Σχεδόν δυόμιση φορές κάτω κινήθηκε το εποχικά διορθωμένο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της ΕΕ, το τέταρτο τρίμηνο του 2021, καθώς διαμορφώθηκε στα 49,6 δισ. ευρώ (1,3% του ΑΕΠ), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 (πλεόνασμα 125,4 δισ. ευρώ και 3,6% του ΑΕΠ), ενώ μειωμένο ήταν και σε σχέση με το προηγούμενο, τρίτο τρίμηνο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 69,6 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.
Το πλεόνασμα του λογαριασμού αγαθών μειώθηκε (+10,0 δισ. ευρώ έναντι +53,8 δισ. ευρώ), ενώ στις υπηρεσίες σημείωσε αύξηση (+54,1 δισ. ευρώ έναντι +26,8 δισ. ευρώ). Το πλεόνασμα του λογαριασμού πρωτογενούς εισοδήματος μειώθηκε (+1,8 δισ. ευρώ έναντι +5,6 δισ. ευρώ), όπως και το έλλειμμα του λογαριασμού δευτερογενούς εισοδήματος (-16,4 δισ. ευρώ έναντι -16,5 δισ. ευρώ). Ο λογαριασμός κεφαλαίου μετατράπηκε από πλεονασματικός σε ελλειμματικός (-11,4 δισ. ευρώ έναντι +1,3 δισ. ευρώ).
Όσον αφορά στις σχέσεις της με άλλες χώρες, η ΕΕ κατέγραψε εξωτερικό πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο (+46,8 δισ. ευρώ), τις ΗΠΑ (+ 24,0 δισ. ευρώ), την Ελβετία (+ 22,6 δισ. ευρώ), τον Καναδά (+ 5,3 δισ. ευρώ), τη ηΒραζιλία (+5,0 δισ. ευρώ), το Χονγκ Κονγκ (+4,7 δισ. ευρώ), την Ιαπωνία (+3,3 δισ. ευρώ) και την Ινδία (+1,5 δισ. ευρώ).
Έλλειμμα καταγράφηκε στις συναλλαγές με Κίνα (-43,5 δισ. ευρώ), Ρωσία (-16,0 δισ. ευρώ) και υπεράκτια χρηματοπιστωτικά κέντρα (-12,3 δισ. ευρώ).
Τα μεγαλύτερα πλεονάσματα και ελλείμματα – Η θέση της Ελλάδας
Όσον αφορά τα συνολικά (εντός ΕΕ και εκτός ΕΕ) υπόλοιπα τρεχουσών συναλλαγών των κρατών μελών της ΕΕ, με βάση διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, 13 κράτη- μέλη κατέγραψαν πλεονάσματα και 14 κράτη-μέλη ελλείμματα, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Τα υψηλότερα πλεονάσματα παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (+65,2 δισ. ευρώ), την Ολλανδία (+15,2 δισ. ευρώ), τη Δανία (+9,4 δισ. ευρώ) και τη Σουηδία (+6,8 δισ. ευρώ).
Ενώ τα μεγαλύτερα ελλείμματα καταγράφηκαν στο Βέλγιο (-6,2 δισ. ευρώ), Ελλάδα (-5,2 δισ. ευρώ), Πολωνία (-4,7 δισ. ευρώ) και Ρουμανία (-4,4 δισ. ευρώ).
Latest News
Η Ευρώπη στο... χακί – Το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ για αμυντικές δαπάντες
Η ΕΕ αλλάζει πολιτική μετά την εκλογή Τραμπ - Σχεδόν 400 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια θα δαπανηθούν για άμυνα και ασφάλεια
Η Wall Street καλωσορίζει την επιστροφή των παχυλών μπόνους
Μετά από δύο χρόνια ισχνών ή και καθόλου μπόνους, τα golden boys της Wall Street έχουν κάθε λόγο να χαίρονται
Η Volkswagen αυξάνει την επένδυση στη Rivian σε 5,8 δισ. δολάρια - Στα σκαριά η κοινοπραξία
Πόσο αυξάνει την επένδυσή της στη Rivian η Volkswagen - Η συμμετοχή της μητρικής εταιρείας και οι βλέψεις για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών μοντέλων
Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου
Ο πλουσιότερος άνδρας της Ευρώπης πηγαίνει στα δικαστήρια τον Μασκ
Ο Μπερνάρ Αρνό ετοιμάζει τη δικαστική διαμάχη των δύο πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως - Τι γίνεται με τα ΜΜΕ της LVMH
Σκληρή «μάχη» στη Σερβία - Τι συμβαίνει με το μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου στην Ευρώπη [γράφημα]
Το έργο στη Σερβία αξίας 2,55 δισ. ευρώ, έχει συμφωνήσει να αναλάβει ο κολοσσός στον κλάδο των ορυχείων Rio Tinto Group.
Οι ΗΠΑ ετοιμάζοναι για υπουργό Ίλον - Οι αλλαγές που ετοιμάζει το δεξί χέρι του Τραμπ
Ο Ίλον Μασκ, οι επιχειρήσεις του οποίου περιλαμβάνουν τις εταιρείες Tesla και SpaceX, έχει βαθιά γνώση της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος και του Πενταγώνου
Μακρόν-Ντράγκι φοβούνται ευρωδιχασμό - Κίνδυνος εμπορικού πολέμου με ΗΠΑ - Κίνα
«Σαφώς εισερχόμαστε σε έναν κόσμο δασμολογικών πολέμων», διαμήνυσαν Μακρόν - Ντράγκι και έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου
Η νίκη Τραμπ άνοιξε την... όρεξη στον Αντάνι - Επένδυση 10 δισ. του Ινδού μεγιστάνα στις ΗΠΑ
Ο ινδικός πολυκλαδικός όμιλος Αντάνι σχεδιάζει να επενδύσει 10 δισ.δολάρια σε έργα ενέργειας και υποδομών στις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση της Κολομβίας «επιστρέφει» 380 εκατ δολ. στην ισπανική Telefonica
Η Telefonica έχει αποσυρθεί πλέον απο αρκετές απο τις αγορές της Λατινικής Αμερικής