Το ερώτημα που βασανίζει κυβερνήσεις, αναλυτές και πολίτες είναι πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η ζημία που έχουν υποστεί εισοδήματα και οικονομίες δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί, με το οικονομικό επιτελείο να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Η βασική ανησυχία εντοπίζεται στο μέγεθος της συρρίκνωσης του ΑΕΠ, από τη μια πλευρά και από την άλλη στον βαθμό δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Ο Filippo Taddei, εκτελεστικός διευθυντής της Goldman Sachs, Global Investment Research μιλάει στα «ΝΕΑ» για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων.

Οπως αναφέρει ακόμη και πριν από την εισβολή οι μεγάλες αγορές ενέργειας και μετάλλων ήταν ήδη ελλειμματικές. Τονίζει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, για μια οικονομία, όπως η Ελλάδα, που ετοιμαζόταν να ξεκινήσει έναν πολυετή επενδυτικό κύκλο, ενισχυμένο από την ευρωπαϊκή δημοσιονομική στήριξη. Σημειώνει ότι για να χτίσει νέο κεφάλαιο και να μεταμορφώσει τη δομή της οικονομίας, μια χώρα χρειάζεται εμπορεύματα, ενέργεια και κρίσιμες πρώτες ύλες που κινδυνεύουν να διαταραχθούν περισσότερο λόγω του πολέμου.

Η Ελλάδα, σχολιάζει, εστίαζε στην ανάκαμψη το 2022 από θέση ισχύος, έχοντας μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης και την 5ετή στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι και το 18% του ΑΕΠ. Χαρακτηρίζει σημαντικό η χώρα μας να παραμείνει σε αυτο το δρόμο, αν και η αύξηση του κόστους ενέργειας και των εμπορευμάτων θα φέρει καθυστερήσεις, όμως, εναπόκειται σε κάθε χώρα να αποφύγει τον εκτροχιασμό.

Σύμφωνα με τον κ. Taddei, η Ελλάδα καλείται να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ που υπάρχει για τις επενδύσεις, μέσα από έναν επιτυχημένο συνδυασμό δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αναγνωρίζει βέβαια πως τα δημοσιονομικά μέτρα κοστίζουν και αναφέρεται στον κίνδυνο τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και άλλες στην Ευρωπαϊκή Ενωση να πάρουν περισσότερα μέτρα απ’ όσα χρειάζονται.

Εάν η Ελλάδα καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, πιστεύει πως θα βγει πιο ισχυρή και θα ενισχυθεί ως επενδυτικός προορισμός.

«Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, αντιμετωπίζει την πρόκληση να κάνει αρκετά, ενώ κινδυνεύει να κάνει πάρα πολλά. Αλλά η «πλοήγηση» σε αυτούς τους καιρούς, εάν είναι επιτυχής, μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή θέση ώστε να γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Taddei.
Ιδιαίτερη μνεία κάνει στον πληθωρισμό, επισημαίνοντας ότι αναμένεται να φτάσει στο 9% μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου στη ζώνη του ευρώ. «Προβλέπουμε», όπως λέει, «ότι το επίπεδο θα παραμείνει πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ μέχρι τις αρχές του 2023».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus