Η αξιολόγηση πάντα έχει ως οδηγό το προσωπικό στοιχείο, την προσωπική ματιά και προσέγγιση αλλά αυστηρά στο πεδίο της χωρίς περιττά φτιασίδια πραγματικότητας.
~Με βάση αυτό, η επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου OT Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου στη νέα διαδικτυακή εκδοχή του στην ιστορική έδρα του Χρηματιστηρίου Αθηνών επί της Σοφοκλέους 10 ξεχωρίζει και διαμορφώνει νέα δεδομένα για την αγορά της διοργάνωσης συνεδρίων αλλά και των media που αναζητούν τον καινούργιο, πολυσύνθετο ρόλο τους στην ψηφιακή εποχή.
~Στο 1ο OT Forum υψηλός προσκεκλημένος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνέντευξη του στους δημοσιογράφους Νίκη Λυμπεράκη και Νίκο Φιλιππίδη έδωσε ειδήσεις, έπαιξε παντού και διαμόρφωσε το πλαίσιο της νέας πολιτικής ατζέντας για τις εκλογές του 2023.
Ένα απόσπασμα από την συνέντευξη του Πρωθυπουργού εδώ:
«Νίκος Φιλιππίδης: Βέβαια κ. Πρόεδρε, τιμολογείται ήδη ως ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια η διαδικασία των εκλογών, όταν γίνουν, στο χρόνο που λέτε ότι θα γίνουν. Άρα θεωρούν -και το μαθαίνουμε, νομίζω το μαθαίνετε και εσείς- ότι ετοιμάζεται η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές. Για τι είδους περιπέτεια μιλάμε. Και θα αλλάξετε τον εκλογικό νόμο, στην πορεία προς τις εκλογές;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποιον να αλλάξω; Αφού έχουμε εκλογικό νόμο. Μου λέτε αν θα αλλάξω ξανά τον εκλογικό νόμο.
Νίκος Φιλιππίδης: Αν θα αλλάξετε ξανά τον εκλογικό νόμο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες. Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο. Γιατί τον αλλάξαμε; Διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και εκτιμώ ότι αυτό θα αποδειχθεί μέσα από την κάλπη της απλής αναλογικής. Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι βιώσιμες συμμαχίες σε αυτό το σχήμα.
Έχουμε λοιπόν εκλογικό νόμο με ενισχυμένη αναλογική, με μπόνους για το πρώτο κόμμα, με ξεκάθαρο πήχη αυτοδυναμίας. Άρα, ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος τον οποίο θέλουμε να διεκδικήσουμε. Και αυτό τον στόχο, εφόσον δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, θα διεκδικήσουμε. Μακάρι να μην έπρεπε να περάσουμε αυτή την περιπέτεια. Και σίγουρα αυτό δημιουργεί μια μικρή αστάθεια, 2-2,5 μηνών, τόσο θα χρειαστεί η όλη διαδικασία. Αλλά για αυτό δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς. Είναι υπεύθυνη η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία άλλαξε τον εκλογικό νόμο.
Νίκη Λυμπεράκη: Στόχος, κ. Πρόεδρε, πάντα είναι η αυτοδυναμία, όπως το αντιλαμβανόμαστε και όπως καθίσταται σαφές. Αρκετοί όμως, σε αυτή τη συζήτηση μπαίνοντας, διερωτώνται γιατί ας πούμε δεν έχουμε διανύσει και εμείς την απόσταση που έχει διανυθεί σε άλλες χώρες, όπου το φυσιολογικό πολιτικά είναι μεγάλα σχήματα, μεγάλες κυβερνήσεις που μπορεί να σχηματίζονται με αρκετά κόμματα, με τη συμμετοχή αρκετών κομμάτων.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω η αυτοδυναμία. Στόχος είναι η δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά κρίσεις, διότι οι κρίσεις, δυστυχώς, φοβάμαι ότι θα είναι μια πραγματικότητα που θα είναι μαζί μας.
Και σίγουρα το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όχι με δική μας υπαιτιότητα, είναι και αυτό προϊόν μιας μεγάλης, μια έντονης πόλωσης και διχαστικών γραμμών που έχουν τραβηχτεί -κατά την άποψή μου- με ένα λόγο ο οποίος είναι εξαιρετικά τοξικός από την αξιωματική αντιπολίτευση από την εποχή που ήταν ήδη στην κυβέρνηση ή την εποχή που διεκδικούσε να έρθει να κυβερνήσει τον τόπο, την εποχή του 2013, 2014, 2015.
Από εκεί και πέρα, ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα κόμματα από ένα. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Αλλά αυτή δεν είναι δική μας απόφαση. Εμείς, όταν θα ολοκληρωθεί η τετραετία, θα προβάλουμε στον ελληνικό λαό το έργο μας. Θα είναι ένα έργο το οποίο θα αξιολογηθεί και μέσα στις συγκυρίες, τις πρωτοφανείς, που περάσαμε. Δεν νομίζω ότι υπήρξε κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά που να διαχειρίστηκε περισσότερες κρίσεις. Από τον Έβρο, μέχρι την πανδημία, μέχρι την κρίση με την Τουρκία και τώρα έναν πόλεμο με πρωτοφανείς οικονομικές συνέπειες.
Ταυτόχρονα, όμως, θα κριθούμε και για το έργο μας, διότι -όπως σας είπα- η Ελλάδα αλλάζει. Και ο στόχος η Ελλάδα να γίνει μία χώρα πραγματικά ευρωπαϊκή, σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, παραμένει στόχος τον οποίον πιστεύω πολύ βαθιά μέσα μου. Και είναι ένας στόχος που από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι δεν ολοκληρώνεται σε μία τετραετία.
Όμως οι βάσεις και τα θεμέλια μπαίνουν και κάθε μέρα με τον τρόπο της η Ελλάδα αλλάζει. Δείτε πώς αλλάζει στο ψηφιακό κράτος και αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο. Το καινούργιο νομοσχέδιο που παρουσιάσαμε σήμερα για την ανώτατη εκπαίδευση -το λέω πάλι γιατί μιλάμε σε νέα παιδιά- είναι μία επανάσταση. Ότι ένα παιδί μπορεί να κάνει εσωτερικό Erasmus, να φύγει από το τμήμα του και να πάει για ένα εξάμηνο σε ένα άλλο τμήμα, αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για τα ελληνικά πανεπιστήμια όμως συμβαίνουν παντού στον κόσμο.
Αυτές είναι μεγάλες αλλαγές και γι’ αυτές τελικά θα κριθούμε. Και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει, τελικά, για το σχήμα το οποίο θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία.
Νίκος Φιλιππίδης: Ναι, απλώς το θέμα είναι αν μπορούν να ταιριάξουν, την ώρα που θα πηγαίνουμε προς τις εκλογές, η ανάγκη που είπατε πραγματικά να μην οξυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, αν θα μπορείτε να συνεχίζετε και τις μεταρρυθμίσεις. Γιατί η αλήθεια είναι ότι οι ισχυρές χώρες σε μία κρίση είναι αυτές οι οποίες συνεχίζουν τις μεταρρυθμίσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα δεν σταματήσαμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Και ίσως η έννοια της μεταρρύθμισης είναι και μία πολύ φορεμένη έννοια στη χώρα, που δεν λέει πολλά πράγματα στον κόσμο. Ίσως προτιμώ μία λέξη που έρχεται από το παρελθόν, τη λέξη εκσυγχρονισμός, διότι αυτή νομίζω ότι περιγράφει καλύτερα αυτό το οποίο γίνεται.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα, μικρό θα μου πείτε: Μιλούσαμε για τα παιδιά τα οποία κάνουν delivery και υπεγράφη η υπουργική απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη που υποχρεώνει τις πλατφόρμες να δίνουν στα παιδιά αυτά στολή και κράνος. Κι αν έχουν το δικό τους να πληρώνονται για το κράνος το οποίο έχουν. Είναι αλλαγή; Ναι, είναι αλλαγή. Kάποιος νοιάστηκε και φρόντισε γι’ αυτά τα παιδιά τα οποία στη διάρκεια της πανδημίας…
Και δεν ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση, η δήθεν αριστερή και προοδευτική. Εμείς το κάναμε. Και τέτοιες αλλαγές γίνονται πολλές σε πολλά επίπεδα. Άρα, η σημαία των αλλαγών δεν υποστέλλεται από αυτή την κυβέρνηση. Το ανάποδο. Είναι δύσκολο διότι πρέπει να σας πω ότι είναι σύνθετο από τη μία να πρέπει να διαχειρίζεσαι κρίσεις και από την άλλη να λες τώρα πρέπει να σκεφτώ αυτά τα οποία θα έχουν αποτέλεσμα σε δύο, τρία, πέντε χρόνια από τώρα. Αλλά αυτή είναι η δουλειά μας και αυτό πρέπει να κάνουμε. Προσπαθούμε να την κάνουμε όσο καλύτερα γίνεται».
~Αλλά, ας μην μείνουμε μόνο στα πολιτικά. Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε και δυνατές επιχειρηματικές ειδήσεις – ειδήσεις από το πεδίο των εξαγορών και των συμφωνιών.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά: α) Η συμφωνία εισόδου του serial entrepreneur Σπύρου Θεοδωρόπουλου με ποσοστό 45 % στην ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ.
β) Ο ερχομός της οικογένειας Meijer από την Ολλανδία στον Ταύρο, μιας οικογένειας του ασχολείται με το real estate για πάνω από έναν αιώνα. Η εταιρεία MRP TAVROS ΑΕ, συμφερόντων της οικογένειας Meijer κατέθεσε την μία και μόνη προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο. γ) Ο διαγωνισμός για τις άδειες και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ πήρε παράταση και όπως φαίνεται δεν θα είναι η μόνη που θα δοθεί…
δ) Η ιστορική οινοποιητική φίρμα Μπουτάρης αλλάζει σελίδα. Η δομή της συναλλαγής περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των ακινήτων από την οινοποιητική/εμπορική δραστηριότητα δημιουργώντας μεγαλύτερη αξία σε όλους τους επενδυτές. Η εισηγμένη Premia συμμετέχει ως επενδυτής για την ακίνητη περιουσία, ενώ η εταιρεία SSG Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ (θυγατρική της Sterner Stenhus Greece, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της Premia) συμμετέχει ως επενδυτής και θα αναλάβει την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα μέσω μεταβίβασης των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων και των αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων. Η SSG Ελληνικά Οινοποιεία μετά την επικύρωση της εξυγίανσης θα ξεκινήσει με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και δεν θα έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στο Ελληνικό Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία.
ε) Η εταιρεία Ελληνικοί Λευκόλιθοι και το επενδυτικό της σχέδιο προϋπολογισμού λίγο κάτω από τα 10 εκατομμύρια ευρώ για ένα πράσινο υπόγειο μεταλλείο βρήκε χρηματοδότηση από την Εθνική Τράπεζα (2,91εκατομμύρια ευρώ). Η χρηματοδότηση της Εθνικής Τράπεζας άνοιξε τον δρόμο για να λάβει η ελληνική ιδιωτική μεταλλευτική το πράσινο φως για να προχωρήσει στα σχέδια της και με τη στήριξη των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (4,85 εκατομμύρια ευρώ). Είναι η πρώτη ιδιωτική επένδυση που φθάνει στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Να συμπληρώσω και άλλες δύο κινήσεις. Η πρώτη κίνηση είναι η εξαγορά ποσοστού 74,99% της Coleus στη Ν. Αφρική από θυγατρική της Ideal Holdings. Η συμφωνία έγινε ανάμεσα στην 100% θυγατρικής της – Astir Vitogiannis- και της The South African Breweries Proprietary Limited για την εξαγορά της πλειοψηφικής συμμετοχής της SAB στην Coleus Packaging Proprietary Limited.
Η δεύτερη κίνηση αφορά την επαναφορά της φίρμας Αγνό στην αγορά από τον Όμιλο συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη (Όλυμπος).
~Να μην ξεχάσω, τα 2 κεράκια από την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης. Σε ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη διαβάζω: «Συμπληρώνουμε σήμερα δύο χρόνια από την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης, μίας από τις πρώτες νέες υπηρεσίες που εντάξαμε στο gov.gr. Μέσα από το ehealth.gov.gr που σχεδίασε και υλοποίησε η ΗΔΙΚΑ, περισσότεροι από 3.200.000 συμπολίτες μας λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές με SMS στο κινητό ή με μήνυμα στο e-mail τους».
~Για το τέλος, κράτησα ένα θέμα που χρειάζεται να διαβαστεί με προσοχή στα δεδομένα. Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ανέλαβε να παραθέσει όλα εκείνα τα δεδομένα που αποδεικνύουν ότι οι δημόσιες πολιτικές που επεξεργάστηκε, διαμόρφωσε και υλοποίησε η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας και της ενίσχυσης/ στήριξης της απασχόλησης είχαν αποτελέσματα.
Σε μια ανάρτηση του στο Linkedin ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει: «Ο πιο ασφαλής δρόμος για μια πιο δίκαιη κοινωνία με περισσότερη ελευθερία, αξιοπρέπεια, συνοχή και ευκαιρίες για όλους, είναι η εργασία. Μόνο η οικονομική πολιτική που καταφέρνει να προσθέσει νέες και καλύτερες δουλειές στην οικονομία μπορεί να λογίζεται ως αποτελεσματική και δίκαιη πολιτική που χειραφετεί και ενδυναμώνει τους πολίτες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2022, η ανεργία μειώθηκε μέσα σε 32 μήνες κατά 5,3%, από 17,2% σε 11,9%.
Αυτό σημαίνει ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν από το 2019 έως σήμερα σε οικονομία και κράτος -και παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες που προκάλεσαν οι πανδημικοί περιορισμοί, η διεθνής ενεργειακή κρίση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επακόλουθη αναστάτωση στις αγορές- η ελληνική οικονομία κατάφερε να δημιουργήσει μέσα σε 2,5 χρόνια, 249.000 νέες θέσεις εργασίας!
Αυτές οι θέσεις εργασίας αφορούν 250.000 συμπολίτες μας που κατάφεραν να βγουν από το φάσμα της ανεργίας για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή. Ενώ ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η αύξηση της απασχόλησης αφορά τις γυναίκες και τους νέους που παραδοσιακά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες να βρουν δουλειά στη χώρα μας.
Φυσικά καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει ήσυχη ή να δηλώνει ικανοποιημένη με -ακόμη- διψήφια ποσοστά ανεργίας ή με τόσο χαμηλούς μισθούς. Στόχος μας δεν πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε μόνο περισσότερες αλλά και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές.
Γι’ αυτό και είναι ελπιδοφόρο τόσο ότι τον τελευταίο χρόνο η ανεργία σημειώνει στη χώρα μας την ταχύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη, όσο και ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί τον επόμενο μήνα για δεύτερη φορά εντός του 2022 προσφέροντας ένα πιο αξιοπρεπές εισόδημα στους πιο ευάλωτους εργαζόμενους».
Οι δύο μεγάλες εικόνες όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της Eurostat:
-Ιούνιος 2019: 805.000 άνεργοι, 76.000 άνεργοι νέοι κάτω των 25 ετών, Ανεργία γυναικών 20,9%.
-Φεβρουάριος 2022:556.000 άνεργοι, 63.000 άνεργοι νέοι κάτω των 25 ετών, Ανεργία γυναικών 15,9%.
Latest News
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις