Η ενεργειακή κρίση και οι προκλήσεις υπό το φως της Ουκρανικής Κρίσης ήταν το θέμα συζήτησης στο πλαίσιο του OT Forum στην οποία συμμετείχαν η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, ο κ. Χάρης Δούκας, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ και ο κ. Γιώργος Στάμτσης, διδάκτωρ μηχανικός στο πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ – Έσσεν.
Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας και κατά πόσο αυτός έχει ανατραπεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η κ. Σδούκου τόνισε ότι αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και ότι όλες οι χώρες επαναπροσδιορίζουν τις σχετικές πολιτικές τους.
Σημείωσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται σε τρία επίπεδα. Καταρχήν στο επίπεδο των καταναλωτών και στις επιβαρύνσεις που αυτοί υφίστανται. «Κάθε μήνα καλύπτουμε μέρος της αύξησης του κόστους» είπε χαρακτηριστικά η κ. Σδούκου, τονίζοντας παράλληλα ότι τα χρήματα που διατίθενται δεν είναι ανεξάντλητα και εδώ «έρχεται η πρόταση Μητσοτάκη για πλαφόν».
Το δεύτερο επίπεδο είναι αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ζυμώσεις που γίνονται εκεί, καταρχήν βραχυπρόθεσμα. «Αναμένουμε το Μάιο για τις αποφάσεις του τι θα αλλάξει» είπε η κ. Σδούκου.
Το τρίτο επίπεδο αφορά την επιτάχυνση των πολιτικών που σχετίζονται με τη γενικότερη ενεργειακή/ περιβαλλοντική πολιτική της χώρας, για την «πράσινη συμφωνία», την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και τις ενεργειακές διασυνδέσεις, εγχώριες και διεθνείς, τόνισε η κ. Σδούκου.
Στο ερώτημα για το αν η ενεργειακή μετάβαση της χώρας προχωράει με αργούς ρυθμούς, η γενική γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών σημείωσε ότι η χώρα θα πετύχει όλους τους ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι και στρατηγικές.
Το επόμενο θέμα που τέθηκε στο πάνελ ήταν αυτό των επενδύσεων σε υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η κ. Σδούκου αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται ήδη στη γραμματεία σχεδιασμού της κυβέρνησης, σύντομα θα μπει σε διαβούλευση και πολύ σύντομα θα έρθει στη Βουλή για συζήτηση. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει απλοποίηση της αδειοδότησης για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ότι είναι αναγκαίο να «σκοτώσουμε της αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας».
Επιπρόσθετα, αναφερόμενη στα θέματα ενέργειας η κ. Σδούκου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της αποθήκευσης ενέργειας σε συνάρτηση με τις ΑΠΕ, αποκαλύπτοντας ότι ήδη έχει δοθεί το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Απεξάρτηση από το φυσικό αέριο
Ο κ. Δούκας από την πλευρά του τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο απεξάρτησης από το φυσικό αέριο, συνολικά, αλλά και συγκεκριμένα από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σημείωσε μάλιστα ότι οι τιμές κινούνταν ανοδικά ήδη από το καλοκαίρι ενώ υπήρξε επιδείνωση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Άρα, θα πρέπει να απεξαρτηθούμε από το φυσικό αέριο συνολικά τόνισε ο κ. Δούκας.
Για το γεγονός ότι το φυσικό αέριο έχει χαρακτηριστεί καύσιμο μετάβασης και στο ερώτημα πώς θα γίνει η απεξάρτηση, ο κ. Δούκας είπε ότι «θα πρέπει να πάμε πολύ πιο γρήγορα στη μετάβαση» ενώ τόνισε το πόσο σημαντικά είναι τα δίκτυα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Για το θέμα των κοιτασμάτων ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ διατύπωσε την άποψη ότι πλέον «δεν έχει νόημα να μπαίνουμε σε νέα κοιτάσματα, αλλά να αξιοποιήσουμε τα υφιστάμενα».
Για το θέμα της απεξάρτησης από το φυσικό αέριο, ο κ. Στάμτσης είπε ότι βραχυπρόθεσμα είμαστε σε καλό δρόμο για να επιτευχθεί μία μείωση της εξάρτησης κατά 30% έως 50%, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, τόνισε ότι μακροπρόθεσμα πρόκειται για ένα πιο σύνθετο, πολιτικό πρόβλημα.
Φορολόγηση υπερκερδών
Στο ερώτημα αν η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας μπορεί να αντικαταστήσει τις επιδοτήσεις και αν κάτι τέτοιο θα αρκούσε, η κ. Σδούκου είπε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνά από το χέρι της» ενώ παρέπεμψε στις προαναγγελίες του πρωθυπουργού που ξεκαθάρισε ότι μόλις τα υπερκέρδη βεβαιωθούν θα γίνει η φορολόγηση. Τόνισε δε ότι η ΡΑΕ εξετάζει τα σχετικά στοιχεία και ότι παράλληλα πρέπει να εξεταστούν και τα αποτελέσματα των εταιρικών χρήσεων.
Σύγκρουση βορρά – νότου εντός της ΕΕ
Στο ερώτημα αν υπάρχει πολιτική σύγκρουση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον άξονα βορράς-νότος, στο ζήτημα της ρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου, ο κ. Στάμτσης υπενθύμισε ότι ουσιαστικά η συζήτηση γίνεται για το πλαφόν και ότι δεν είναι μία κλασσική πολιτική διαφωνία. Αντίθετα, είπε, ότι είναι ισχυρό το αίτημα για πλαφόν στις κοινωνίες ενώ η αντίδραση προέρχεται από ορισμένες κυβερνήσεις στις οποίες υπάρχει ο φόβος δημιουργίας προβλημάτων εφοδιασμού μέσω LNG.
Σημείωσε δε ότι δεν υπάρχουν πάντα οι ίδιοι κανόνες λειτουργίας και ότι είναι πολύ πιθανό να τεθούν όρια και όχι πλαφόν.
Ανασχεδιασμός του κλιματικού νόμου
Αναφερόμενος στον κλιματικό νόμο, ο κ. Δούκας είπε ότι αυτός είχε παρουσιαστεί πολύ πριν τα γεγονότα στην Ουκρανία και όσα ακολούθησαν, άρα «πρέπει να τον ξαναδούμε και να τεθούν στόχοι». Χαρακτήρισε εξωφρενικές τις τιμές στο φυσικό αέριο ενώ ανέφερε ότι τα υπερκέρδη σε αυτόν τον τομέα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φτάνουν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Τέλος, δεν παρέλειψε να προτείνει καθιέρωση πλαφόν και στις λιανικές τιμές με προτυποποίηση στα καταναλωτικά τιμολόγια.
Ελληνικά κοιτάσματα και ανακοινώσεις
Στο ερώτημα αν σαν χώρα έχουμε κοιτάσματα τα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν η κ. Σδούκου καταρχήν εξέφρασε την προσωπική της άποψη ότι θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουμε αν όντως έχουμε κοιτάσματα. Ωστόσο, όπως είπε, «μπορούμε να πάρουμε το επόμενο τραίνο» για να συμπληρώσει ότι «είναι κρίμα» καθώς όταν δόθηκαν οι αρχικές αδειοδοτήσεις ακολούθησε μία στασιμότητα.
Πλέον, είπε η κ. Σδούκου, αναμένουμε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα, ενώ πρόσθεσε ότι θα ενταθούν οι σεισμικές έρευνες «τουλάχιστον για να δούμε τι έχουμε».
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων