Σταθερή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα υπέδειξαν τα δεδομένα της έρευνας PMI της S&P Global του Μαρτίου. Ωστόσο, η συνολική ανάπτυξη κατέγραψε τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 11 μηνών, καθώς η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών υποχώρησε λόγω των ασθενέστερων συνθηκών ζήτησης.
Όπως ανακοινώθηκε, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI έκλεισε στις 54,6 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή χαμηλότερη από τις 57,8 μονάδες του Φεβρουαρίου, υποδεικνύοντας μία σταθερή αλλά βραδύτερη βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Σημειώνεται ότι η συνολική ανάπτυξη υποχώρησε στη βραδύτερη που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2021.
Παραγωγή
Η παραγωγή εξακολούθησε να αυξάνεται τον Μάρτιο, μολονότι με τον ηπιότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην τρέχουσα περίοδο 12 μηνών συνεχούς ανάπτυξης. Η μέτρια αύξηση της παραγωγής συνδέθηκε με την περαιτέρω εισροή νέων παραγγελιών. Παρ’ όλα αυτά, η ζήτηση από την πλευρά των πελατών ήταν υποτονική, λόγω των υψηλότερων τιμών πώλησης και της αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ζήτηση
Η ζήτηση από την πλευρά των πελατών του εξωτερικού εξασθένησε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησαν για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους. Οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν ελαφρώς, και με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στο τρέχον διάστημα 12 μηνών συνεχούς αύξησης, καθώς η ανάπτυξη επηρεάστηκε αρνητικά από τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των πελατών.
Τιμές
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν σημαντική αύξηση της επιβάρυνσης κόστους στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Οι υψηλότερες τιμές εισροών οφείλονται, όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της έρευνας, σε ευρεία αύξηση του κόστους των υλικών, παράλληλα με τις υψηλότερες χρεώσεις ενέργειας και καυσίμων. Σύμφωνα με αναφορές, οι αυξήσεις των δύο τελευταίων επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, οδηγώντας σε αύξηση του συνολικού κόστους σχεδόν σε επίπεδο-ρεκόρ. Σε μια προσπάθεια μετακύλισης του υψηλότερου κόστους στους πελάτες, οι τιμές πώλησης των Ελλήνων παραγωγών αγαθών αυξήθηκαν, τον Μάρτιο, με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας (από τον Νοέμβριο του 2002).
Επιχειρηματική εμπιστοσύνη
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε σε χαμηλό 16 μηνών τον Μάρτιο. Παρότι ισχυρότερος από τον μέσο όρο στην ιστορία της έρευνας, ο βαθμός αισιοδοξίας επηρεάστηκε, όπως αναφέρθηκε, αρνητικά από τις σοβαρές καθυστερήσεις υλικών, τις αυξανόμενες πιέσεις κόστους και τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Οι ασθενέστερες προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή ήταν επίσης εμφανείς στην ηπιότερη αύξηση των επιπέδων απασχόλησης στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ο ηπιότερος των τελευταίων έξι μηνών, καθώς οι πιέσεις ως προς τη ζήτηση υποχώρησαν.
Απασχόληση
Η αύξηση της απασχόλησης οφείλεται εν μέρει στις προσπάθειες μείωσης των αδιεκπεραίωτων εργασιών. Ωστόσο, τα επίπεδα ανεκτέλεστων εργασιών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, καθώς οι καθυστερήσεις στις πρώτες ύλες δημιουργούσαν προβλήματα στην παραγωγή.
Χρόνοι παράδοσης
Η επιμήκυνση των χρόνων παράδοσης προμηθειών επιδεινώθηκε και πάλι τον Μάρτιο, καθώς οι καθυστερήσεις ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών. Οι σοβαρές ελλείψεις και οι υλικοτεχνικές προκλήσεις στις μεταφορές οδήγησαν στην επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών.
Κατ’ αναλογία με την ηπιότερη αύξηση των νέων παραγγελιών και τους παρατεταμένους χρόνους παράδοσης των εισροών, οι εταιρείες κατέγραψαν επιβράδυνση της αγοραστικής τους δραστηριότητας. Η αύξηση των αγορών εισροών ήταν η ασθενέστερη του τελευταίου έτους, καθώς τα αποθέματα προμηθειών μειώθηκαν λόγω των δυσκολιών αναπλήρωσης των αποθεμάτων. Αντίστοιχα, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν σημαντικά.
Latest News
Θεοδωρικάκος για ασφάλιστρα υγείας: Προστατεύουμε καταναλωτές και σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος
Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε πως «Θα προχωρήσουμε με νέο δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ που να είναι δίκαιος και να δουλεύει σωστά και ο οποίος θα ισχύει από 1-1-2026»
«Πρεμιέρα» από από αύριο στις εκπτώσεις - Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
Χειμερινές εκπτώσεις: Τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ στο δίμηνο βλέπει ο εμπορικός κόσμος
«Ανοιχτή πληγή» το εμπορικό έλλειμμα - Το καμπανάκι της Κομισιόν
Οι κίνδυνοι για τη χώρα μας εν μέσω δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και των απειλών Τραμπ για επιβολή δασμών
Ο «χάρτης» των πληρωμών της εβδομάδας - Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς
Αναλυτικά οι ημερομηνίες, τα ποσά και οι δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Πού επένδυσαν οι Έλληνες το 2024 τα χρήματα τους [γράφημα]
Ο ΟΤ παρουσιάζει τις επενδύσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον – Ποιο προϊόν έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση και πώς αξιοποιήθηκε η περιουσία των Ελλήνων
Θεοδωρικάκος: Να επισπεύσει η Επ. Ανταγωνισμού την έρευνα για την ιδιωτική υγεία
«Παρεμβαίνουμε για να προασπίσουμε τους καταναλωτές, αλλά και να προστατεύσουμε την ασφαλιστική πίστη» είπε ο Θεοδωρικάκος
Μισό εκατ. ευρώ για μία θέση στάθμευσης – Χρυσά συμβόλαια για μία σπιθαμή γης
Στην ελληνική κτηματαγορά, σύμφωνα με το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα συμβόλαια αγοραπωλησιών το 2024 έκλεισαν σε ακραίες αξίες
Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία
Πυλώνας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας η πρωτοβουλία STEP, λέει ο Παπαθανάσης
Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία STEP θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη και παραγωγή κρίσιμων τεχνολογιών
Πτώση 27,7% σε αξία και 14,3% σε ποσότητα στις κρητικές εξαγωγές το εννιάμηνο 2024 [γραφήματα]
οι συνολικές εξαγωγές του 2024 προβλέπεται να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ Αλκιβιάδη Καλαμπόκη