικαιωμάτων αγοράς ρύπων έχουν πάει στα ύψη, όταν το κόστος αποφυγής (κόστος λιμένα, λειτουργικό κόστος, κόστος ναύλωσης, κόστος διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων) είναι χαμηλότερο, το κόστος μεταφόρτωσης είναι χαμηλό κ.λ.π.
Βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και πόσο εύκολο είναι τα πλοία να «πιάνουν» πρώτα λιμάνι εκτός ΕΕ, αν π.χ. υπάρχει η απαιτούμενη διαθεσιμότητα θέσεων στο λιμάνι, κ.λπ..
Ουσιαστικά η μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Λιμανιού του Ρότερνταμ το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και ενδέκατο στην παγκόσμια κατάταξη, αναγνωρίζει ότι η ένταξη της ναυτιλίας σε ένα περιφερειακό μέτρο όπως είναι το EU ETS θα λειτουργήσει σε βάρος του ανταγωνισμού των ευρωπαϊκών ναυτιλιακών εταιρειών και λιμανιών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στα συμπεράσματα η μελέτη επισημαίνει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μην υπονομευθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών λιμανιών, από ένα κύμα «κύμα αποφυγής» λόγω της ένταξης της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (EU ETS) είναι να διασφαλιστεί ότι παρόμοια μέτρα βασισμένα στην αγορά εφαρμόζονται σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ή σε γειτονικές της ΕΕ χώρες.
Το συμπέρασμά αυτό δικαιώνει πολλούς ναυτιλιακούς φορείς συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που ενώ τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας (Green Deal) για το κλίμα εν τούτοις έχουν επισημάνει ότι η ένταξη της ναυτιλίας, σε ένα περιφερειακό μέτρο, όπως το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων, δεν αποτελεί την κατάλληλη λύση για μια παγκόσμια βιομηχανία, όπως η ναυτιλία. Υπενθυμίζεται ότι η διεθνής ναυτιλία έχει προτείνει ένα πιο απλό μέτρο βασιζόμενο στην αγορά (Market Based Measure) την επιβολή ενός τέλους επί των καυσίμων και την δημιουργία ενός fund που θα επενδύει σε τεχνολογίες και νέα εναλλακτικά καύσιμα που θα εξασφαλίζουν την μετάβαση της ναυτιλίας σε μια εποχή χωρίς άνθρακα.
Latest News
Dreyfus για ΟΛΘ: Δεν θα διαγράψουμε τις μετοχές από το Χρηματιστήριο Αθηνών
Τι αναφέρει η Leonidsport της οικογένειας Dreyfus στο ενημερωτικό δελτίο για την δημόσια πρόταση στον ΟΛΘ
Το 2,1% του ΟΛΘ απέκτησαν οι Dreyfus - Το τίμημα
Η Leonidsport Β.V απέκτησε 212.114 μετοχές του ΟΛΘ στις 13 Ιανουαρίου - Σε εξέλιξη η δημόσια προσφορά
Οι Dreyfus «πατάνε το κουμπί» – Αρχίζει η δημόσια πρόταση για το 21% του ΟΛΘ
Ξεκινάει σήμερα η πρόταση της LeonidsPort για το 21% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ – Τα σενάρια και οι μετοχικές ισορροπίες
«Ριζικό λίφτινγκ» στις μαρίνες με επενδύσεις 180 εκατ. - Στα σκαριά πάνω από 40 project
Αναβαθμίζονται οι μαρίνες της χώρας και μαζί το τουριστικό προϊόν - Ποια projects εγκρίθηκαν, ποια απορρίφθηκαν
Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ η Cosco: H Αθήνα «μετρά» τις επιπτώσεις - Τι λένε πηγές στο Reuters
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο Reuters ότι μέχρι στιγμής το λιμάνι του Πειραιά λειτουργεί κανονικά
OΛΘ: Πιάνει λιμάνι(;) η LeonidsPort – Οι νέες μετοχικές ισορροπίες με Σαββίδη – CMA CGM και Υπερταμείο
Στον ΟΛΘ η δισεκατομμυριούχος Margarita Louis – Dreyfus επιδιώκει την απόκτηση του 21% - Τα σενάρια για τη νέα μετοχική σύνθεση
Δημόσια πρόταση για το 21% του ΟΛΘ από την LeonidsPort - Σημαντικό premium 26,6%
H LeonidsPort B.V. προτίθεται να αγοράσει μετοχές του ΟΛΘ και απευθείας μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς ή εξωχρηματιστηριακά στο προσφερόμενο τίμημα
Ιστορικό ρεκόρ για τον ΟΛΠ στην κρουαζιέρα -Πάνω από 1,7 εκατ. επιβάτες
Ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που εξυπηρετήθηκαν το έτος 2024 ήταν 810 έναντι 760 το 2023
Σε κόμβους κρουαζιέρας επιδιώκει να μετατρέψει το ΤΑΙΠΕΔ τα λιμάνια Πάτρας-Κατάκολου και Καβάλας
Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών και να αναβαθμιστούν σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό
Σε κόμβους κρουαζιέρας θα μετατραπούν τα λιμάνια Πάτρας, Κατάκολου και Καβάλας
Τι προβλέπει ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ