![Federal Reserve: Γερακίσια στροφή με ταχεία μείωση του ισολογισμού κατά 95 δισ. δολάρια το μήνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/fed-scaled.jpg)
Τις… επιθετικές προθέσεις των μελών του συμβουλίου της Federal Reserve να ανεβάσει στροφές στο ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις επιβεβαιώνει το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας.
Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου αποκάλυψαν ότι έχει δρομολογηθεί η μείωση του ισολογισμού της τράπεζας, που έχει εκτοξευτεί στα 9 τρισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της χαλαρής πολιτικής και των μέτρων στήριξης της περιόδου της πανδημίας.
Το ύψος της μείωσης που συζητήθηκε ανέρχεται σε 95 δισ. δολάρια το μήνα, παραπέμποντας σε έναν δυναμικό ρυθμό απομείωσης, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα ανάλογα βήματα που είχαν εφαρμοστεί το διάστημα 2017-2019, μετά την τότε περίοδο πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Από το ποσό αυτό περίπου 60 δισ. δολάρια θα αφορούν κρατικά ομόλογα και 35 δισ. δολάρια έτερους ενυπόθηκους τίτλους.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, φαίνεται πως η μείωση πιθανότατα θα «κλειδώσει» κατά τη συνεδρίαση του Μαΐου, αν και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Την πρόβλεψη αυτή είχε κάνει σε δηλώσεις της χθες και η Κυβερνήτης της Fed, Λάελ Μπρέναρντ.
Μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων
Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, το συμβούλιο ενέκρινε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων εδώ και τρία χρόνια, ύψους 25 μονάδων βάσης. Όμως, τα πρακτικά αποκαλύπτουν πως ήδη κάποια μέλη ήθελαν μια δυναμικότερη εκκίνηση με αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, άποψη ωστόσο που δεν επικράτησε λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση τα πρακτικά επιβεβαιώνουν πως το παράθυρο για πιο δυναμικές μεταγενέστερες αυξήσεις έχει ανοίξει, γεγονός που συνάδει με την άποψη πολλών αναλυτών ότι στο συμβούλιο του Μαΐου η αύξηση των επιτοκίων θα είναι σίγουρα κατά 0,50%.
«Πολλά μέλη επισήμαναν ότι μία ή και παραπάνω αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης στο εύρος του επιτοκίου θα είναι ενδεδειγμένη σε μελλοντικές συνεδριάσεις, ειδικά αν οι πληθωριστικές πιέσεις παραμείνουν αυξημένες ή και ενισχυθούν περαιτέρω» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η αντίδραση της αγοράς στα στοιχεία αυτά ήταν, όπως λογικό, άμεση με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται πτωτικά και τις αποδόσεις των ομολόγων να κερδίζουν έδαφος.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Έρευνα και καινοτομία: Το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/unnamed-1-600x400.jpg)
Κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη η έρευνα και η καινοτομία
Η δυναμική των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της ανάπτυξης και τις νέες προοπτικές βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.
![CATL: Η ΙΡΟ του γίγαντα μπαταριών θα είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ από το 2021](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/CATL-600x391.jpg)
Μπαίνει στο χρηματιστήριο του Xονγκ Κονγκ η CALT - Ο γίγαντας μπαταριών «πάει» για 5 δισ. δολ.
Με την εισαγωγή, η CALT αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια
![Heineken: Ανεβάζει ταχύτητα λόγω ισχυρών πωλήσεων premium μπύρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/heineken-1-600x353.jpg)
Η Heineken ανεβάζει ταχύτητα - Οι ισχυρές πωλήσεις premium μπύρας
Η Heineken αναφέρει σταθερή ανάπτυξη το 2024 παρά τις αντιξοότητες
![SoftBank: Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» – Στο κόκκινο οι επενδύσεις του Vision Fund](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/softbank-600x417.jpg)
Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» για τη SoftBank - Στο κόκκινο το Vision Fund
Ο ευρύτερος τομέας του Vision Fund της SoftBank - ο οποίος επηρεάζει το διοικητικό κόστος, τις διακυμάνσεις του νομίσματος, μεταξύ άλλων - ανέφερε ζημία 309,93 δισεκατομμυρίων γεν
![Foxconn: Σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/foxconn-600x400.jpg)
Η Foxconn σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan
Η ταϊβανέζικη εταιρεία συναρμολόγησης ηλεκτρονικών Foxconn λέει ότι εξετάζει μια συμφωνία μόνο ως μέρος συνεργασίας για ηλεκτρικά οχήματα
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Johnson_J_Lobby01-600x400.jpg)
Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων
Η Johnson & Johnson έχει προσεγγίσει πιθανούς ιδιωτικούς επενδυτές και στρατηγικούς αγοραστές μέσω συμβούλων για να εξετάσει το πιθανό ενδιαφέρον τους για την Cerenovus
![ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/stock-market-600x400.jpg)
ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας
Το μοντέλο των ΗΠΑ – χρηματιστικοποίηση, ολιγαρχία εισοδηματιών και επιβολή ηγεμονίας του δολαρίου – έχει φτάσει στα όριά του.
![Golden Visa: Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία μετά από μεγάλες καθυστερήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_golden_visa24_1-600x352.png)
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση