
Στη ζώνη των 880 μονάδων έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, με τις προσπάθειες να κλείσει το μήνα πάνω από τον κρίσιμο επίπεδο των 885 μονάδων να πέφτουν στο κενό, στο περιθώριο των αντιφατικών εξελίξεων στο μέτωπο της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,59% στις 879,45 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα χαμηλά επίπεδα των 73 εκατ. ευρώ.
Τελικά η λήξη του πρώτου τριμήνου του έτους άφησε μια γλυκόπικρη γεύση στα χαρτοφυλάκια της Λ. Αθηνών, αφού μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κατέγραφε από τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως, αλλά η γεωπολιτική κρίση τελικά στοίχισε το τελικό πρόσημο τόσο του μήνα όσο και του τριμήνου. Ειδικότερα, στο τρίμηνο ο γενικός δείκτης έχασε 1,55%, ενώ στο μήνα οι απώλειες ήταν λίγο πάνω από το 1,3%.
«Θύμα» μετατόπισης κεφαλαίων
Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, το ΧΑ τον Μάρτιο έπεσε “θύμα” περισσότερο μιας μετατόπισης των κεφαλαίων σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και λιγότερο μιας επιλογής αποδόσεων από τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές. Έτσι παρά τις ισχυρές αναταράξεις που προκάλεσε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εν τέλει το ΧΑ στάθηκε “αξιοπρεπώς” σε σχέση με άλλες ομοειδείς αγορές, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε δίνη αποεπένδυσης λόγω μείωσης του κινδύνου.
Βέβαια, πέραν των παραπάνω επιδόσεων, οι οποίες είναι και εύκολα αναστρέψιμες, αυτό που χρειαζόταν η αγορά θα ήταν μια πιο αποφασιστική διάσπαση του ΚΜΟ200, που να συνοδεύεται και με ισχυρό τζίρο, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι το ΧΑ δεν διαθέτει εκείνα τα κεφάλαια που θα το θεωρήσουν χαμηλού ρίσκου τοποθέτηση σε ένα διεθνές περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Πάντως, ενδεχόμενη επαναφορά πάνω από τις 900 μονάδες θα βοηθήσει την ψυχολογία στο ΧΑ, ένα σενάριο που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας. Άλλωστε, παρά τις προσδοκίες ότι θα υπάρξει συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πολλά ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, οι άνω του 2% απώλειες σε Σαράντη, Motor Oil και ΔΕΗ επηρέασαν την τελική εικόνα της αγοράς, ενώ σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν και οι ΟΤΕ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Πειραιώς και Λάμδα.
Στον αντίποδα, η Aegean κράτησε στο +2,59% τα κέρδη της, αλλά οι Eurobank, Εθνική, Τιτάν, Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ περιόρισαν κάτω από το 1% την άνοδό τους.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS