Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να επωμιστούν το βάρος της οικονομικής ανταπόκρισης στον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει τα χρέη τους, τα οποία συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αρχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις μπορούν να αντέξουν οικονομικά το να επωμιστούν το βάρος της εμπλοκής τους στον πόλεμο.
Υπό κανονικές συνθήκες, όταν αυξάνονται απότομα οι τιμές ενέργειας, η πολιτική που ακολουθείται είναι να δίνεται η δυνατότητα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να απορροφήσουν τους κραδασμούς. Οι κυβερνήσεις δεν θα περιόριζαν, παράλληλα, τις συνέπειες της αύξησης αυτής μέσω των ελέγχων τιμών, και οι κεντρικές τράπεζες δεν θα ανησυχούσαν για τον προσωρινό πληθωρισμό.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, το να αμελούμε την απειλή του πληθωρισμού θα μπορούσε να ωθήσει την ΕΚΤ να λάβει, αργότερα, αυστηρότερα μέτρα. Οι τιμές αυξήθηκαν ήδη κατά 5%, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο, και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτιμά ότι, φέτος, το ενεργειακό σοκ θα προσθέσει άλλες 2 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό. Για τον λόγο αυτό, η ΕΚΤ έχει προγραμματίσει το τέλος των αγορών ομολόγων της, και μπορεί, κατά τη φετινή χρονιά, ακόμη και να αυξήσει τα επιτόκιά της.
Η υιοθέτηση αυστηρότερης πολιτικής συμπίπτει με μια κακή περίοδο για τις κυβερνήσεις, οι οποίες πρέπει να βρουν τρόπο, ώστε οι οικονομίες τους να απορροφήσουν τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τις εισροές προσφύγων, και να ενισχύσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Ο Bruegel εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κόστος θα μπορούσε να φθάσει το 4% του ΑΕΠ. Το ακαθάριστο χρέος στην ευρωζώνη είχε ήδη αρχίσει να προσεγγίζει τα επίπεδα του 100% του ΑΕγχΠ, με την Ιταλία να βρίσκεται στο 150%. Παράλληλα, οι ενέργειες της ΕΚΤ αυξάνουν το κόστος χρηματοδότησης, με την απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας να διπλασιάζεται σε 2%, μετά τον Οκτώβριο. Το επικείμενο δημοσιονομικό πλήγμα δημιουργεί την ανάγκη ενός κοινού ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο.
Ευτυχώς, τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τον πληθωρισμό: παρόλο που οι αυξήσεις των τιμών στην Ιταλία ξεπερνούν, φέτος, το 6%, η χώρα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται με μείον 4% σε πραγματικούς όρους. Η κατάσταση αυτή περιορίζει τις επιπτώσεις του επιπλέον δανεισμού στους δείκτες χρέους. Παράλληλα, η μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης έχει επεκταθεί τα τελευταία 15 χρόνια – από έξι σε επτά χρόνια στην Ιταλία και από επτά σε περισσότερο από οκτώ χρόνια στη Γαλλία.
Και η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ παραμένει σχετικά χαλαρή. Σε αντίθεση με τη Fed των ΗΠΑ, δεν πρόκειται να συρρικνώσει τον ισολογισμό της. Το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει μέτριο. Ακόμη και στην περίπτωση που θα έπρεπε να δανειστεί ένα άλλο 4% του ΑΕΠ, το κόστος των τόκων της Ιταλίας θα αυξανόταν, σε τρέχουσες τιμές, μόνο κατά 1,5 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση.
Η Ευρώπη ανέστειλε τους κανόνες χρέους και ελλείμματός της, ώστε να δώσει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να δαπανήσουν χρήματα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και δεν έχει λόγο να επαναφέρει σύντομα τους κανόνες αυτούς.
Latest News
Γιατί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα προκαλέσει χάος
Οι δασμοί, ειδικά σε μια χώρα, θα οδηγήσουν σε ένα ανίερο οικονομικό και πολιτικό χάος
Το νέα σενάρια της Disney παραβλέπουν τον… Ντάμπο στο δωμάτιο
Η Walt Disney παρουσίασε με τόλμη μια τριετή πρόβλεψη, αλλά της διαφεύγουν κάποια πράγματα
Ωμή αλήθεια ή αγένεια - Τα όρια σε έναν εργασιακό χώρο
Οι ευθείς συνομιλητές υπερηφανεύονται για την ειλικρίνεια, αλλά μπορούν να αποθαρρύνουν τους συναδέλφους τους
Παίζοντας μπριτζ στις... αγορές - Η τέχνη του να είσαι τυχερός επενδυτής
Πώς να παίζεις με τα χαρτιά που σου μοιράζουν και να προσαρμόζεσαι σε αυτά - Οι κινήσεις του Μπάφετ
Γιατί τελικά η μεγαλύτερη σύγκρουση του Μασκ είναι με τον Τραμπ
Το αφεντικό της Tesla, Ίλον Μασκ, είναι ήδη βαθιά συνυφασμένο με το κράτος
Η Αμερική θέλει τον Τραμπ – χωρίς αν ή αλλά…
Η πιθανή επανεκλογή του είναι μια υπαρξιακή καταστροφή για τους Δημοκρατικούς και μια ιστορική αλλαγή του παιχνιδιού για τους συμμάχους των ΗΠΑ
Πέντε «καυτές πατάτες» για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει την ανάπτυξη ενώ θα επανατοποθετήσει την οικονομία
Γιατί οι ισχυροί brokers χάνουν τον έλεγχό τους στην πολιτική των ΗΠΑ
Η αλλαγή της στάσης τους δείχνει πώς ο φόβος έχει ξεπεράσει την ελπίδα στην πολιτική των ΗΠΑ, ακόμη και στις αίθουσες συνεδριάσεων
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Η Adidas ξεπερνά τη Nike - Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Adidas, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της