Η Ουκρανία θα χρειαστεί μεταπολεμικά ένα σχέδιο ανοικοδόμησης παρόμοιο με εκείνο που προσέφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.
Στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ οι ΗΠΑ χορήγησαν στην κατεστραμμένη, μεταπολεμική Ευρώπη ποσό που ισοδυναμεί σήμερα με περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε οικονομική και τεχνική βοήθεια.«Πιστεύω ότι αυτό που χρειαζόμαστε για την Ουκρανία, τελικά, είναι ένα επικαιροποιημένο Σχέδιο Μάρσαλ», είπε ο Χαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, με τον τρόπο αυτό η Ουκρανία θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα –αντί για δεκαετίες– από τις καταστροφές που προκάλεσε ο ρωσικός στρατός και θα μπορούσε να συγκλίνει γρηγορότερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουκρανία έχει αιτηθεί επισήμως να γίνει μέλος της ΕΕ. Ακόμη και σε καιρό ειρήνης όμως η διαδικασία αυτή είναι μακρά, εν μέσω του πολέμου είναι σχεδόν ανέφικτο.
Ο Χαν δεν έκανε κάποια εκτίμηση για το πόσα χρήματα θα χρειαζόταν η Ουκρανία. Σημείωσε όμως ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αναλάβει από μόνη της την προσπάθεια ανοικοδόμησης και ότι πιθανότατα θα χρειαστεί η συμμετοχή των χωρών της G20, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Ρωσίας.
Ο Χαν επανέλαβε ότι προς το παρόν η ΕΕ δεν σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα άλλο κοινό πρόγραμμα δανεισμού για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αχρησιμοποίητα φτηνά δάνεια στο Ταμείο Ανάκαμψης που θα μπορούσαν να αιτηθούν οι χώρες. Από τα 380 δισεκ. ευρώ του Ταμείου, οι κυβερνήσεις έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής μόνο τα 166, κάτι που σημαίνει ότι τα 214 δισ. ευρώ είναι ακόμη διαθέσιμα. Είπε επίσης ότι για να καλυφθούν ορισμένες δαπάνες που σχετίζονται με την υποδοχή χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων, οι χώρες μέλη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κάποια από τα ποσά που τους αναλογούν με βάση τον πολυετή προϋπολογισμό του 2021-27.
Latest News
Σε ύφεση για δεύτερη χρονιά η Γερμανία
Η οικονομία στη Γερμανία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το προηγούμενο έτος
O νέος «πονοκέφαλος» της Λαγκάρντ - Γιατί η ΕΚΤ «κλείνει τα αυτιά» στους traders
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στο τέλος του μήνα - Τι προβλέπουν οι αγορές για τα επιτόκια
Μειώθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός της Βρετανίας στο 2,5%
Τα στοιχεία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της BoE στις 6 Φεβρουαρίου που αποφασίζει για τα επιτόκια στη Βρετανία
Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κάνουν τις ανισότητες μεγαλύτερες
Ποιο ρόλο παίζουν οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στις εφιαλτικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
Με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ οι αγορές - Ο φόβος για τα επιτόκια
Ο χρόνος ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Γιατί η SEC μηνύει τον Ίλον Μασκ - Το «colpo grosso» με τη μετοχή του Twitter
Η SEC αναφέρει ότι ο σύμμαχος Τραμπ «κέρδισε» περίπου 150 εκατ. δολ. με το να μην αποκαλύψει εγκαίρως το μερίδιο αγορά του Twitter
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες