Οι Κινέζοι ηγέτες αντέκρουσαν τις πιέσεις της ΕΕ να λάβουν μια αντιρωσική στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι απαιτείται συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών για να αποτραπεί μακροπρόθεσμη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή σε συνάντηση κορυφής με ηγέτες της ΕΕ, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φέρεται να είπε ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες για να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία από τις συνέπειες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Μήνυμα της Ε.Ε. προς την Κίνα: Βοηθήστε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Την Παρασκευή, οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. προειδοποίησαν την ηγεσία της Κίνας, κατά τη διμερή σύνοδο κορυφής που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, να μην βοηθήσει τη Ρωσία να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία ή να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Θα οδηγούσε σε μεγάλη ζημιά στη φήμη της Κίνας εδώ στην Ευρώπη», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν μετά τις συνομιλίες μέσω βίντεο με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν ότι αυτός ο πόλεμος απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Καλέσαμε την Κίνα να βοηθήσει στο τέλος του πολέμου», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι «όποια προσπάθεια για παράκαμψη των κυρώσεων παρατείνει τον πόλεμο».

«Είχαμε μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στην τηλεδιάσκεψη ΕΕ-Κίνας. Υπογράμμισε ότι «είναι μία καθοριστική στιγμή όχι μόνο για την ήπειρό μας αλλά για όλο τον κόσμο».  Έκανε λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία) η οποία «δημιουργήθηκε από επιλογή».

Η Κίνα αν δεν υποστηρίξει την Ουκρανία, τουλάχιστον πρέπει να μην επεμβαίνει στις κυρώσεις, σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Επίσης, χαρακτήρισε αδικαιολόγητα τα μέτρα της Ρωσίας σε βάρος της Λιθουανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Experts |

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια

Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Επικαιρότητα |

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Οικόπεδα: Μέχρι 30 Απριλίου η προθεσμία για τους καθαρισμούς
Επικαιρότητα |

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ουκρανία: Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Πότε θα υπογραφεί η τελική συμφωνία
Επικαιρότητα |

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει

Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον