
Οι εκκρεμείς συντάξεις τίθενται εκ νέου στο μικροσκόπιο της 14ης αξιολόγησης της εθνικής οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία θα κρίνει – εν πολλοίς – την πρόοδο της χώρας μας και την έξοδό της από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, τον ερχόμενο Ιούνιο.
Για το θέμα αυτό είχα «αποδοθεί εύσημα» στην έκθεση αξιολόγησης κατά τον προηγούμενο γύρο του ευρωπαϊκού ελέγχου, για την πρόοδο που σημειώθηκε, ενώ οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης διαβεβαίωσαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου θα έχει επιλυθεί πλήρως το θέμα αυτό.
Οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό, καθώς οι εκκρεμείς συντάξεις αποτελούν μια δημοσιονομική «οφειλή διαρκείας», και χαρακτηρίζονται ως εν δυνάμει «κρυφό χρέος» από τους ευρωπαίους εταίρους.
Η έκθεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει πως «οι ελληνικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι θα εκκαθαριστούν πλήρως έως τον Ιούνιο του 2022», ενώ τονίζει ότι «μετά από αρκετούς μήνες στασιμότητας, το απόθεμα των συνταξιοδοτικών ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκε αξιοσημείωτα», λόγω των μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση για να επαναφέρει την εκκαθάριση σε τροχιά.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ το 2021 εκδόθηκαν περισσότερες από 225.000 νέες κύριες συντάξεις, δηλαδή οι απονομές αυξήθηκαν κατά 82% συγκριτικά με το 2019. Η πρόοδος που παρουσιάσθηκε στην απονομή συντάξεων ανά ταμείο (από τα ενοποιηθέντα στον ΕΦΚΑ ταμεία) το 2021 δείχνει τα εξής:
Πρώην ΟΓΑ: εκκαθαρίστηκαν περισσότερες από 57.000 υποθέσεις κύριων συντάξεων, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με το 2020 όταν εκκαθαρίσθηκαν 28.000 αιτήσεις.
Πρώην ΟΑΕΕ: οι ληξιπρόθεσμες (πλην διεθνών και ανελαστικών) μειώθηκαν κατά περίπου 30%, που σημαίνει κατά 7.000 λιγότερες υποθέσεις ΟΑΕΕ.
Πρώην ΕΤΑΑ: Εντός του 2021 οι ληξιπρόθεσμες μειώνονται κατά 35%, που σημαίνει κατά 2.500 λιγότερες υποθέσεις.
Πρώην ΝΑΤ: το 2021 μειώθηκαν κατά 64% οι ληξιπρόθεσμες (πλην διεθνών και ανελαστικών) στις 738 υποθέσεις από περισσότερες από 2.000 τον Δεκέμβριο του 2020.
Οι εκκρεμότητες
Συνολικά, 242.061 φάκελοι για κύριες και επικουρικές συντάξεις βρίσκονται σε αναμονή, εκ των οποίων οι 182.874 είναι ληξιπρόθεσμοι, δηλαδή βρίσκονται σε καθυστέρηση για πάνω από τρεις μήνες. Η δαπάνη αποπληρωμής φθάνει τα 522,6 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 459 εκατομμύρια αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα στοιχεία περιέχονται στην τελευταία – για το 2021 – έκθεση του Γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής.
Ωστόσο, η εικόνα είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν.
Κύριες συντάξεις. Συνολικά, μέσα σε ένα χρόνο, οι εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις μειώθηκαν κατά 22,4% καθώς από 152.949 στο τέλος του 2020 έφθασαν τις 118.269 στο τέλος του 2021. Να σημειωθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες (εκκρεμείς πάνω από 90 ημέρες) αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 86.328.
Επικουρικές συντάξεις. Και στον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης, ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένος. Τον Δεκέμβριο 2021 οι εκκρεμείς αιτήσεις ήταν 123.792, ενώ το Σεπτέμβριο έφθαναν τις 124.461 αιτήσεις. Οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικής σύνταξης στο τέλος του 2021 ήταν 96.546.
Τέλος, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση στον e-ΕΦΚΑ αυξήθηκε το 2021 σε 163.872 από 162.906 το 2020.


Latest News

Ρεκόρ υποβολής των δηλώσεων - Τρέχουν οι φορολογούμενοι για την έκπτωση 4%
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις - Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ πηγαίνει σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις
Πρόκειται για το «ψηφιακό μάτι» ή το ψηφιακό πελατολόγιο από την ΑΑΔΕ, το οποίο ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας

Φακέλωμα και κυνήγι οφειλετών με καταιγίδα κατασχέσεων
Στενό μαρκάρισμα σε πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενους με χρέη στην εφορία. Το χέρι της εφορίας έφθασε σε σχεδόν μισό εκατομμύριο λογαριασμούς το 2024

Λουκέτα και πρόστιμα της ΑΑΔΕ σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων
Η ΑΑΔΕ επέβαλε λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων και προστιμα για μη διασύνδεση POS

Ξηλώνεται το πουλόβερ του τεκμαρτού εισοδήματος
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

ΑΑΔΕ: Στα 71,3 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων εσόδων το 2024 – Υπέρβαση στόχου κατά 6,3 δισ.
Εντοπίστηκαν 1.706 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2023, παρότι παρουσίαζαν κανονική δραστηριότητα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Προς αξιοποίηση των κατασχεμένων προχωρά το δημόσιο
Παίρνει μπρος το σχέδιο αξιοποίησης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες – Συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη