Το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα που ξεπερνά τα διεθνώς εγκεκριμένα όρια, με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, δήλωσαν ιατροί επιστήμονες του ΟΗΕ, παράλληλα με την έκθεση του οργανισμού για την κλιματική αλλαγή που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.
Διαβάστε επίσης -Προειδοποίηση ΟΗΕ: «Ή τώρα ή ποτέ» για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή
Σημειώνοντας ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες από τις επιβλαβείς εκπομπές που συνδέονται με οξεία και χρόνια ασθένεια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( ΠΟΥ ) ζήτησε απτά μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης τους.
Shocking!
99% – or almost the entire world’s population breathes air with unhealthy levels of fine particulate matter & nitrogen dioxide, and threatens their health.
More: https://t.co/Llaj2wHk0V #HealthierTomorrow pic.twitter.com/QlHUP4iyS4— World Health Organization (WHO) (@WHO) April 4, 2022
Η υπηρεσία του ΟΗΕ προέτρεψε επίσης περισσότερες κυβερνήσεις να προχωρήσουν σημαντικές αναθεωρήσεις στους δείκτες ποιότητας του αέρα, συμπεριλαμβανομένων των σωματιδίων -γνωστά ως PM2.5- που μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, μαζί με το διοξείδιο του αζώτου (NO2), ένα άλλο κοινό αστικό ρύπων και πρόδρομων σωματιδίων και του όζοντος.
Χαμηλότερο επίπεδο
«Έχει αναγνωριστεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αντίκτυπο σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως », δήλωσε η Δρ. Sophie Gumy, Τεχνική Υπεύθυνη στο Τμήμα Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ.
«Έτσι, με όλα τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει τα τελευταία 15 χρόνια από την τελευταία ενημέρωση των κατευθυντήριων γραμμών για την ποιότητα του αέρα του ΠΟΥ, οι περισσότερες από τις τιμές των επιπέδων των κατευθυντήριων γραμμών έχουν μειωθεί . Έτσι (για) τα σωματίδια έχει μειωθεί κατά δύο, και για το διοξείδιο του αζώτου έχει μειωθεί κατά τέσσερις».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεγαλύτερη έκθεση σε ανθυγιεινά επίπεδα σωματιδίων σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, αλλά τα πρότυπα διοξειδίου του αζώτου «είναι διαφορετικά, παρουσιάζοντας μικρότερη διαφορά μεταξύ χωρών υψηλού και χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».
Αόρατος κίνδυνος
Τα στοιχεία του οργανισμού δείχνουν ότι 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από την έκθεση στην εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση, επιπλέον των 3,8 εκατομμυρίων των οποίων οι θάνατοι συνδέονται με τον οικιακό καπνό που παράγεται από ρυπογόνες σόμπες και καύσιμα.
Και με βάση τη μαθηματική μοντελοποίηση του ΠΟΥ για τα διαθέσιμα δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το 80 τοις εκατό των αστικών περιοχών του κόσμου, δείχνει ότι σχεδόν κάθε ένας από εμάς αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, πνευμονοπάθειας, καρκίνου και πνευμονίας.
Όσο καταθλιπτική και επικίνδυνη κι αν είναι αυτή η κατάσταση, η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ επιμένει ότι η δυναμική αυξάνεται για καλύτερη ποιότητα αέρα παντού την τελευταία δεκαετία.
Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι περισσότερες από 6.000 πόλεις σε 117 χώρες παρακολουθούν τώρα την ποιότητα του αέρα , σε σύγκριση με 1.100 πόλεις σε 91 χώρες πριν από μια δεκαετία.
Η επίτευξη καθαρότερου αέρα είναι επίσης ένας από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και ένας αυξανόμενος αριθμός υπηρεσιών του ΟΗΕ έχουν εγκρίνει ψηφίσματα που καλούν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία του αέρα γεμάτο αιθαλομίχλη.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»