
Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας πρόκειται να ανακοινώσει αύριο, Τετάρτη και ο Λευκός Οίκος, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη του G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρουν δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου. Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο πακέτο κατά της Μόσχας.
Ανοίγει τη βεντάλια η Ουάσιγκτον
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο θα μπλοκάρει όλες τις νέες επενδύσεις στη Ρωσία, θα αυξήσει τα μέτρα που αφορούν τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα και τις κρατικές επιχειρήσεις, ενώ θα διευρύνει τα πρόσωπα που θα ενταχθούν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνοντας επιπλέον αξιωματούχους και συγγενικά πρόσωπα.
Στόχος είναι να αυξηθεί το κόστος που πληρώνει η Ρωσία για τον πόλεμο και να ενισχυθεί η απομόνωση της σε οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό επίπεδο.
“Τα μέτρα θα αποδυναμώσουν τα εργαλεία της ρωσικής κρατικής μηχανής, θα προσθέσουν σημαντική και άμεση οικονομική ζημιά στη Ρωσία και θα θέσουν την ρωσική κλεπτοκρατία προ των ευθυνών της για τα κεφάλαια και την στήριξη που παρέχει στον πόλεμο του Πούτιν” ανέφερε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο CNN. “Τα μέτρα αυτά θα ληφθούν σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους συναιτέρους μας, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα και την ενότητα μας στην επιβολή άνευ προηγουμένου πλήγμα στη Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ουκρανίας”.
Τα νέα αμερικανικά μέτρα θα έρθουν στον απόηχο της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών να δηλώσει πως στο εξής δεν θα επιτρέπει στη Ρωσία να αποπληρώνει υποχρεώσεις της χρησιμοποιώντας αποθέματα της σε δολάρια που βρίσκονται σε αμερικανικές τράπεζες. Αν και η Ουάσιγκτον είχε μπλοκάρει τα αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα στις αμερικανικές τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών επέτρεπε στο ρωσικό κράτος να χρησιμοποιεί τα αποθέματα του για την αποπληρωμή υποχρεώσεων.
Το πέμπτο πακέτο της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ίδια ώρα προσανατολίζεται επίσης στην υιοθέτηση επιπλέον κυρώσεων, στοχοποιώντας αυτή την φορά και τον νευραλγικό ενεργειακό κλάδο και πιθανότατα τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα. Την στοχοποίηση του ρωσικού άνθρακα στο πλαίσιο του πέμπτου πακέτου των ευρωπαϊκών κυρώσεων επιβεβαίωσαν πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι των Βρυξελλών σε δηλώσεις τους από χθες.
«Εργαζόμαστε για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου και εξετάζουμε ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάζονται από τα κράτη μέλη» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στο ευρωπαϊκό πακέτο εκτιμάται πως θα προστεθούν επίσης νέα μέτρα για τις ρωσικές τράπεζες, όπως η πλήρης απαγόρευση των συναλλαγών, το εμπόριο, όπως επίσης η μετακίνηση και πρόσβαση ρωσικών πλοίων σε λιμάνια της Ε.Ε.. Στο στόχαστρο θα βρεθούν επίσης επιπλέον πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντιμίρ Πούτιν, μεταξύ τους και οι κόρες του, καθώς και επιπλέον ολιγάρχες και συγγενείς τους


Latest News

Η ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Switch 2
Η Nintendo στοιχηματίζει στη μετατόπιση της παραγωγής παιχνιδομηχανών από την Κίνα στο Βιετνάμ για να αμτιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς

Οδηγοί των Uber – Lyft στην Καλιφόρνια διεκδικούν απλήρωτους μισθούς
Οι οδηγοί των Uber και Lyft πραγματοποίησαν διαδηλώσεις από το Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Ντιέγκο εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Με την εκλογή Τραμπ, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν αναθαρρέψει
Οι αυταρχικοί ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν πάρει θάρρος από τις πράξεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ανεβαίνει στην Ευρώπη, ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή
Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που αρνούνται να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα λόγω των πολιτικλων του προέδρου Τραμπ

Επιστροφή σε... δοκιμασμένες συνταγές για τη Volvo - Eνας βετεράνος στο τιμόνι
Ο Hakan Samuelsson, 74 ετών, θα διαδεχθεί τον Jim Rowan στο τιμόνι της Volvo Cars, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ, δηλώνει ο Σολτς
Οι εμπορικοί πόλεμοι πληγώνουν όλες τις πλευρές
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

«Καρότο και μαστίγιο» Τραμπ σε Ρωσία - Οργισμένος με τον Πούτιν, απειλεί με νέες κυρώσεις στο πετρέλαιο
Ο Τραμπ είπε ότι ήταν «θυμωμένος» για τα πρόσφατα σχόλια του Πούτιν που προτείνει τρόπους εγκατάστασης νέας ηγεσίας στην Ουκρανία