![Τεχνητή νοημοσύνη: Ακριβείς διαγνώσεις καταγμάτων το ίδιο με τους ορθοπεδικούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/gr1_lrg.jpg)
Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πλέον ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διάγνωση των καταγμάτων των οστών και έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει ουσιαστικά τους ορθοπεδικούς, ιδίως των νοσοκομείων σε πολυάσχολα τμήματα επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Ρέιτσελ Κούο του Τμήματος Ορθοπεδικής, Ρευματολογίας και Μυοσκελετικών Επιστημών της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Radiology» της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, αξιολόγησαν 42 έρευνες που συνέκριναν τη διαγνωστική ακρίβεια στην ανίχνευση καταγμάτων μεταξύ των γιατρών και των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Η μελέτη (μετα-ανάλυση) δεν βρήκε καμία άξια λόγου στατιστική διαφορά, με την ακρίβεια (ευαισθησία) της τεχνητής νοημοσύνης να είναι 91% έως 92%. «Βρήκαμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποδίδει με υψηλό βαθμό ακρίβειας, συγκρίσιμο με την απόδοση των κλινικών γιατρών», τόνισε η δρ Κούο.
Συχνό λάθος
Η μη διάγνωση ή η διάγνωση με καθυστέρηση ενός κατάγματος μέσω ακτινογραφίας είναι ένα συχνό λάθος με δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις για τον ασθενή. Συχνά οι ορθοπεδικοί κατακλύζονται από απεικονιστικές εξετάσεις, πράγμα που δυσκολεύει μερικές φορές την ορθή και έγκαιρη διάγνωση. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει εν προκειμένω τους υπερφορτωμένους γιατρούς, καθώς και όσους χρειάζονται μια δεύτερη γνώμη αλλά αδυνατούν να βρουν άλλον ειδικό, κάτι που αφορά ιδιαίτερα τις περιπτώσεις πολλαπλών καταγμάτων του ασθενούς.
«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει ως ένα “δεύτερο μάτι”, παρέχοντας στους γιατρούς είτε τη διαβεβαίωση ότι έχουν κάνει τη σωστή διάγνωση, είτε ωθώντας τους να ρίξουν μια δεύτερη ματιά στις ακτινογραφίες, προτού προχωρήσουν στη θεραπεία των ασθενών», ανέφερε η Κούο. Πρόσθεσε πάντως ότι η έρευνα στην ανίχνευση καταγμάτων από την τεχνητή νοημοσύνη παραμένει σε πολύ πρώιμο προκλινικό στάδιο. Γι’ αυτό, όπως είπε, «είναι ακόμη σημαντικό οι γιατροί να συνεχίσουν να ασκούν τη δική τους κρίση. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι αλάνθαστη και υπόκειται σε μεροληψίες και σφάλματα».
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Συγκράτηση στη φαρμακευτική δαπάνη και ενίσχυση των γενοσήμων το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elpen-production-600x300.jpg)
Συγκράτηση στη φαρμακευτική δαπάνη και ενίσχυση των γενοσήμων το 2025
Μείωση του clawback, επιμερισμό της δαπάνης σε πρωτότυπα και γενόσημα και χώρο για την καινοτομία, οι στόχοι του υπουργείου Υγείας για το 2025
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Scoreplay: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επενδύει στην εταιρεία AI για αθλητικά βίντεο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/giannis-antetokounmpo-sits-steps-600x337.jpg)
Νέο «χτύπημα» από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο - Επενδύει σε εταιρεία AI για αθλητικά βίντεο
Η τεχνολογία της ScorePlay χρησιμοποιείται από περισσότερους από 200 αθλητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο
![Εργαζόμενοι: Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον φέρνει αποχωρήσεις – Πόσοι έφυγαν από τη δουλειά τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον φέρνει αποχωρήσεις - Πόσοι έφυγαν από τη δουλειά τους
Τα ευρήματα της έρευνας Workmonitor της Randstad για τις προσδοκίες των εργαζομένων
![Πέθανε ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tom-robbins-600x400.jpg)
Πέθανε ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς
Την είδηση γνωστοποίησε η σύζυγός του, Αλέξα Ρόμπινς, στο Facebook.
![Χάρι Πότερ: Σπάνιο βιβλίο σώθηκε από τα σκουπίδια και πωλήθηκε για 25.000 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/GjWiqzjWAAAB_8x.jpeg)
Χάρι Πότερ: Σπάνιο βιβλίο σώθηκε από τα σκουπίδια και πωλήθηκε για 25.000 ευρώ
Ο δημοπράτης Ντάνιελ Πιρς βρήκε το βιβλίο πρώτης έκδοσης Χάρι Πότερ ανάμεσα σε αντικείμενα που προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων.
![Deloitte: Οι είκοσι ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/france-football1-600x442.jpg)
Οι 20 ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα - Η έκθεση της Deloitte [πίνακας]
Η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε ένα νέο ορόσημο, καθώς γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος που καταγράφει έσοδα 1 δισ. ευρώ σε μία μόνο αγωνιστική περίοδo
![Εστιακή θεραπεία προστάτη με το ρομποτικό σύστημα FocalOne](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_1548988871-600x251.jpg)
Εστιακή θεραπεία προστάτη με το ρομποτικό σύστημα FocalOne
Το ενεργό παρόν αλλά και το πολλά υποσχόμενο μέλλον στον χαμηλού κινδύνου καρκίνο προστάτη
![Υγεία: Δύο στους τρεις ακάλυπτους ασθενείς αδυνατούν να πληρώσουν τις θεραπείες τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/dapanesygeia-600x273.jpg)
Γιατί μένουν ακάλυπτες οι ανάγκες ασθενών στην Ελλάδα - Η αρνητική διάκριση στην ΕΕ
Σχεδόν το 70% των ιατρικών αναγκών που δεν καλύπτονται αφορούν οικονομικούς λόγους – Η κρατική χρηματοδότηση πάντα λιγότερη από τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς
![Netflix: Δίνει νέα πνοή σε κλασικές συνταγές της τηλεόρασης του ’50](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/NETFLIX_EXT-600x450.jpg)
Κάντο όπως η τηλεόραση του '50 - Τι επιλέγει το Netflix
Το Netflix επενδύσει σε ζωντανές μεταδόσεις και talk show για να ενισχύσει τα νέα διαφημιστικά εγχειρήματά της