Εκκρεμείς συντάξεις, δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά ποσά συντάξεων, αύξηση του κατώτατου μισθού και τα οικονομικά κίνητρα παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων που θεσπίζει η κυβέρνηση, μπαίνουν και πάλι στην κρίση των ευρωπαϊκών θεσμών, κατά την 14η αξιολόγηση της εθνικής οικονομίας.
Πρόκειται για «fast track» διαδικασία η οποία ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο, αλλά ταυτοχρόνως αποτελεί και το κρισιμότερο «τεστ», αφού θα κρίνει – εν πολλοίς – την πρόοδο της χώρας μας και την έξοδό της από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, τον ερχόμενο Ιούνιο.
Τα θέματα που θα εξετάσουν οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες είναι – σε μεγάλο βαθμό – ταυτόσημα με εκείνα που θίγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του για την ελληνική οικονομία όπου διαπιστώνεται πρόοδος, αλλά περιγράφονται και οι υφιστάμενες αβεβαιότητες και οι τα σημεία όπου θα χρειαστούν «ιδιαίτεροι και συγκρατημένοι χειρισμοί».
Την ίδια στιγμή που οι θεσμοί θέτουν στο μικροσκόπιό τους τα στοιχεία της οικονομίας, εκδηλώνεται η αυριανή – πρώτη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα – γενική 24ωρη απεργία με απόφαση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με τις οργανώσεις να αντιδρούν στο γενικευμένο κύμα ακρίβειας που «εξαφανίζει» το εισόδημα των εργαζομένων και να διεκδικούν υψηλές αυξήσεις για τους μισθούς.
Στο τραπέζι τα «βαριά» εργασιακά
Όλα τα «βαριά» εργασιακά θέματα θα τεθούν στις συζητήσεις των εμπειρογνωμόνων με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης. Αναλυτικά:
1. Οι εκκρεμείς συντάξεις για τις οποίες η προηγούμενη έκθεση αξιολόγησης είχε «αποδώσει εύσημα» στην κυβέρνηση για την πρόοδο που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες. Ενώ οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας είχαν διαβεβαιώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 το πρόβλημα αυτό θα έχει επιλυθεί πλήρως. Οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό, καθώς οι
εκκρεμείς συντάξεις αποτελούν μια δημοσιονομική «οφειλή διαρκείας», και χαρακτηρίζουν ως εν δυνάμει «κρυφό χρέος». Πάντως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ το 2021 εκδόθηκαν περισσότερες από 225.000 νέες κύριες συντάξεις, δηλαδή οι απονομές αυξήθηκαν κατά 82% συγκριτικά με το 2019. Ωστόσο συνολικά, 242.061 φάκελοι για κύριες και επικουρικές συντάξεις βρίσκονται σε αναμονή, εκ των οποίων οι 182.874 είναι ληξιπρόθεσμοι, δηλαδή βρίσκονται σε καθυστέρηση για πάνω από τρεις μήνες.
2. Το δεύτερο θέμα που αναφέρεται – συνεχώς – στις ευρωπαϊκές εκθέσεις προόδου της ελληνικής οικονομίας αφορά τις δικαστικές εκκρεμότητες από τις οποίες θα κριθεί η αναδρομική επιστροφή παλαιότερων περικοπών συντάξεων. Αυτή την περίοδο σε μεγάλη καθυστέρηση είναι η έκδοση της δικαστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των δώρων για τον ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016. Η υπόθεση εκδικάσθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Τυχόν θετική – για τους συνταξιούχους – απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα οδηγήσει σε νέο γύρο αναδρομικών ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Το ύψος των αναδρομικών δικαιολογεί και το «ενδιαφέρον» όπως και την «ανησυχία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
3. Ο κατώτατος και η αναμενόμενη δεύτερη δόση αύξηση εντός του 2022 θα απασχολήσει τις συνομιλίες ευρωπαϊκών θεσμών και κυβέρνησης. Η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού βρίσκεται «στην τελική ευθεία» με την καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωσή της, να έχει ορισθεί για την 15η Απριλίου και η ισχύ του από την 1η Μαΐου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο νέος κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 700 ευρώ καθώς η νέα αύξηση – μετά το 2% – η οποία θα ισχύσεις από τον Μάιο αναμένεται να φθάσει και ίσως να ξεπεράσεις το 6%. Το υπουργείο εργασίας θα ενημερώσει για το εύρος των αυξήσεων που προτείνουν επιστημονικοί φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι.
4. Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί και το κυβερνητικό σχέδιο για πρόσθετες παροχές (μπόνους), οι οποίες θα λειτουργούν ως κίνητρα για την αύξηση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας των εργαζομένων στο δημόσιο. Οι παροχές αυτές θα καταβάλλονται κατόπιν αξιολόγησης ως πρόσθετα επιδόματα και ως επιπλέον παροχές ή βραβεία για την επίτευξη στόχων.
Το ΔΝΤ
Στο μεταξύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του εκφράζει επιφυλάξεις για το ύψος των αυξήσεων που αναμένεται να δοθεί στις κατώτατες αμοιβές και συνιστά «σύνεση» έτσι ώστε «να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Ταυτοχρόνως, εκφράζει επιφυλάξεις για τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών εφόσον θα πρέπει εφόσον «δεν ισοσκελιστούν δημοσιονομικά από μειώσεις άλλων παροχών». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με το ΔΝΤ, ο ΣΕΒ προτείνει αντί αυξήσεων στον κατώτατο μισθό να γίνουν και νέες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών – εκτός από αυτές που ήδη εφαρμόζονται.
Πέραν τούτων, η έκθεση του ΔΝΤ προτείνει να μην αυξηθούν οι δαπάνες μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων και «παγώσουν» για φέτος – τουλάχιστον – οι συντάξεις.
Η απεργία της ΓΣΕΕ
Υψηλές αυξήσεις των κατώτατων μισθών – ανάλογες με την αύξηση του ΑΕΠ – ζητά η ΓΣΕΕ υπενθυμίζοντας στον πρωθυπουργό την προεκλογική του δέσμευση για αύξηση διπλάσια του ρυθμού αύξηση του ΑΕΠ.
Με σύνθημα «ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δε βγαίνει», η ΓΣΕΕ από κοινού με την ΑΔΕΔΥ και τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις προχωρούν αύριο σε 24ωρη γενικής απεργία με βασικά αιτήματα διεκδίκησης αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στις κλαδικές συμβάσεις, αλλά και το κρίσιμο θέμα της ανεξέλεγκτης ακρίβειας.
Λίγες μόνο ημέρες πριν την τελική κυβερνητική εισήγηση για τη δεύτερη αύξηση του μισθού εντός του 2022, η Συνομοσπονδία επαναφέρει την πρότασή της για διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ή κοντά σε αυτό το επίπεδο με «την εφαρμογή της κυβερνητικής δέσμευσης» για αύξηση διπλάσια του ΑΕΠ.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της οργάνωσης: «η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει την προεκλογική δέσμευσή της, επαναφέροντας – έστω και υπολειπόμενη αυτής (αύξηση διπλάσια της οικονομικής μεγέθυνσης για κάθε χρόνο) – τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και μετά να παραδώσει τον προσδιορισμό του στην ΕΓΣΣΕ (δηλαδή ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις)».
Με άλλα λόγια, η ΓΣΕΕ ζητά να επανέλθει ο μισθός στα προ της κρίσης επίπεδα και στη συνέχεια η αύξηση του κατώτατου μισθού να προσδιορίζεται με την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κάτι που συνέβαινε μέχρι το 2009 – 2010.
Latest News
Επενδύσεις και κατανάλωση στηρίζουν την ανάπτυξη - Ο «χρησμός» της ΤτΕ
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναλύει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία
Όλα για τους φόρους και τα μέτρα στήριξης σε 16 ερωτήσεις - απαντήσεις
Ποιες είναι οι αλλαγές που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025 - Από τους μισθούς και τις συντάξεις, στην υγεία και την παιδεία
«Κόκκινο» το εμπορικό ισοζύγιο για 35 χρόνια - Τι φταίει [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurobank για το εμπορικό ισοζύγιο την περίοδο 1998 - 2023
Oι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση στο λιανεμπόριο - Στα 11,15 δισ. ο τζίρος των ΜμΕ [πίνακας]
Αύξηση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τόσο ετησίως όσο και από τρίμηνο σε τρίμηνο - Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις
Κτηματολόγιο: Κύκλωμα επιχείρησε να δηλώσει ακίνητα - φιλέτα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες
Τι λέει στον ΟΤ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης για το κύκλωμα που επεδίωξε να εξαπατήσει το Κτηματολόγιο
Στον Άρειο Πάγο ο Κυρανάκης - Μηνυτήρια αναφορά για απάτη στις κτηματογραφήσεις
Η διερεύνηση της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του θεσμού του Κτηματολογίου
«Όλα τα χαρτιά» της Ελλάδας ανοιχτά στο τραπέζι της Fitch
Τα σενάρια για την αξιολόγηση που θα δώσει σήμερα ο οίκος της Fitch για την Ελλάδα
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
ΕΤΕπ: Στήριξη στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Τι συζητήθηκε κατά την σημερινή επίσκεψη της Νάντια Καλβίνιο στη χώρα μας
Με την πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνιο συναντήθηκε ο Χατζηδάκης - Τι συζήτησαν
Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ακόμα την κ. Καλβίνιο για τη σύσταση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τις δυνατότητες συνεργασίας