Οι μεταφορές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να εντοπιστούν για να αποτραπεί η χρήση τους σε ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλα εγκλήματα.
Με γνώμονα αυτό, οι ευρωβουλευτές από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) και την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) υιοθέτησαν, με 93 ψήφους υπέρ, 14 και 14 αποχές, τη θέση τους σχετικά με το νομοσχέδιο που ενισχύει τους κανόνες της ΕΕ κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Προκειμένου να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και χρήση αυτών των τεχνολογιών, οι νέοι κανόνες στοχεύουν να τονώσουν την καινοτομία, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και προστατεύοντας τους επενδυτές και τους καταναλωτές από κινδύνους.
Οι κανόνες συμπεριλαμβάνουν απαιτήσεις διαφάνειας, γνωστοποίησης και επίβλεψης των συναλλαγών. Οι ευρωβουλευτές θέλουν η έκδοση ορισμένων ψηφιακών κερμάτων να γίνεται υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν κρυπτοστοιχεία θα οφείλουν να ενημερώνουν καλύτεροι τους καταναλωτές σχετικά με τους κινδύνους, το κόστος και τις χρεώσεις. Οι κανόνες θέλουν επίσης να διασφαλίσουν χρηματοοικονομική σταθερότητα μέσω της ρύθμισης των δημόσιων προσφορών των κρυπτοστοιχείων, ενώ άλλα μέτρα στοχεύουν να αντιμετωπίσουν την χειραγώγηση της αγοράς, το ξέπλυμα χρημάτων, την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλες εγκληματικές ενέργειες.
Προκειμένου να περιορίσουν το υψηλό αποτύπωμα άνθρακα των κρυπτονομισμάτων, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να καταρτίσει νέους κανόνες που να συμπεριλαμβάνουν δραστηριότητες εξόρυξης κρυπτοστοιχείων οι οποίες συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής στην ταξινομία της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.
Αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωβουλευτών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, οι τελικοί κανόνες θα χρειαστεί να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη.
Οι νέοι κανόνες ανήκουν στο γενικότερο πακέτο μέτρων περί ψηφιακής οικονομίας της ΕΕ, το οποίο στηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της προωθώντας την καινοτομία και διασφαλίζοντας, παράλληλα, την προστασία των πολιτών. Το πακέτο αυτό συμπεριλαμβάνει νέους κανόνες που υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός πιλοτικού καθεστώτος για να δοκιμαστούν οι υποδομές της αγοράς DLT (τεχνολογιών κατανεμημένου καθολικού).
Το εγκριθέν κείμενο αντιπροσωπεύει το σχέδιο εντολής προς τους ευρωβουλευτές να διαπραγματευτούν την τελική μορφή της νομοθεσίας με τις κυβερνήσεις της ΕΕ. Το ΕΚ ως σύνολο θα πρέπει να το ψηφίσει κατά τη σύνοδο ολομέλειας τον Απρίλιο.
Οι κίνδυνοι που ενέχουν τα κρυπτοστοιχεία
Σύμφωνα με ανάρτηση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η απουσία κάποιας κεντρικής τράπεζας ή αρχής και η δυνατότητα πραγματοποίησης ασφαλών και απλών συναλλαγών χωρίς μεσάζοντες είναι ορισμένοι από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα κρυπτοστοιχεία κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Ταυτόχρονα όμως, τα χαρακτηριστικά αυτά σε συνδυασμό με την απουσία νομοθετικής ρύθμισης (τα κρυπτοστοιχεία δεν καλύπτονται, επί του παρόντος, από την ευρωπαϊκή νομοθεσία) ενέχουν σημαντικούς κινδύνους.
Κίνδυνοι για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τις αγορές
Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν κρυπτοστοιχεία δεν καλύπτονται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας του καταναλωτή και συχνά αγνοούν τους συνεπαγόμενους κινδύνους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν χρήματα. Η ευρέα και άναρχη χρήση των κρυπτοστοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική αστάθεια, χειραγώγηση της αγοράς και οικονομικό έγκλημα. Δεδομένης της ανωνυμίας των περισσότερων συναλλαγών, τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται συχνά για εγκληματικές δραστηριότητες. Υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι χώρες της ΕΕ περιόρισαν τις εμπορικές τους συναλλαγές με κρυπτονομίσματα προς χρήση στη Ρωσία ή με ρωσική οντότητα.
Περιβαλλοντικός αντίκτυπος
Η τεχνολογία χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού, αφήνοντας μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin ισοδυναμεί με εκείνη μιας μικρής χώρας.