Στις προκλήσεις που συνιστά για τους Δήμους το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων επικεντρώθηκε η συζήτηση του πάνελ που περιλάμβανε το Δήμαρχο Βριλησσίων, Ξενοφώντα Μανιατογιάννη, το Δήμαρχο Ναυπλίου Δημήτρη Κωστούρο και τον Γενικό Διευθυντή Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιονίων Νησιών, Βασίλειο Αναλυτή.
Ο δήμαρχος Βριλησσίων στάθηκε στην μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο στρατηγικής σημασίας θέμα της διαλογής στην πηγή παράλληλα με την ενημέρωση των δημοτών και των παιδιών ήδη από τα σχολεία.
Έχουν προστεθεί δέκα διαφορετικά ρεύματα, πχ κίτρινος κάδος, για τηγανέλαια, για επαναχρησιμοποιούμενα ενδύματα κλπ, ενώ έχει επιτευχθεί καθολική διαλογή στην κομποστοποίηση (καφέ κάδος).
Μέσα από την προσπάθεια αυτή έχει επιτευχθεί μια σημαντική εξοικονόμηση των δαπανών, μεσοσταθμικά από το 2019 μια οικονομία κλίμακος ύψους 40% που επέτρεψε και τη μείωση των δημοτικών τελών.
Πρωτοποριακό είναι και το πιλοτικό πρόγραμμα «πόρτα πόρτα» με τη συμμετοχή 1.000 οικογενειών από τις οποίες γίνεται χωριστή διαλογή των σκουπιδιών, συγκεκριμένες ώρες και μέρες, με επιπλέον επιβράβευση στα δημοτικά τους τέλη.
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι από τους πυλώνες της κυκλικής οικονομίας, σχολίασε ο κ. Μανιατογιάννης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ναυπλίου, Δημήτρης Κωστούρος στάθηκε καταρχάς στο γεγονός πως κάθε πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι ο δήμος είναι σπίτι του και να συνεργαστεί, πως πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση από τα σχολεία στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση και στην τελική ανάλυση να υπάρξει αλλαγή αντίληψης στην κοινωνία.
Ειδικά για το Δήμο Ναυπλίου μεγάλη διαφορά έκανε η κεντρική διαχείριση, καθώς έκλεισαν δύο μεγάλες χωματερές, η μία πριν λίγα χρόνια και η δεύτερη πριν ένα μήνα. Η κεντρική διαχείριση επιτρέπει στο δήμο να γνωρίζει που καταλήγουν τα σκουπίδια. Μάλιστα στόχος, μέσα στον επόμενο χρόνο, είναι οι δημότες να γνωρίζουν πόσα απορρίμματα παράγουν και πως μπορούν να τα μειώσουν για ένα πρασινότερο δήμο.
Πάντως, πέρα από την αλλαγή αντίληψης θα πρέπει να δρομολογηθεί και η εφαρμογή και επόπτευση, όπως ισχύουν στις χώρες του εξωτερικού, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να αρχίσουν να «πέφτουν» και πρόστιμα.
Αναφορικά με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιονίων Νησιών, ο γενικός διευθυντής Βασίλειος Αναλυτής εξήγησε πως η περιοχή του είναι από τις πιο δύσκολες περιφέρειες της χώρας. Πρώτον διότι υπάρχει στέρηση σε υποδομές και δεύτερον λόγω της πρακτικής δυσκολίας που δημιουργεί η νησιωτικότητα, η πρόσβαση και οι μεταφορές.
Αντιστοίχως και ο κύριος Αναλυτής στάθηκε στην υψηλή σημασία της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.
Στόχος είναι τα Ιόνια να γίνουν η πρώτη, πραγματική, περιφέρεια κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τρεις άξονες.
Πρώτος άξονας είναι η ολοκλήρωση των κεντρικών δομών και υποδομών.
Δεύτερος άξονας είναι η διαλογή στην πηγή (η προσθήκη επιπλέον ρευμάτων). Στο σημείο αυτό έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα προγράμματα όπως ένα food waste πρόγραμμα σχεδιασμένο για την εστίαση και τα ξενοδοχεία για τον περιορισμό των αποβλήτων. Μάλιστα, στόχος είναι και η δημιουργία του πρώτου hub διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα.
Τρίτος άξονας είναι η καινοτομία και η εκμετάλλευση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ενδεικτικά έγινε αναφορά στη πρώτου ρομποτικού προγράμματος.
Πάντως, όλα τα μέλη του πάνελ στάθηκαν στο γενικό πρόβλημα της είσπραξης των ανταποδοτικών τελών από τις εταιρείες ενέργειας, πότε εισπράττει τα χρήματα ο δήμος και από ποιον.