Με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των απωλειών, το ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι η ζώνη των 885 – 895 μονάδων, στην οποία παραμένει από τα τέλη Μαρτίου, είναι η νέα κανονικότητα του. Τουλάχιστον έως ότου υπάρξει κάποιος καταλύτης που να διαταράξει το βραχυπρόθεσμο trading το οποίο “ανθεί” σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή που διανύουν όλες οι αγορές του πλανήτη.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,95% στις 884,20 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει στα 65 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι τα μέσο-μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια παραμένουν σε αναμονή και προτιμούν επιλεκτικές κινήσεις, καθώς το διεθνές περιβάλλον που κρίνεται ως… ναρκοθετημένο.
Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα άλλωστε και το στενό εύρος διακύμανσης δείχνει και την επιφυλακτικότητα αρκετών χαρτοφυλακίων να αναλάβουν ρίσκο. Τόσο η αβεβαιότητα για τις προεκτάσεις των κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία, όσο και η παγκόσμια μετατόπιση των κεφαλαίων λόγω της αλλαγής της πολιτικής της Fed, είναι δύο παράγοντες που τουλάχιστον οι ξένοι της Λ. Αθηνών παραμένουν επιφυλακτικοί.
Άλλωστε, ακόμη και η εικόνα των τραπεζικών σήμερα δείχνει ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη ορατότητα για την πορεία της οικονομίας αλλά και των εισηγμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ot.gr, μάλιστα, οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων που διατύπωσαν λίγο πριν τα μέσα Μαρτίου οι διοικήσεις τους, είναι πλέον ξεπερασμένες, με τον κλάδο να κινδυνεύει να χάσει το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ως προς τους στόχους για νέες εργασίες. Και αυτό λόγω των προεκτάσεων του παρατεινόμενου πολέμου στην Ουκρανία…
Πέραν των παραπάνω όμως, αυτό που θα κρίνει την πορεία της αγοράς είναι η μεσομακροπρόθεσμη τάση των επενδυτών, όπου και θα κριθεί και εάν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν επιδεινωθεί από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τα νομισματικά δεδομένα. Και για να εξαχθεί ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα σε αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί η συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία στην παρούσα παραμένει χαμηλά.
Σε επίπεδο τίτλων, η Eurobank βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών, καθώς σημείωσε απώλειες 3,07%, με τις Τέρνα Ενεργειακή και Πειραιώς να υποχωρούν κατά 2,11% και 2,07% αντίστοιχα. Ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι Aegean, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Titan, Μυτιληναίος, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Λάμδα και ΕΛΧΑ, ενώ θετικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Motor Oil, Quest, Jumbo και ΟΠΑΠ. Ο Ελλάκτωρ έκλεισε στο +1,10%.
Latest News
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ - Οδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ έχει βάλει τις βάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ασκήσεις ισορροπίας σε μοιρασμένο ταμπλό για το ΧΑ
Η αγορά χρειάζεται να ισχυροποιήσει τις άμυνές της, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των 1.500 μονάδων
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης
Υποχώρησε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο - Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ [διαγράμματα]
Άγγιξε το 24,88% τον Δεκέμβριο του 2024 από 26,62% τον Νοέμβριο του 2024