«H EE καλεί την Κίνα να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ΕΕ-Κίνας που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τηλεδιάσκεψη.
«Η Κίνα δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά τη συζήτηση που είχε, μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ.
«Διπλή αστάθεια»
«Η ΕΕ και η Κίνα συμφωνήσαμε ότι αυτός ο πόλεμος απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία. Αυτή η διπλή αστάθεια δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Κίνας, ούτε της ΕΕ. Έχουμε κοινή ευθύνη ως παγκόσμιοι παράγοντες να εργαστούμε για την ειρήνη και την ασφάλεια», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ. Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ και οι διεθνείς εταίροι της επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για να πιέσουν το Κρεμλίνο να σταματήσει τον πόλεμο – «κυρώσεις οι οποίες έχουν τίμημα και για τους Ευρωπαίους που είναι το κόστος για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας».
«Κάθε απόπειρα μεταστροφής των κυρώσεων ή βοήθειας προς τη Ρωσία θα παρατείνει τον πόλεμο με περισσότερες απώλειες ζωών και μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις», προειδοποίησε ο Σαρλ Μισέλ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί κάθε απόπειρα οικονομικής ή στρατιωτικής βοήθειας προς τη Ρωσία, ενώ από την άλλη, τυχόν θετικά βήματα από την πλευρά της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου, θα γίνουν δεκτά με ικανοποίηση, τόσο από την ΕΕ, όσο και από την παγκόσμια κοινότητα.
«Ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση»
Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «είχαμε μια πολύ ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση» με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας. Υπογράμμισε ότι η σημερινή συζήτηση ήταν μια σημαντική ευκαιρία για να εκφράσει η ΕΕ την ανησυχία της στην Κίνα, για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και την αποφασιστικότητά της να τον τερματίσει. «Ο κόσμος έχει πάρει πολύ ξεκάθαρη θέση», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν , τονίζοντας ότι και η Κίνα θα πρέπει να κάνει το ίδιο.
«Η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει ιδιαίτερη ευθύνη και αυτό το συζητήσαμε με πολύ ειλικρινή και ανοιχτό τρόπο», είπε η φον ντερ Λάιεν. Τόνισε, επίσης, ότι πάνω από 40 χώρες έχουν ενωθεί με την ΕΕ στις κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου και σημείωσε ότι η ΕΕ κατέστησε σαφές στην Κίνα ότι αν δεν θέλει να συμμετάσχει στις κυρώσεις, τουλάχιστον δεν θα πρέπει να τις αντιστρέψει. «Δεν κατανοούμε κανενός είδους στήριξη στην ικανότητα της Ρωσίας να διεξαγάγει αυτόν τον πόλεμο. Κάτι τέτοιο θα έκανε τεράστια ζημιά στη φήμη της Κίνας εδώ στην Ευρώπη», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι «είναι ζήτημα εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και αποφάσεων για μακροπρόθεσμες επενδύσεις». Υπενθύμισε, επίσης, ότι οι εμπορικές συναλλαγές της ΕΕ με την Κίνα ανέρχονται σε 2 δισεκ. ευρώ ημερησίως, έναντι 330 εκατ. ευρώ εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. «Επομένως η παράταση αυτού του πολέμου δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, σίγουρα όχι για την Κίνα», ανέφερε, τέλος.
Στη Σύνοδο ΕΕ-Κίνας συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων, όπως ο τομέας της υγείας και η συνεργασία για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το εμπόριο και οι επενδύσεις, αλλά και θέματα διαφωνιών, όπως η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων μειονοτικών ομάδων από την Κίνα (Σιντζιάνγκ, Εσωτερική Μογγολία και Θιβέτ).
Τι λέει η Κίνα
Στη συνέπεια και τη συνέχεια που, κατά το Πεκίνο, διέπει την πολιτική της Κίνας έναντι της ΕΕ εστίασε από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, ο Σι κάλεσε την ΕΕ να διαμορφώσει τη δική της αντίληψη για την Κίνα, να υιοθετήσει μια ανεξάρτητη πολιτική για τις διμερείς σχέσεις και οι δύο οντότητες να εργαστούν από κοινού για τη σταθερή και διαρκή ανάπτυξη των σχέσεών τους.
Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στις Βρυξέλλες πριν από οκτώ χρόνια, όταν πρότεινε τη συνεργασία Κίνας και Ευρώπης για την οικοδόμηση μιας γέφυρας φιλίας σε όλη την ευρασιατική ήπειρο, καθώς και την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο πλευρών για την ειρήνη, την ανάπτυξη, τη μεταρρύθμιση και τον πολιτισμό και μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-ΕΕ με μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή.
«Αμετάβλητο το όραμα»
Το όραμα της Κίνας παραμένει αμετάβλητο. Αν μη τι άλλο, έχει γίνει πιο σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες, πρόσθεσε ο Σι.
Ο Σι επεσήμανε ότι η κρίση στην Ουκρανία ήρθε στη συνέχεια της παρατεταμένης πανδημίας του κορωνοϊού και μιας παραπαίουσας παγκόσμιας ανάκαμψης. Σε ένα τέτοιο σκηνικό, η Κίνα και η ΕΕ, ως δύο μεγάλες δυνάμεις, μεγάλες αγορές και μεγάλοι πολιτισμοί, θα πρέπει να αυξήσουν την επικοινωνία για τις σχέσεις τους και για μείζονα ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη και να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στην προσθήκη σταθεροποιητικών παραγόντων σε έναν ταραγμένο κόσμο, είπε ο Σι.
Σύμφωνα με το Xinhua, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι από πέρυσι οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ έχουν σημειώσει νέα πρόοδο παρά τις προκλήσεις και η συνεργασία Κίνας-ΕΕ έχει επιτύχει νέα αποτελέσματα παρά τις δυσκολίες. Έχει αποδειχθεί ότι η Κίνα και η ΕΕ μοιράζονται εκτεταμένα κοινά συμφέροντα και μια σταθερή βάση για συνεργασία, και ότι μόνο μέσω της συνεργασίας και του συντονισμού μπορούν οι δύο πλευρές να επιλύσουν προβλήματα και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.
Latest News
Φόβοι για «πολλά θύματα» στην Καλιφόρνια - Γιατί υπάρχει αδυναμία καταγραφής τους
Εξαιτίας των συνθηκών στο Λος Άντζελες οι μονάδες Ανθρωποκτονιών δεν μπορούν να καταγράψουν τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς
Τι είπαν Μελόνι - Ερντογάν για Συρία και συνεργασία σε αμυντική βιομηχανία και ενέργεια
Τι συζήτησαν Ερντογάν - Μελόνι τις τις σχέσεις μεταξύ των χωρών τους, καθώς και για διάφορα περιφερειακά και παγκόσμια θέματα
Η Ευρώπη κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει το «φαινόμενο Μασκ»
Οι Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη αναζητούν νομικά μέτρα για να περιορίσουν τις παρεμβάσεις του Ίλον Μασκ στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή
Γιατί μια εξαγορά της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ θα ήταν η συμφωνία του αιώνα
Από τότε που ο Τόμας Τζέφερσον αγόρασε τη Λουιζιάνα το 1803 μέχρι την αγορά της Αλάσκας από τους Ρώσους στο σήμερα - Ποια τα οφέλη για τους Γροιλανδούς
Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια μέσα σε πόλεις
Αλλάζει ο καιρός τις επόμενες μέρες - Προγνώσεις για χιόνια ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο
Σαρκοζί: «Δεν θα βρείτε ποτέ, ποτέ ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα λιβυκό λεπτό, στην εκστρατεία μου»
Ο Σαρκοζί κατήγγειλε την υπόθεση χρηματοδότησης της εκστρατείας του από τη Λιβύη ως «συνωμοσία».
Στάχτη πάνω από 2.000 κτίρια στο Λ. Αντζελες - Κόλαση στους λόφους του Χόλιγουντ
Ανεξέλεγκτα μέτωπα φωτιάς κατακαίνε το Λος Άντζελες, σαρώνουν τις πανάκριβες κατοικίες και μετατρέπουν τις πολυτελείς γειτονιές σε ερείπια.
Ύστατο χαίρε στον Κώστα Σημίτη – Ολοκληρώθηκε η ταφή στο Α’ Νεκροταφείο
Δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού αποχαιρέτησε τον Κώστα Σημίτη η Πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος και οι πολίτες
Τζίμι Κάρτερ: Η κηδεία με τιμές στην Ουάσινγκτον – Παρόντες Τραμπ και πέντε πρώην πρόεδροι
Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί συνέρρευσαν τις τελευταίες δύο ημέρες στη Ροτόντα του Καπιτωλίου για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ
«Παρέμβαση» Μόσχας για τη Γροιλανδία - Τι αναφέρει το Κρεμλίνο
«Η Αρκτική είναι μία περιοχή των εθνικών μας συμφερόντων», τονίζει η Μόσχα σχολιάζοντας της επιδιώξεις Τραμπ στη Γροιλανδία