Ο Μητσοτάκης είπε κάτι αυτονόητο. Πως αν δεν πάρει αυτοδυναμία, θα αναγκαστεί να κυβερνήσει με κάποιον άλλον.
Προφανώς διότι έτσι δουλεύει η δημοκρατία. Δεν θα κλείσει η χώρα επειδή ο Μητσοτάκης δεν πήρε αυτοδυναμία.
Και υποθέτω ότι αυτό το αυτονόητο θα το επαναλαμβάνει έως τη μέρα που θα κλείσουν οι κάλπες – οι δεύτερες κάλπες εννοείται…
Οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν. Στις πρώτες εκλογές θα διαλέξουν κόμμα. Στις δεύτερες εκλογές θα ψηφίσουν κυβέρνηση.
Φυσικά η βολική λύση για πολλούς θα ήταν να πάρει ο Μητσοτάκης αυτοδυναμία. Δεν θα χρειάζεται να βασανίζει κανείς το μυαλό του.
Αρκούσε όμως ένας εύλογος υπαινιγμός του Πρωθυπουργού για να πιάσει θάλασσα το πολιτικό σύστημα.
Διότι αν ο Μητσοτάκης δεν πάρει αυτοδυναμία, θα χρειαστεί συνεταίρο. Και τότε κανείς δεν θα τραγουδάει «να με παίρνανε τα σύννεφα, οι άνεμοι, τα κύματα…». Θα τον πάρει και θα τον σηκώσει.
Είναι πιθανό κάτι τέτοιο; Ολα είναι πιθανά στην πολιτική.
Κατ’ αρχάς πολλά μπορεί να συμβούν έως τις εκλογές. Κι αν πάρουμε υπόψη τι έχει μεσολαβήσει από τις προηγούμενες, μάλλον πρέπει να κάνουμε τον σταυρό μας.
Στη συνέχεια θα δούμε τι θα προκύψει από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία.
Και ύστερα θα ακολουθήσουν οι δεύτερες εκλογές ώστε να δούμε αν θα πάρει αυτοδυναμία η ΝΔ. Εως τώρα, η αυτοδυναμία είναι το πιθανότερο σενάριο αλλά κανείς δεν βάζει το χέρι στη φωτιά.
Ακόμη όμως κι αν είναι ή δεν είναι πιθανή, η αυτοδυναμία είναι βολική. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει – ούτως ή άλλως, άλλοι θα κυβερνήσουν…
Υποθέτω λοιπόν ότι ο Μητσοτάκης διατύπωσε το ενδεχόμενο μιας μη αυτοδυναμίας της ΝΔ όχι επειδή κλονίστηκε η αυτοπεποίθησή του, ούτε επειδή στράβωσαν οι δημοσκοπήσεις (που δεν στράβωσαν ιδιαίτερα…) ούτε επειδή ναυάγησε και έψαχνε σωσίβιο από τον Ανδρουλάκη.
Το έκανε για να βγάλει στη σέντρα το ΚΙΝΑΛ. Και το ΚΙΝΑΛ τσίμπησε. Πάνε τα σύννεφα, πάνε οι άνεμοι, πάνε τα κύματα.
Ακατανόητο γιατί τσίμπησε. Κανένα σοβαρό κόμμα δεν θα καθόταν να κουβεντιάζει τι θα κάνει μετά τις μεθεπόμενες εκλογές, οι οποίες κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν, ούτε τι θα βγάλουν.
Αρκούσε λοιπόν στο ΚΙΝΑΛ να απαντήσει στο αυτονόητο του Μητσοτάκη με το δικό του αυτονόητο. Αλλά περιέργως και αναιτίως μπήκε στην κουβέντα.
Και ο μεν Μητσοτάκης άλλο που δεν ήθελε. Αυτός χτίζει το εκλογικό δίλημμα των δεύτερων εκλογών που τον συμφέρει: ψηφίστε με γιατί θα μπλέξουμε με το χάος.
Αλλά τι συμφέρει το ΚΙΝΑΛ να ενισχύει το εκλογικό δίλημμα του Μητσοτάκη; Ισα-ίσα. Το μόνιμο μοτίβο του θα έπρεπε να είναι «δεν τίθεται θέμα χάους, ούτε ακυβερνησίας, εμείς είμαστε εδώ».
Φυσικά έως τις εκλογές θα ζήσουμε κι άλλα τέτοια. Ο Μητσοτάκης θα παρουσιάζει τον εαυτό του ως μοναδική αξιόπιστη κυβερνητική λύση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει τίποτα, ούτε προβλέπεται να πει κάτι, σχεδόν δεν ασχολείται.
Συνεπώς το ΚΙΝΑΛ καλείται εκ των πραγμάτων να καλύψει ένα κενό. Να πείσει ότι ο Μητσοτάκης δεν είναι μονόδρομος. Αλλά για να πείσει πρέπει κάτι να πει.
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης