Βαριά παραμένει η σκιά του πληθωρισμού πάνω από την παγκόσμια οικονομία με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ να δείχνουν και νέο άλμα του δείκτη το Φεβρουάριο, στο υψηλότερο σημείο από το Δεκέμβριο του 1990, λόγω της εκτίναξης του κόστους σε ενέργεια και τρόφιμα.

Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ ανέβηκε περαιτέρω στο 7,7% από 7,2% τον Ιανουάριο. Συγκριτικά το Φεβρουάριο του 2021 ο δείκτης βρισκόταν μόλις στο 1,7%!

Το ράλι σε ενέργεια και τρόφιμα

Την ανοδική τροχιά των τιμών συνέχισε να πυροδοτεί το ράλι στα commodities. Μάλιστα με δεδομένο πως το ράλι αυτό επιταχύνθηκε μέσα στο Μάρτιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θεωρείται από τώρα βέβαιο πως και τα στοιχεία του Μαρτίου θα καταγράψουν νέο άλμα του δείκτη.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων, που πλήττει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 8,6%, ουσιαστικά σε τριπλάσια επίπεδα από ότι βρισκόταν ένα χρόνο πριν.

Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, η άνοδος σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 27% ροκανίζοντας τις δαπάνες και την κατανάλωση για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Πληθωρισμός-Ενεργειακό Κόστος, ετήσια ανάπτυξη (%), Φεβρουάριος 2020- Φεβρουάριος 2022

Είναι χαρακτηριστικό πως ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε για τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ στο 5,5%, από 5,1% τον Ιανουάριο.

Θλιβερή πρωτιά για την Τουρκία

Αξιοσημείωτο σημείο στην έκθεση Φεβρουαρίου είναι επίσης πως ο πληθωρισμός φαίνεται να επιταχύνεται σε όλα τα κράτη μέλη, τόσο του ανεπτυγμένου όσο και του αναπτυσσόμενου κόσμου. Αν και σίγουρα κάποιες χώρες ξεχωρίζουν… δυσάρεστα!

Πραγματικά, σημείο-κλειδί για την σημαντική άνοδο των δείκτη μέσα σε ένα μήνα στάθηκαν ειδικά τα άκρως δυσμενή στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Τουρκία. Η Τουρκία είχε μακράν τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη του οργανισμού. Θυμίζουμε πως στην Τουρκία ο πληθωρισμός αυξήθηκε το Φεβρουάριο στο 54,4% από το 48,7% τον Ιανουάριο, ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκε πως για το Μάρτιο εκτινάχθηκε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, στο 61,14%.

Είναι χαρακτηριστικό πως εξαιρώντας την Τουρκία, ο πληθωρισμός για τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ παρουσιάζει αύξηση στο 6,3% το Φεβρουάριο, από 5,8% τον Ιανουάριο.

Ανοδικά οι τιμές και σε G7 και G20

Μεταξύ των κρατών μελών του G7, σημαντική αύξηση του τιμαρίθμου κατέγραψαν οι ΗΠΑ, όπου ο δείκτης βρέθηκε στο 7,9%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982, ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές σε Ιταλία και Γαλλία κατά 0,9% και 0,8% αντιστοίχως. Τη μικρότερη αύξηση μόλις κατά 0,2% κατέγραψε η Γερμανία

Μεταξύ των κρατών μελών του G20, o δείκτης του πληθωρισμού «έπιασε» το 6,8% από το 6,5% τον Ιανουάριο. Εκτός της περιοχής του ΟΟΣΑ σημαντική αύξηση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή, ενώ ήταν σχετικά σταθερός σε Κίνα και Νότιο Αφρική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις