Σε ρούβλια δηλώνει έτοιμη να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο – εφόσον χρειαστεί – η Σλοβακία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι RTVS, ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ Ρίτσαρντ Σούλικ δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αποκοπεί από τις ρωσικές ροές, καθώς καλύπτει με εισαγωγές από τη Μόσχα το 85% περίπου των αναγκών της.
Ωστόσο, σημείωσε ότι στηρίζει τη λήψη μιας κοινής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το αέριο δεν πρέπει να σταματήσει», είπε ο Σούλικ. «Αν υπάρχει όρος να πληρώνουμε σε ρούβλια, τότε θα πληρώσουμε σε ρούβλια».
Πάντως, ο σλοβακικος πάροχος SPP ανέφερε ότι πλήρωσε τον Μάρτιο σε ευρώ, όπως ορίζει η σύμβασή του.
Ο Σούλικ είπε ότι η χώρα έχει στη διάθεσή της έξι εβδομάδες για να βρει μια λύση μέχρι την επόμενη πληρωμή, που πρόκειται να γίνει στις 20 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει ζητήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που παραδίδει, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν συνάψει συμβάσεις σε ευρώ ή σε δολάρια δεν θα ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα.
Γερμανία: «Όχι» σε εμπάργκο στο ρωσικό αέριο, άμεση απεξάρτηση από άνθρακα και πετρέλαιο
Στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, απέρριψε εκ νέου ενδεχόμενο εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αέριου, αλλά προανήγγειλε απεξάρτηση από τον ρωσικό άνθρακα έως το τέλος του καλοκαιριού και από το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του έτους.
«Ακολουθούμε μια στρατηγική απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, τον άνθρακα και το πετρέλαιο, αλλά όχι άμεσα (…) τα επόμενα βήματα αφορούν το πώς δεν θα εκτεθεί η ενεργειακή μας υποδομή στη ρωσική αυθαιρεσία, στα χέρια των Ρώσων ιδιοκτητών, όπως η Gazprom και η Rosneft. Πρέπει αυτό να επιλυθεί, προκειμένου να είναι εγγυημένη η ασφάλεια εφοδιασμού – και για την Πολωνία. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε. Η Γερμανία, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, έχει σημειώσει σε αυτό πρόοδο. Θέλουμε να απεξαρτηθούμε πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο και τον άνθρακα. Από τον τελευταίο, προβλέπεται απεξάρτηση έως το τέλος του καλοκαιριού, ενώ από το πετρέλαιο έως το τέλος του 2022», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ μιλώντας νωρίτερα απόψε σε εκπομπή του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, απαντώντας έμμεσα στην υπουργό ‘Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία, λόγω των φρικαλεοτήτων στην Μπούτσα, τάχθηκε υπέρ της συζήτησης ενδεχόμενου εμπάργκο εισαγωγής ρωσικής ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Rosneft είναι μεταξύ άλλων ιδιοκτήτρια διυλιστηρίου στην περιοχή Σβεντ του Μεκλεμβούργου – Πομερανίας, από όπου τροφοδοτείται η ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου, καθώς και η δυτική Πολωνία, με βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης και κηροζίνη.
Κυρώσεις
Ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε πάντως να αυστηροποιηθούν άμεσα οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, με μια πέμπτη δέσμη μέτρων, για την οποία μίλησε νωρίτερα απόψε και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Οι νέες κυρώσεις πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ, να έρθουν «γρήγορα, εντός της εβδομάδας» και θα περιλαμβάνουν «προσωπικές κυρώσεις εναντίον και άλλων ατόμων από το καθεστώς Πούτιν, ενώ θα αφορούν και τεχνικά αγαθά». Αναμένεται επίσης να εξεταστούν και ενδεχόμενες κυρώσεις σχετικά με τη χρηματοπιστωτική αγορά. «Οι δολοφονίες, τα εγκλήματα πολέμου που έχουμε δει τώρα θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την πίεση στον Πούτιν. Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει εκεί», δήλωσε, σχολιάζοντας τις νέες αποκαλύψεις. «Ο Πούτιν έχει ουσιαστικά ήδη χάσει τον πόλεμο. Αυτό οφείλεται στις κυρώσεις, στις παραδόσεις όπλων και στον ηρωικό αγώνα των Ουκρανών. Μπορεί ακόμη να κερδίζει μάχες. Αλλά η υπόθεση ότι υπηρέτησε τη Ρωσία προκειμένου να βγει από τον πόλεμο ισχυρότερη, αποκλείεται», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ο κ. Χάμπεκ δήλωσε ότι θα συνεχιστεί το αμέσως προσεχές διάστημα. «Θα κάνουμε τα πάντα, εκτός από το να εμπλακούμε στον πόλεμο», τόνισε.
«Η ΕΕ να συζητήσει την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου»
Νωρίτερα η υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ , είχε ζητήσει από την ΕΕ να συζητήσει την απαγόρευση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μετά και τις εικόνες των εκατοντάδων νεκρών αμάχων στην πόλη Μπούτσα που, σύμφωνα με το Κίεβο, οφείλονται σε ρωσικές ωμότητες.
«Πρέπει να δοθεί μια απάντηση. Τέτοια εγκλήματα δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα» φέρεται να είπε η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ σε συνέντευξη που παραχώρησε.
Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου στο Twitter, η Λάμπρεχτ είπε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει να συζητήσουν τον τερματισμό των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου.
“Es muss eine Reaktion geben. Solche Verbrechen dürfen nicht unbeantwortet bleiben“ – Verteidigungsministerin Lambrecht im @ARD_BaB zu #Butscha. Im Kreise der EU-Minister müsse auch über einen Stopp der Gaslieferungen gesprochen werden. #Ukrainehttps://t.co/20eBcHCZ1c
— Verteidigungsministerium (@BMVg_Bundeswehr) April 3, 2022
Σολτς: Έρχονται νέες κυρώσεις
Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι οι χώρες της Δύσης θα αποφασίσουν για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εντός των επόμενων ημερών, με αφορμή τις «ωμότητες» που διέπραξαν οι Ρώσοι στρατιώτες στην Μπούτσα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι υποστηρικτές του «θα αισθανθούν τις συνέπειες» των πράξεών τους, ανέφερε ο Σολτς.
«Και θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε όπλα στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε.
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ