Με οδηγό την ανασύνταξη και αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος της χώρας για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών που ολοένα και διογκώνονται πορεύεται η ΕΘΕΑΣ, στην κατεύθυνση της οργανωμένης δράσης.

Αυτό έγινε ξεκάθαρο και κατά την εκλογική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου 2022, και από την οποίο αναδείχτηκε και το νέο προεδρείο της ΕΘΕΑΣ.

Συγκεκριμένα, στην θέση του προέδρου της ΕΘΕΑΣ αναδείχτηκε ο Παύλος Σατολιάς.

Ο Ανδρέας Δημητρίου αναλαμβάνει την θέση του α’ αντιπροέδρου και του β’ αντιπροέδρου ο Χρήστος Γιαννακάκης.

Τη θέση του γραμματέα αναλαμβάνει ο Θωμάς Κουτσουπιάς, ενώ ταμίας η Διαμάντω Κρητικού.

Νέα αρχή, νέα πορεία

«Είναι μία μεγάλη στιγμή για το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας μας, γιατί σηματοδοτεί, το τέλος μιας καθοδικής πορείας αποδιοργάνωσης και την έναρξη μιας νέας αρχής, μιας νέας πορείας, ανασύνταξης και αναδιοργάνωσης», είπε εισηγητικά ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Χρήστος Γιαννακάκης.

Μάλιστα από το βήμα της ΓΣ ξεδίπλωσε τα επόμενα σχέδια και τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει το νέο ΔΣ της ΕΘΕΑΣ:

  • Συγκρότηση των παραρτημάτων της ΕΘΕΑΣ σε κάθε περιφερειακή ενότητα, με ορισμό προσωρινών διοικητικών συμβουλίων, τα οποία θα εγγράψουν ως μέλη όλους τους εγκεκριμένους συνεταιρισμούς οι οποίοι θα εκλέξουν ακολούθως τα δικά τους όργανα. Ταυτόχρονα θα προχωρήσουν στην σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Μικρών Συνεταιρισμών που έχουν κύκλο εργασιών κάτω των 500.000 ευρώ, έτσι ώστε να αποτελούν ενεργό τμήμα της ΕΘΕΑΣ , να βοηθηθούν για να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και να αποκτήσουν εμπορική δύναμη ισχυρή, για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των αγροτών μελών τους .
  • Σύσταση των εθνικών επιτροπών προϊόντων, έτσι ώστε οι συνεταιρισμοί που παράγουν τις συγκεκριμένες κατηγορίες , να συνεργάζονται μεταξύ τους, να εκπροσωπούνται στις Διεπαγγελματικές οργανώσεις και στα όργανα διαλόγου της χώρας και της ευρωπαϊκής ένωσης.
  • Αποκατάσταση της συνεργατικής σχέσης με τα αντίστοιχα ερευνητικά ιδρύματα και τα πανεπιστήμια , έτσι ώστε η γνώση να έχει εφαρμογή και διάχυση σε όλο τον παραγωγικό μηχανισμό της χώρας.
  • Σύσταση εμπορικών εταιρικών σχημάτων έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα κρίσιμα ποσοτικά μεγέθη αλλά και η ποικιλία ειδών, για να γίνουν συνομιλητές και εμπορικοί συνεργάτες των αλυσίδων σουπερμάρκετ κυρίως στο εξωτερικό.
  • Πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των συνεταιριστικών οργανώσεων έτσι ώστε να μπορούν να διαπραγματευτούν με τις εταιρείες φαρμάκων και λιπασμάτων, καλύτερους οικονομικούς όρους για την προμήθεια των γεωργικών εφοδίων.
  • Οργάνωση συστήματος ανταλλαγής πληροφορίας και διακίνησης των εργατών γης, έτσι ώστε να διαμορφώσουν σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τα άλλα συναρμόδια υπουργεία, διαδικασίες εύρεσης εργατών και μετακίνησής τους ανά περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες των συνεταιρισμένων αγροτών και της παραγωγής.
  • Συμμετοχή εκπροσώπων Συνεταιρισμών στις διοικήσεις των οργανισμών που υπάγονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επίσης σε κάθε επιτροπή που προβλέπεται από τη νομοθεσία.
  • Θεσμοθέτηση και οργάνωση συστήματος οικονομικού ελέγχου αλλά και συμβουλευτικής των συνεταιρισμών έτσι ώστε να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στην διαχείριση των συνεταιρισμών αλλά και οικονομοτεχνική βοήθεια για την αποφυγή λανθασμένων επενδυτικών σχεδίων
  • Επέκταση του Ευρωπαϊκού θεσμού των οργανώσεων παραγωγών και των Ομάδων Παραγωγών σε όλες τις Αγροτικές Συλλογικότητες, για αύξηση της εισροής πρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των συνεταιρισμών, την προβολή και προώθηση των προϊόντων τους και την χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων.
  • Διαπραγμάτευση με το τραπεζικό σύστημα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, για τις συνεταιριστικές αγροτικές υποδομές που βρίσκονται στους εκκαθαριστές.
  • Αλλαγή και βελτίωση του φορολογικού συστήματος για την αποκατάσταση της δίκαιης αντιμετώπισης των συνεταιρισμένων αγροτών σε σχέση με τρίτους, έτσι ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της μαύρης διακίνησης.
  • Συνεργασία με το ΥπΑΑΤ για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο θα μπορούν να παρέμβουν με προτάσεις σε κάθε Εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.
  • Επαναδραστηριοποίηση της εκπαιδευτικής λειτουργίας των Οργανώσεων σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τις Πανεπιστημιακές σχολές.
  • Εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων προς την ΕΘΕΑΣ και οι κατάλληλοι πόροι όπως γίνεται για τα εμπορικά επιμελητήρια, τη ΓΣΕΕ, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών και τις άλλες εθνικές επαγγελματικές οργανώσεις.

Νέο πρότυπο συλλογικότητας και συνεργατισμού

Την αναγέννηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνεταιρισμού σηματοδοτεί το Συνέδριο της ΕΘΕΑΣ για την εκλογή διοίκησης, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε παρέμβασή του, μέσω διαδικτύου.

«Είναι η αρχή της λειτουργίας του νέου πρότυπου συλλογικότητας και συνεργατισμού, του νέου υποδείγματος συνεταιρισμού», είπε ο κ. Γεωργαντάς, δίνοντας έμφαση στην επιχειρηματικότητα του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και στην ανάγκη έντονης και στέρεας αναπτυξιακής προοπτικής, κάτι που αποτυπώνεται και στο θετικό εμπορικό ισοζύγιο των δύο τελευταίων ετών, κατά περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Ο ΥπΑΑΤ υπενθύμισε ότι η παθολογία του παρελθόντος με τις αναίτιες κρατικές παρεμβάσεις και τους κομματικούς εναγκαλισμούς, είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα διαπραγμάτευσης και μειωμένη ισχύ προσφοράς, την απομόνωση από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις δυναμικές αγορές και τελικά την κατάρρευση του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας.

Ο Νόμος 4673/11.3.2020, ήταν, όπως σημείωσε, η αφετηρία για τη διαδικασία μετασχηματισμού του Αγροτικού Συνεταιρισμού σε ένα εκσυγχρονιστικό, ανταγωνιστικό, δυναμικό, επιχειρηματικό, λειτουργικό, επικερδές πλαίσιο και περιεχόμενο.

Ο μετασχηματισμός του Αγροτικού Συνεταιρισμού μπορεί να ήταν πάντοτε μια αναγκαιότητα λόγω της παγκοσμιοποίησης, αλλά σήμερα η αναγκαιότητα αυτή έχει ενισχυθεί λόγω των συνεπειών της ενεργειακής, γεωπολιτικής και της κλιματικής κρίσης, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η ΕΘΕΑΣ θα υπηρετήσει το αξιακό σύστημα που το συνεταιριστικό κίνημα εκφράζει, χωρίς τη σκιά της ηθικής απαξίωσης του παρελθόντος.

«Η ύπαιθρος έχει ανάγκη από εμπιστοσύνη, συνέπεια, ρεαλισμό, νέα δυναμική και ουσιαστική κοινωνική συνοχή, οικονομική ανάπτυξη και απτά αποτελέσματα που το νέο συνεταιριστικό πλαίσιο και λειτουργία εγγυώνται. Ο αγροδιατροφικός τομέας στη χώρα μας έχει ανάγκη από ανανέωση και από νέους αγρότες, που θα υπηρετήσουν το αγροτικό επάγγελμα και επιχειρηματικότητα αισιόδοξα και ως αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής. Χρειάζονται πρωτοβουλίες, χρειάζεται διαφάνεια, χρειάζεται εσωτερική λειτουργική και οργανωτική ευελιξία, χρειάζεται εξωστρέφεια. Όλες οι προϋποθέσεις πλέον υπάρχουν», είπε, τονίζοντας ότι το ΥπΑΑΤ θα βρίσκεται στο πλευρό της ΕΘΕΑΣ ως συνεργάτης, συνομιλητής και συνοδοιπόρος για την επιτυχία του κοινού σκοπού.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο Σταύρος Αραχωβίτης ο πρώην ΥπΑΑΤ και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρέας Πουλάς, υπεύθυνος για τα αγροτικά από το ΚΙΝΑΛ, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο ειδικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ Δημήτρης Τσαγκαλίδης, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπυρίδων Κίντζιος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Σέρκος Χαρουτουνιάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO