Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, παρουσιάστηκε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ο σχεδιασμός του μουσείου προκειμένου να είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «είναι το πρώτο και μοναδικό μουσείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει προχωρήσει σε κατάλληλες παρεμβάσεις προκειμένου να καταστεί αισθητηριακά φιλικό στον Αυτισμό» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Προσβασιμότητα

Η αισθητηριακή προσβασιμότητα συνίσταται στην προσαρμογή των συνθηκών για την δημιουργία μιας βέλτιστης εμπειρίας για τα άτομα στο φάσμα. Περιλαμβάνει σημάνσεις, παροχή υποστήριξης, αισθητηριακούς χάρτες, εκπαίδευση του προσωπικού και άλλα εργαλεία που βοηθούν τα άτομα στο φάσμα και τους συνοδούς τους να προετοιμάσουν και να απολαύσουν την επίσκεψή τους στο ΕΜΣΤ, καθώς και ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την περίοδο 2020-21, σε συνεργασία με την ομάδα TheHappyAct που εστιάζει στην εξυπηρέτηση ατόμων στο φάσμα ή/και με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, πρωτοπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρουσιάζοντας έναν οδηγό αισθητηριακής προσβασιμότητας, που κάνει τον χώρο του μουσείου πιο ανοιχτό, πιο φιλικό, προσβάσιμο στα παιδιά που αντιμετωπίζουν το φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους. Με την ένταξη των σχετικών προγραμμάτων στο Ταμείο Ανάκαμψης και σε συνεργασία με τους ανθρώπους που έχουν πλήρη γνώση των ζητημάτων προσβασιμότητας εφαρμόζονται οι βέλτιστες λύσεις, προκειμένου οι χώροι των μουσείων να συμβάλουν με καινοτόμες πρακτικές στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών με αυτιστικά άτομα».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ενημερώθηκε για τον σχεδιασμό και παρακολούθησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά στο φάσμα και συνομίλησε με τους γονείς τους.

«Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε πριν δύο χρόνια στη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ έχει πλέον υλοποιηθεί και σήμερα είχα τη χαρά να το δω να εφαρμόζεται στην πράξη» δήλωσε ο Ν.Γιατρομανωλάκης επιβεβαιώνοντας από τις συνομιλίες του με τους γονείς των παιδιών στο φάσμα του Αυτισμού σήμερα, «για ακόμα μια φορά πόσο σημαντικό είναι, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά για ολόκληρη την οικογένεια να σχεδιάζουμε πολιτικές καθολικής προσβασιμότητας στον πολιτισμό, μια προσπάθεια που εντατικοποιούμε και μέσω του Έργου ‘Πολιτισμός και Ποιότητα Ζωής’ που έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 27 εκατομμυρίων ευρώ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus