Παράθυρο σε πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve άνοιξε η Κυβερνήτης της Τράπεζας, Λάελ Μπρέναρντ, αποκαλύπτοντας επίσης πως στη συνεδρίαση του Μαΐου θα δοθεί το πράσινο φως για μια «ταχεία» μείωση του ύψους 9 τρισ. δολαρίων ισολογισμού της.

Η κυρία Μπρέναρντ, η οποία μετέχει ήδη στο συμβούλιο και αναμένει την έγκριση της τοποθέτησης της στην θέση της αντιπροέδρου της Fed από το αμερικανικό Κογκρέσο, υπήρξε αρκετά αποκαλυπτική κατά την ομιλία της σε συνέδριο της Minneapolis Fed.

Απειλή για τα νοικοκυριά

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η κυρία Μπρέναρντ παραδέχτηκε πως ο δείκτης είναι υπερβολικά υψηλός και ευάλωτος σε περαιτέρω ανοδικό ρίσκο, κάτι που είναι αντιληπτό από το συμβούλιο που ανησυχεί για τις επιπτώσεις στους πολίτες και κυρίως στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

«Η μείωση του πληθωρισμού είναι ζωτικής σημασίας. Ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί ένα τεράστιο βάρος για τις εργαζόμενες οικογένειες που ανησυχούν για το πόσο θα πιεστούν τα εισοδήματα τους, όπως και για τους συνταξιούχους που ζουν με σταθερά έσοδα» εξήγησε, εκτιμώντας μάλιστα πως ο πληθωρισμός δεν θα αρχίσει να υποχωρεί σύντομα λόγω και του πολέμου.

Πραγματικά, το μελλοντικό νούμερο δύο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας προειδοποίησε πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στον πληθωρισμό, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων και δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην ήδη πιεσμένη παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Για το λόγο αυτό ξεκαθάρισε πως «η Επιτροπή είναι προετοιμασμένη για να αναλάβει δυναμικότερη δράση», ήτοι να προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, πιθανότατα κι από το επόμενο συμβούλιο.

Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία έδειξαν εκτίναξη του πληθωρισμού στο 6,4% σε ετήσια βάση για το Φεβρουάριο, που είναι το υψηλότερο σημείο για το δείκτη από το 1982.

Ξεκινά η μείωση του ισολογισμού 

Στη φαρέτρα της Fed βρίσκεται και η μείωση του ύψους 9 τρισ. δολαρίων ισολογισμού, με την κυρία Μπρέναρντ να ανακοινώνει ουσιαστικά έναρξη των περικοπών από την επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας, το Μάιο και μάλιστα «σε ταχύ ρυθμό».

«Δεδομένου ότι η (οικονομική) ανάκαμψη είναι αρκετά ισχυρή και ταχύτερη από τον προηγούμενο κύκλο, περιμένω πως ο ισολογισμός θα συρρικνωθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ότι κατά την προηγούμενη ανάκαμψη (της αμερικανικής οικονομίας)» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι αγορές αναμένουν και την δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, το Μάρτιο προκειμένου να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για το πλάνο και την διαδικασία που έχει στα σκαριά το συμβούλιο. Τα πρακτικά θα δημοσιευτούν αύριο, Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή