Βαριά παραμένει η σκιά του πληθωρισμού πάνω από την παγκόσμια οικονομία με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ να δείχνουν και νέο άλμα του δείκτη το Φεβρουάριο, στο υψηλότερο σημείο από το Δεκέμβριο του 1990, λόγω της εκτίναξης του κόστους σε ενέργεια και τρόφιμα.
Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ ανέβηκε περαιτέρω στο 7,7% από 7,2% τον Ιανουάριο. Συγκριτικά το Φεβρουάριο του 2021 ο δείκτης βρισκόταν μόλις στο 1,7%!
Το ράλι σε ενέργεια και τρόφιμα
Την ανοδική τροχιά των τιμών συνέχισε να πυροδοτεί το ράλι στα commodities. Μάλιστα με δεδομένο πως το ράλι αυτό επιταχύνθηκε μέσα στο Μάρτιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θεωρείται από τώρα βέβαιο πως και τα στοιχεία του Μαρτίου θα καταγράψουν νέο άλμα του δείκτη.
Ο πληθωρισμός των τροφίμων, που πλήττει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 8,6%, ουσιαστικά σε τριπλάσια επίπεδα από ότι βρισκόταν ένα χρόνο πριν.
Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, η άνοδος σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 27% ροκανίζοντας τις δαπάνες και την κατανάλωση για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε για τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ στο 5,5%, από 5,1% τον Ιανουάριο.
Θλιβερή πρωτιά για την Τουρκία
Αξιοσημείωτο σημείο στην έκθεση Φεβρουαρίου είναι επίσης πως ο πληθωρισμός φαίνεται να επιταχύνεται σε όλα τα κράτη μέλη, τόσο του ανεπτυγμένου όσο και του αναπτυσσόμενου κόσμου. Αν και σίγουρα κάποιες χώρες ξεχωρίζουν… δυσάρεστα!
Πραγματικά, σημείο-κλειδί για την σημαντική άνοδο των δείκτη μέσα σε ένα μήνα στάθηκαν ειδικά τα άκρως δυσμενή στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Τουρκία. Η Τουρκία είχε μακράν τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη του οργανισμού. Θυμίζουμε πως στην Τουρκία ο πληθωρισμός αυξήθηκε το Φεβρουάριο στο 54,4% από το 48,7% τον Ιανουάριο, ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκε πως για το Μάρτιο εκτινάχθηκε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, στο 61,14%.
Είναι χαρακτηριστικό πως εξαιρώντας την Τουρκία, ο πληθωρισμός για τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ παρουσιάζει αύξηση στο 6,3% το Φεβρουάριο, από 5,8% τον Ιανουάριο.
Ανοδικά οι τιμές και σε G7 και G20
Μεταξύ των κρατών μελών του G7, σημαντική αύξηση του τιμαρίθμου κατέγραψαν οι ΗΠΑ, όπου ο δείκτης βρέθηκε στο 7,9%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982, ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές σε Ιταλία και Γαλλία κατά 0,9% και 0,8% αντιστοίχως. Τη μικρότερη αύξηση μόλις κατά 0,2% κατέγραψε η Γερμανία
Μεταξύ των κρατών μελών του G20, o δείκτης του πληθωρισμού «έπιασε» το 6,8% από το 6,5% τον Ιανουάριο. Εκτός της περιοχής του ΟΟΣΑ σημαντική αύξηση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή, ενώ ήταν σχετικά σταθερός σε Κίνα και Νότιο Αφρική.
Latest News
Η οικογένεια Λόντερ αφήνει πίσω το τιμόνι... της Estée εν μέσω φουρτούνας
Παραιτούνται από τις θέσεις τους στην Estée Lauder τα μέλη της οικογένειας
Επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Morgan Stanley με αθλητικά assets - «Κατώφλι» τα 250.000 δολάρια
Το νέο «αθλητικό» χαρτοφυλάκιο της Morgan Stanley - Ελάχιστη επένδυση τα 250.000 ευρώ
Οι αγορές δείχνουν να μην επηρεάζονται από την γεωπολιτική
Οι αγορές συχνά, συνεκτιμούν όλες τις πληροφορίες και αντιδρούν ανάλογα
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποκτά τη δική της «CIA»
Η πρόταση περιλαμβάνεται στην «έκθεση Νιινίστο» για την ετοιμότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει μείζονες απειλές
O «ενταφιασμός» του Θατσερισμού -Τι φέρνει ο προϋπολογισμός των Εργατικών στη Βρετανία
Ο προϋπολογισμός χαρακτηρίστηκε από βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως προϋπολογισμός με πρόσημο Εργατικών
Αμερικανικές εκλογές: Οι πιθανές διαδρομές Τραμπ και Χάρις προς την νίκη
«Στοιχήματα» και εκτιμήσεις για τις πολιτείες που μπορούν να δώσουν τη νίκη στους δυο υποψήφιους - Ποια είναι η πιο πολύτιμη πολιτεία ;
Οι έλεγχοι του Brexit κάνουν ακριβότερα τα χριστουγεννιάτικά δέντρα στη Βρετανία
Ολα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, απαιτούν το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό και αυτο κοστίζει λένε οι Βρετανοί εισαγωγείς
Γιατί η Γέλεν θέλει περισσότερους Αμερικανούς να έχουν τραπεζικό λογαριασμό
Η Τζάνετ Γέλεν αποκάλυψε ένα σχέδιο που στόχο έχει περισσότεροι Αμερικανοί να αποκτήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς και προσιτές πιστώσεις
Πώς «πήρε κεφάλι» η Κίνα στα ηλεκτρικά ΙΧ - Η «τέλεια καταιγίδα» [γράφημα]
Δεν είναι ακόμη πολύ αργά για την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης να μειώσει το χάσμα των EV - Αλλά η Κίνα έχει ανοίξει ήδη σημαντικό προβάδισμα, γράφουν οι FT.
Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση εξαγοράς της BHP για την Anglo American
H BHP δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας προσφοράς