
Στο 7%, υψηλό τριακονταετίας, εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Ιταλία τον Μάρτιο, ωθούμενος κυρίως από τις τιμές στην ενέργεια, οι οποίες συνέχισαν να αυξάνονται μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Η άνοδος των τιμών και το ουκρανικό δεν έχουν αφήσει αλώβητη και την οικονομίας της Ιταλίας, με τον υπουργό Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο να κάνει λόγο την προηγούμενη εβδομάδα για πιθανή σημαντική υποβάθμιση της ανάπτυξης.
Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να δημοσιεύσει σύντομα νέο σχέδιο προϋπολογισμού με αναθεωρημένους στόχους για την ανάπτυξη και το έλλειμμα.
Η κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερα από 16 δισ. ευρώ για να μετριάσει τον αντίκτυπο του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις και πρόσφατα ψήφισε περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του φόρου στις τιμές των καυσίμων.
Με υψηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο και μικρή προστασία για τους καταναλωτές, η οικονομία της Ιταλίας θα είναι η πιο βαριά πληγείσα μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, εάν ο ενεργειακός εφοδιασμός παραμείνει επισφαλής και οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες του έτους, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ρεκόρ 37 ετών στην Ισπανία
Πάντως, το υψηλό 7% της Ιταλίας, σε κάθε περίπτωση είναι αρκετά χαμηλότερο ρυθμός αύξησης από το 9,8% στο οποίο εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Μάρτιο, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό από τον τον Μάιο του 1985, ενώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο η αύξηση στις τιμές διαμορφώθηκε στο 7,6%
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα αντιπροσώπευαν σχεδόν τα τρία τέταρτα της συνολικής αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Απαντώντας στις ανησυχίες για το αυξανόμενο κόστος ζωής, η κυβέρνηση Σάντσεθ ψήφισε μια σειρά μέτρων αυτή την εβδομάδα με στόχο τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας.
Καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιταχύνεται, κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επέμειναν ότι η άνοδος είναι προσωρινή, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν να περιγράφει τον υψηλό πληθωρισμό ως εισαγόμενο σοκ που θα εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου.
Υψηλό 40 ετών στο Βέλγιο
Ρεκόρ 40 χρόνων σημείωσε ο πληθωρισμός στο Βέλγιο φτάνοντας στο 8,3% τον Μάρτιο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο μετά το 8,92% του 1983.
Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία του Βελγίου, ο υψηλός πληθωρισμός οφείλεται στις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες.
Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 57,22%, έναντι 60,99% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 49,9% και του φυσικού αερίου κατά 148,8% σε επίπεδο έτους.


Latest News

Πλούσιους νέους Αμερικανούς αναζητά η Μποτσουάνα για τα διαμάντια της
Για να πουλήσει διαμάντια, η Μποτσουάνα αξιοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα οπως το Instagram και το TikTok

Η Ευρώπη αναζητά νέες διαστημικές συνεργασίες στην ταραχώδη εποχή Τραμπ
Η Ευρώπη θέλει να τονώσει την άμυνα της και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην άμυνα

Γιατί η Ευρώπη υστερεί στη δημιουργία υπερπλουσίων
Οι σημαντικές εμπορικές πρωτεύουσες στην Ευρώπη και οι επικερδείς τους βιομηχανίες, έδιναν την ευκαιρία για δημιουργία πλούτου αλλά τα «παλιά, καλά χρόνια» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Πυρηνική ενέργεια: Amazon, Google και Meta υποστηρίζουν τον τριπλασιασμό της έως το 2050
Οι τεχνολογικοί γίγαντες ακολουθούν τις τράπεζες ζητώντας νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Τα αφεντικά των Blackstone και Goldman Sachs βλέπουν με καλό μάτι τις πολιτικές Τραμπ
Δύο φωνές που εκπροσωπούν την αφρόκρεμα των CEO στις ΗΠΑ εκθειάζουν τις πολιτικές Τραμπ

LNG: Πως ο υγρός «χρυσός» αναβάθμισε τις ΗΠΑ [γράφημα]
Για τις ΗΠΑ η εξόρυξη LNG είναι το ιερό δισκοπότηρο - Που ποντάρει ο Τραμπ
![Γροιλανδία: Ο ορυκτός πλούτος του νησιού που θέλει διακαώς ο Τραμπ [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/greenland1-600x400.jpg)
Τι κρύβει το υπέδαφος της Γροιλανδίας; [γράφημα]
Η Γροιλανδία, είναι πλούσια σε σπάνιες γαίες αλλά τα αποθέματα που μπορούν να ανακτηθούν φτάνουν το 1,5 εκατ. τόνους

Συναγερμός για τον «τυφώνα» Τραμπ - Τα σχέδια για να σωθεί εμπόριο 1,4 τρισ. δολ.
Οι δασμοί Τραμπ έχει προκαλέσουν αναστάτωση στα επιτελεία των επιχειρήσεων που προσπαθούν να καταστρώσουν σχέδια για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις τους

Το αστρονομικό ποσό που έχασαν οι Αμερικανοί από επενδυτικές απάτες το 2024
Οι επενδυτικές απάτες περιλαμβάνουν γενικά ισχυρισμούς ότι ένας καταναλωτής θα έχει μεγάλες αποδόσεις επενδύοντας σε ένα νέο σύστημα κερδοφορίας

Το φλερτ της Κίνας με τους ξένους CEOs και η συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ
Η Κίνα θέλει να φέρει πίσω μεγάλες ξένες επενδύσεις μετά από ένα κύμα φυγής