Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα άφησε εκ νέου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Αναφορικά με τις πληροφορίες για επικείμενη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, όπως σε γάλα, κρέας, λάδι και ψωμί, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «είχα πει σε ανύποπτο χρόνο πως και αυτό το σενάριο εξετάζεται, αυτό είπε και ο πρωθυπουργός», προσθέτοντας «Τα μέτρα είναι υπό επεξεργασία από το οικονομικό επιτελείο».
Ακόμη, τόνισε πως «Εάν είναι αδύνατο για την Γερμανία να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σκεφθείτε τι ισχύει για την Ελλάδα».
Όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας στον Ant1 «είναι πολύ μεγάλη κρίση και σε τέτοιες περιόδους, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Πόλεμο έχουμε… ψυχρααμία! Δεν πρέπει κανείς να χάνει την ψυχραιμία του, η Κυβέρνηση δεν αφήνει κανέναν πίσω. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, αλλά έχουμε πόλεμο. Θα κοιτάξουμε, χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο το Κράτος, να βοηθήσουμε όποιον έχει ανάγκη».
Έλεγχοι για αισχροκέρδεια
Σχετικά με τους ελέγχους για αισχροκέρδεια, είπε πως έλεγχοι γίνονται διαρκώς, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιοποίηση των επωνυμιών των επιχειρήσεων, όπως συνέβη επί κορονοϊού, καθώς τότε ψηφίστηκε ειδική διάταξη στην Βουλή που στηρίχθηκε στην δημόσια υγεία, ενώ τώρα δεν υπάρχει τέτοια βάση και εφόσον υπάρξει τέτοια τροπολογία «άνετα μπορεί να προσβληθεί στο δικαστήριο ως αντισυνταγματική».
Σημείωσε πως «εφόσον οι δικηγόροι μας διαβεβαιώσουν πως δεν θα “πέσει” στο δικαστήριο, προτίθεμαι να φέρω διάταξη στην Βουλή, ώστε σε περίπτωση υποτροπής να μπορεί να γίνεται ανακοίνωση της επωνυμίας των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν».
Τι θα γίνει με τα υπερκέρδη
«Εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχουν αυτά τα κέρδη, θα γίνει μια έκτακτη πολύ μεγάλη φορολόγηση τους. Τα χρήματα αυτά θα πάνε στον προϋπολογισμό, από όπου πληρώνονται τα μέτρα της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι να δημοσιεύσει ισολογισμό μια εταιρεία, ότι λέμε είναι υποθετικό», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με την συζήτηση για τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σχολιάζοντας τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα και άλλων πολιτικών αρχηγών, για το ύψος των υπερκερδών αυτών, ο κ Γεωργιάδης είπε πως «ο καθένας λέει ότι του κατέβει στο κεφάλι. Μόνο όταν δημοσιευθούν οι ισολογισμοί, θα ξέρουμε το ακριβές ποσό».
Παντού υπάρχει ακρίβεια
Αναφορικά με τις ανατιμήσεις, ο ίδιος σχολίασε«Είναι πολύ μεγάλο το κύμα της ακρίβειας σήμερα; Προφανώς και είναι. Είναι ευθύνη του Μητσοτάκη; Ισπανία, ΗΠΑ, Βέλγιο και τόσες χώρες έβγαλαν πολύ πληθωρισμό. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει πάρει περισσότερα μέτρα από εμάς για τον πληθωρισμό», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε όσα υποστήριξε ο Ανδρέας Πετρόπουλος, συμπληρώνοντας πως «ως προς τις συντάξεις, είπε με μεγάλο στόμφο ότι οι συνταξιούχοι παίρνουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έως 700 ευρώ. Επί ΣΥΡΙΖΑ πόσα έπαιρναν; Δεν το ήξερε ο κ. Πετρόπουλος;».
Μέτρα στήριξης
Σχετικά με τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων έναντι του κύματος ανατιμήσεων, λόγω και της ενεργειακής κρίσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε «δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του πίσω, όπως κάναμε και στην πανδημία. Θέλω να πω σε όλους τους συμπολίτες μας, που σήμερα τα φέρνουν πέρα δύσκολα, ότι η Κυβέρνηση είναι πάνω τους και όσα μέσα διαθέτουμε για να κάνουμε την ζωή τους καλύτερη, θα τα χρησιμοποιήσουμε».
Ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι
«Το πασχαλινό τραπέζι θα έχει μια μεγάλη επιβάρυνση σε σχέση με πέρσι», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας πως «για το αρνί, θα το πω από τώρα: παίζατε τα ρεπορτάζ ότι η τιμή είχε πέσει πάρα πολύ χαμηλά, γιατί είχαμε την καραντίνα και τα αρνιά ήταν απούλητα και πουλούσαν οι κτηνοτρόφοι κάτω από το κόστος, άρα αν φέτος συγκρίνουμε με αυτήν την τιμή, η αύξηση θα είναι μεγάλη, όμως αν συγκρίνουμε με την “κανονική” τιμή, του 2019, δεν θα είναι μεγάλη η αύξηση».
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη