Την αύξηση των εκτάσεων σποράς καλαμποκιού, ηλίανθων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών θα επιτρέψουν στους αγρότες τα προτεινόμενα μέτρα για την αύξηση της παραγωγής αροτραίων καλλιεργειών.

Την ίδια στιγμή, η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει αναστατώσει σημαντικά τις παγκόσμιες γεωργικές αγορές. Αυτό έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική διαθεσιμότητα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων και έχει προσθέσει ένα στρώμα αστάθειας στις ήδη τεταμένες αγορές.

Σύμφωνα, με την εαρινή έκδοσητου 2022 της έκθεσης βραχυπρόθεσμων προοπτικών, που δημοσίευσε η Κομισιόν, εκτιμάται ότι η ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης για τρόφιμα, με τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα γεωργικών προϊόντων διατροφής, και η ενιαία αγορά της ΕΕ αναμένεται για άλλη μια φορά να αποδείξει την ικανότητά της να απορροφά κραδασμούς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση λόγω των υψηλών τιμών της αγοράς και των πληθωριστικών τάσεων.

Τα προτεινόμενα μέτρα για την αύξηση της παραγωγής αροτραίων καλλιεργειών της ΕΕ θα έχουν ως αποτέλεσμα, η συγκομιδή του 2022 στην ΕΕ να είναι καλή για τα δημητριακά και τους ελαιούχους σπόρους, εφόσον επικρατήσουν ήπιες και κανονικές για τις εποχές καιρικές συνθήκες.

Η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ προβλέπεται να φθάσει τους 297,7 εκατομμύρια τόνους για τη συγκομιδή του 2022. Η Κομισιόν εκτιμά, ότι μαζί με τη μειωμένη ζήτηση για ζωοτροφές λόγω της χαμηλότερης παραγωγής χοιρινού κρέατος και της μειωμένης χρήσης δημητριακών για βιοκαύσιμα, αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στις παγκόσμιες αγορές η αναμενόμενη έλλειψη εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία.

Οι εξαγωγές δημητριακών αναμένεται να αυξηθούν κατά 14% τη φετινή περίοδο εμπορίας (μέχρι το τέλος Ιουνίου), κυρίως λόγω επιπλέον 5,6 εκατομμυρίων τόνων μαλακού σίτου σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Αυτό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω μετά τη θερινή συγκομιδή του 2022, με τις καθαρές εξαγωγές σιτηρών της ΕΕ να αυξάνονται κατά σχεδόν 40% φτάνοντας σε 41,4 εκατομμύρια τόνους από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023 (περίοδος εμπορίας 2022/23).

Οι τιμές των ελαιούχων σπόρων έχουν εκτοξευθεί από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις τιμές της ελαιοκράμβης και των ηλιόσπορων να αγγίζουν τα 1.000 ευρώ ανά τόνο. Η παραγωγή ελαιούχων σπόρων, ωστόσο, δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 6,5% σε 30,2 εκατομμύρια τόνους αυτή την περίοδο εμπορίας και προβλέπεται να αυξηθεί σε 32,2 εκατομμύρια τόνους την επόμενη περίοδο εμπορίας. Η τελευταία περίοδος θα περιλαμβάνει 11,2 εκατομμύρια τόνους ηλιόσπορους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, η απότομη ανάκαμψη της παραγωγής ζαχαρότευτλων στη Γαλλία σημαίνει ότι η παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 14% για το 2021/2022, φτλάνοντας τους 16,6 εκατομμύρια τόνους. Συγχρόνως, αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης, αλλά τα αποθέματα εκτιμάται ότι θα έίναι υψηλότερα στο τέλος της εκστρατείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Αγρότες: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
AGRO |

Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους