
H παγκόσμια οικονομία έχει υποστεί δύο μεγάλα αρνητικά σοκ από την πλευρά της προσφοράς, πρώτα από την πανδημία Covid-19 και τώρα από την εισβολή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. Ο πόλεμος έχει διαταράξει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα και οδήγησε σε υψηλότερο πληθωρισμό, επειδή οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του στην προσφορά και τις τιμές των εμπορευμάτων συνδυάστηκαν με τις συνέπειες των υπερβολικών νομισματικών και δημοσιονομικών κινήτρων στις προηγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες προηγμένες οικονομίες.
Παραμερίζοντας τις βαθιές μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές επιπτώσεις του πολέμου, ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος έχει τη μορφή υψηλότερων τιμών ενέργειας, τροφίμων και βιομηχανικών μετάλλων. Αυτό, μαζί με πρόσθετες διακοπές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, έχει επιδεινώσει τις συνθήκες στασιμότητας που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι κυβερνήσεις, υπό την πίεση των δυσαρεστημένων πολιτών, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να έρθουν στη διάσωση με ανώτατα όρια τιμών και μισθών και διοικητικούς ελέγχους για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Αυτά τα μέτρα έχουν αποδειχτεί ανεπιτυχή στο παρελθόν – ιδίως στη στασιμοπληθωριστική δεκαετία του 1970 – και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτή η εποχή θα ήταν διαφορετική. Αν μη τι άλλο, ορισμένες κυβερνήσεις θα έκαναν ακόμη χειρότερα τα πράγματα, ας πούμε, με την εκ νέου εισαγωγή μηχανισμών αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής για τους μισθούς και τις συντάξεις.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, όλοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συνειδητοποιούσαν τους περιορισμούς των δικών τους εργαλείων. Οι κεντρικές τράπεζες θα έβλεπαν ότι η ικανότητά τους να ελέγχουν τον πληθωρισμό περιορίζεται από την ανάγκη να συνεχίσουν να νομισματοποιούν τα δημόσια και ιδιωτικά χρέη. Και οι κυβερνήσεις θα έβλεπαν ότι η ικανότητά τους να διατηρήσουν τις κυρώσεις στη Ρωσία περιορίζεται από τις αρνητικές επιπτώσεις στις δικές τους οικονομίες (όσον αφορά τόσο τη συνολική δραστηριότητα όσο και τον πληθωρισμό).
Υπάρχουν δύο πιθανά τελικά παιχνίδια. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να εγκαταλείψουν έναν από τους στόχους τους, οδηγώντας σε υψηλότερο πληθωρισμό, χαμηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια ή πιο ήπιες κυρώσεις – συνοδευόμενες ίσως από χαμηλότερους δείκτες μετοχών. Εναλλακτικά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να συμβιβαστούν μόνο με τη μερική επίτευξη κάθε στόχου, οδηγώντας σε ένα μη βέλτιστο μακροοικονομικό αποτέλεσμα υψηλότερου πληθωρισμού, χαμηλότερης ανάπτυξης, υψηλότερων μακροπρόθεσμων επιτοκίων και πιο ήπιων κυρώσεων – με χαμηλότερους μετοχικούς δείκτες και υποβαθμισμένα νομίσματα fiat στη συνέχεια. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα νοικοκυριά και οι καταναλωτές θα αισθανθούν τα αποτελέσματα, τα οποία θα έχουν πολιτικές επιπτώσεις στην πορεία.
Ο Νουριέλ Ρουμπινί είναι καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business του New York University Stern School of Business και επικεφαλής οικονομολόγος της Atlas Capital Team.
Ο Μπρουνέλο Ρόσα της Rosa & Roubini Associates είναι καθηγητής στο Bocconi University


Latest News

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Ανασφάλεια στους πολίτες του 21ου Αιώνα
Όταν η χρηματοοικονομική άγνοια κοστίζει και η ανασφάλεια κυριαρχεί

«Έχει θέση η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα;»
Το διευθυντήριο των Βρυξελλών εύλογα «έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια του», μόλις ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε τη βούλησή του να διακόψει η χώρα του την εγγύηση της ασφάλειας της Ευρώπης

«Στοπ σε διαταγή πληρωμής – Δεν υπήρχε νόμιμη επικύρωση εγγράφων»
Η μη κατάθεση επικυρωμένων αντιγράφων καθιστά την απαίτηση ανυπόστατη - Η δικαστική απόφαση

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου
Η προτερόχρονη των αμερικανικών εκλογών αισιοδοξία για την κρύπτο αγορά έχει δώσει τη θέση της σε μια διστακτικότητα, που έχει οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων πολύ χαμηλότερα. Κι έτσι, πολλά νομίσματα (ξανα)έγιναν ελκυστικά.

Ενας κόσμος που γύρισε ανάποδα
Οι πολιτικές και οι αβεβαιότητες της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία με εξωγενές σοκ

Τι φοβάται η Fed και δεν μειώνει επιτόκια
Άνευ ετέρου, η αβεβαιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επενδυτική κοινότητα. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απλά επιβεβαιώνει.
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων