
Δυο χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει η ενεργοποίησης της άυλης συνταγογράφησης, μια υπηρεσία που φαίνεται πως έγινε γρήγορα αποδεκτή και χρησιμοποιήθηκε άμεσα από τους πολίτες, καθώς οι πολίτες που δήλωσαν από την αρχή μέχρι σήμερα την επιθυμία να εγγραφούν στο σύστημα άυλης συνταγογράφησης φτάνουν τους 3.232.606, οι άυλες συνταγές που εκδόθηκαν άγγιξαν τις 45.231.221, ενώ οι άυλες συνταγές που εκτελέστηκαν φτάνουν τις 41.291.421.
Όπως επεσήμανε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε ανάρτησή του σχετικά με τα «γενέθλια» της υπηρεσίας, «συμπληρώνουμε σήμερα δύο χρόνια από την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης, μίας από τις πρώτες νέες υπηρεσίες που εντάξαμε στο gov.gr» τονίζοντας ότι «περισσότεροι από 3.200.000 συμπολίτες μας λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές με SMS στο κινητό ή με μήνυμα στο e-mail τους». Όπως προσθέτει «η άυλη συνταγογράφηση αντανακλά την προσήλωσή μας στη διαρκή ενίσχυση και διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών. Έχοντας τον πολίτη στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας, υλοποιούμε πλατφόρμες οι οποίες διευκολύνουν την καθημερινότητα και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής όλων».
Τι δείχνουν τα στοιχεία για την άυλη συνταγογράφηση
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, εποπτευόμενου φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την πρώτη μέρα έναρξης της εφαρμογής στις 22 Μαρτίου 2020 οι πολίτες που δήλωσαν την επιθυμία για άυλη συνταγογράφηση είχε φτάσει τους 1.546, οι άυλες συνταγές που είχαν εκδοθεί άγγιξαν τις 77, ενώ οι πρώτες άυλες συνταγές που εκτελέστηκαν έφτασαν τις 40.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τη δεύτερη κιόλας μέρα ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο σύστημα εκτοξεύτηκε καταγράφοντας 7.638 πολίτες να δηλώνουν την επιθυμία για άυλη συνταγογράφηση, 4.221 αύλες συνταγές να εκδίδονται και 3.735 να εκτελούνται.
Να σημειωθεί ότι εντός της διετίας η μεγάλη έκρηξη του αριθμού όσων δήλωσαν ότι επιθυμούν την άυλη συνταγογράφηση, σημειώθηκε περίπου έναν χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας της, στις 27 Απριλίου 2021, με 21.395 πολίτες, ενώ οι άυλες συνταγές που εκδόθηκαν έφτασαν τις 114.505 και οι άυλες συνταγές που εκτελέστηκαν έφτασαν τις 101.410.
Τα αύλα παραπεμπτικά
Για διεύρυνση της άυλης συνταγογράφησης ώστε να συμπεριλαμβάνονται και τα άυλα παραπεμπτικά εξετάσεων είχε κάνει λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρχικά τον Ιούλιο του 2020. Στις 18 Αυγούστου του ίδιου έτους ήταν η πρώτη μέρα που άρχισε να λειτουργεί η υπηρεσία με 1.033 πολίτες να δηλώνουν την επιθυμία για άυλα παραπεμπτικά και την ίδια μέρα να εκδίδονται 4.952 άυλα παραπεμπτικά.
Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των πολιτών που ενδιαφέρονταν για τα άυλα παραπεμπτικά σημειώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2021 με 24.759 πολίτες (τα άυλα παραπεμπτικά που εκδόθηκαν έφτασαν τις 41.569), ενώ και η επόμενη μέρα, στις 12 Ιανουαρίου 2021 κατέγραψε την τεράστια ανταπόκριση του κόσμου με 22.705 πολίτες να δηλώνουν την επιθυμία για άυλα παραπεμπτικά η έκδοση των οποίων εκείνη την ημέρα έφτασε τα 36.468.
Συνολικά πάντως, από την πρώτη ημέρα (18 Αυγούστου 2020) μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 οι πολίτες που επέλεξαν τα άυλα παραπεμπτικά για τις εξετάσεις τους άγγιξαν τους 2.728. 364, ενώ τα άυλα παραπεμπτικά που εκδόθηκαν έφτασαν τα 18.858.040.


Latest News

Ο Μάσκ αγόρασε... Μασκ - Η xAI αγόρασε το Χ έναντι 45 δισ. δολ.
«Το μέλλον του xAI και του X είναι αλληλένδετα», ανέφερε ο Μασκ σε μια ανάρτηση στο X

Ποιες περιοχές απειλούνται με τσουνάμι στην Ελλάδα
Το κύμα μπορεί να φτάσει έως και στα 10 μέτρα ύψος – Οι δράσεις που προτείνονται και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι

Τραμπ: Χρειαζόματε τη Γροιλανδία για τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη
«Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία. Κυρίως, για τη διεθνή ασφάλεια, πρέπει να έχουμε τη Γροιλανδία», υποστήριξε εμφατικά ο Τραμπ

Θα αποτελειώσει ο φονικός σεισμός την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Μιανμάρ;
Οι μάχες έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη Μιανμάρ να ζουν σε συνεχή φόβο και ανασφάλεια – με ελάχιστη πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης και της τροφής

ΕΑΠ: Έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης – 813GB με προσωπικά δεδομένα διέρρευσαν στο dark web
Την επίθεση επιβεβαίωσε το ΕΑΠ με ανακοίνωση – Προσωπικά στοιχεία χιλιάδων φοιτητών καθώς και IBAN τραπεζικών λογαριασμών διέρρευσαν στο dark web

Το «μεγάλο σορτάρισμα» της Elliot Investor κατά της Shell
Η «ακτιβιστική» επενδυτική Elliot Investor σορτάρει κατά τη Shell στοιχηματίζοντας 1,1 δισ. δολάρια - Το ντέρμπι των πετρελαϊκών

Αυξήσεις έως 20% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων - Τι ανακοίνωσε ο Δένδιας
Η μισθολογική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου - Τα παραδείγματα που έδωσε ο Νίκος Δένδιας

Αθώος δηλώνει με υπόμνημα ο Χρήστος Τριαντόπουλος
Ο Χρήστος Τριαντοπούλος, μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατέθεσε αναφέρει πως είναι αθώος και ζητεί να κριθεί από την τακτική δικαιοσύνη

Σεισμό 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ «βλέπουν» οι ΗΠΑ – Συνεχείς οι ισχυροί μετασεισμοί
Μεγάλος σεισμός στη Μιανμάρ - Αισθητός και στην Μπανγκόγκ με τους τουρίστες να εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία

Συνελήφθη ο δικηγόρος του Εκρέμ Ιμάμογλου
Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη του δικηγόρου του Εκρέμ Ιμάμογλου, τα ξημερώματα της Παρασκευής