Επιλεκτικές τοποθετήσεις, χαμηλός τζίρος και κίνηση εντός στενού εύρους. Αυτή είναι η εικόνα που εμφανίζει την πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας καθώς φαίνεται τον τόνο των ευρωαγορών, αφού το γεωπολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τη διάθεση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κινείται με κέρδη μόλις 0,12% στις 880,47 μονάδες, με τον τζίρο να είναι χαμηλότερος από τα 5 εκατ. ευρώ.

Αν και το βλέμμα των επενδυτών παγκοσμίως δεν έχει αποστραφεί από την Ρώσο-ουκρανική σύρραξη, αυτό που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τα τελευταία 24ωρα είναι το νέο διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν για πληρωμή των ποσοτήτων αερίου σε ρούβλι, αντί για ευρώ ή δολάριο. Εάν δεν συμμορφωθούν οι «μη φιλικές χώρες», όπως αναφέρει, τότε θα βρουν τη στρόφιγγα κλειστή… Και η Ευρώπη, όπως και η Ελλάδα… εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο, κινδυνεύοντας έτσι με πρωτόγνωρες καταστάσεις ως προς την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αβεβαιότητας είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενο οι αγοραστές να καθυστερούν τις εντολές τους, αλλά και οι συναλλαγές να γίνονται με γνώμονα την άμυνα ή την προστασία έναντι των πολλαπλών σεναρίων που έχουν διαφανεί πλέον. Προς στιγμήν το ΧΑΑ καταφέρνει να συντηρεί τα επίπεδα, αν και η αδυναμία του να κινηθεί υψηλότερα ίσως αφήσει έδαφος για επικράτηση των πωλητών.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα τα πρόσημα είναι σχεδόν μοιρασμένα, με τις ΕΛΧΑ, Aegean, Jumbo, Μυτιληναίο, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Εθνική και Eurobank να είναι σε αρνητικά εδάφη, αλλά ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Coca Cola και Alpha Bank σε θετικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών