
Η Αυστραλία θα υποχρεωθεί να πληρώσει έως και 5,5 δισεκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια (3,7 δισεκ. ευρώ) για να σπάσει τη συμφωνία της με τη Γαλλία για την αγορά υποβρυχίων, αφού προτίμησε τελικά να προμηθευτεί αμερικανικά και βρετανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια.
Πέρυσι, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ακύρωσε το συμβόλαιο με τον γαλλικό όμιλο Naval Group για τη ναυπήγηση υποβρυχίων κλασικού τύπου (με κινητήρες ντίζελ), επιλέγοντας ως εναλλακτική λύση τα πυρηνοκίνητα, στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που σύναψε η Αυστραλία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία (AUKUS).
Σήμερα, όταν ρωτήθηκαν από μία γερουσιαστή της αντιπολίτευσης, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας αποκάλυψαν ότι η εγκατάλειψη της σύμβασης με τη Γαλλία συνεπάγεται την καταβολή υψηλής ρήτρας.
«Ζαλίζει» το ποσό
«Οι φορολογούμενοι θα πρέπει επομένως να πληρώσουν 5,5 δισεκ. δολάρια (Αυστραλίας) για υποβρύχια που δεν υπάρχουν;» ρώτησε η Πένι Γουόνγκ κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στην Καμπέρα.
Το ποσό που θα προκύψει κατόπιν διαπραγμάτευσης «θα κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα», απάντησε ο υφυπουργός Άμυνας Τόνι Ντάλτον. Διευκρίνισε ότι το ακριβές ποσό δεν έχει αποσαφηνιστεί επειδή οι διαπραγματεύσεις με τη Naval Group συνεχίζοναι.
Μια πηγή προσκείμενη στον γαλλικό όμιλο επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και «δεν έχει ακόμη καθοριστεί κάποιο ποσό». Τα 5,5 δισεκ. δολάρια που αναφέρθηκαν στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας «αντιστοιχούν στο σύνολο των δαπανών» που έχουν γίνει από το 2016, όχι μόνο από τη Naval Group αλλά και από τη Lockheed Martin (τον κατασκευαστή των αμυντικών συστημάτων των υποβρυχίων), καθώς επίσης και το κόστος κατασκευής ενός ναυπηγείου στο Όσμπορν, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
«Γνωρίζαμε τις συνέπειες»
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας Σάιμον Μπέρμιγχαμ επέμεινε ότι η απόφαση ακύρωσης της σύμβασης με τη Γαλλία ήταν «αναγκαία για τις επόμενες δεκαετίες», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «γνώριζε ότι οι συνέπειες θα ήταν σημαντικές».
Σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο από το αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής, το πρόγραμμα AUKUS θα στοιχίσει περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια και θα χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να μπει σε φάση λειτουργίας. Θα έδινε όμως στην Αυστραλία σημαντικό πλεονέκτημα, όσον αφορά τη δυνατότητά της να αποκρούσει μια επίθεση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Unicredit: «Πράσινο φως» για την απόκτηση της Banco BPM
Η UniCredit δήλωσε ότι έλαβε αντίγραφο της έγκρισης

Τέμπη: Πότε έρχεται το πόρισμα του ΕΜΠ
Θα ρίξει φως σε κρίσιμα ερωτήματα, κυρίως στο θέμα της πυρόσφαιρας – Τι αναφέρει μία νέα μαρτυρία

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα το Μεγάλο Σάββατο
Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο του Πάσχα για τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ και πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζική Μεταφοράς στην Αθήνα

Η διπλωματία πάνω σε χάρτες – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, οι αντιδράσεις και τα επόμενα βήματα
Ελληνική και τουρκική διπλωματία μετρούν αντιδράσεις και επόμενα βήματα

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους