![Πανέτα-ΕΚΤ: Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μοιραστούν με την ΕΚΤ το βάρος της καταπολέμησης του πληθωρισμού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/ecb-4.jpg)
Δεν μπορεί και δεν πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δράσει μόνη της στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, καθώς η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων μόνο μέσα από εργαλεία της νομισματικής πολιτικής μπορεί να επιβαρύνει με μεγάλο κόστος την κοινωνία.
Αυτό υποστήριξε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φάμπιο Πανέτα, καλώντας για τον λόγο αυτό τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να μοιραστούν μέρος του βάρους προστατεύοντας τα νοικοκυριά από το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Το κατάλληλο μίγμα
Σύμφωνα με άρθρο του πρακτορείου Bloomberg, ο Φάμπιο Πανέτα σε ομιλία του στην Ιταλία επεσήμανε πως μεγάλο μέρος της αύξησης των τιμών αποδίδεται σε γεωπολιτικούς παράγοντες που βρίσκονται πέρα από τη σφαίρα επιρροής των κεντρικών τραπεζών. Επομένως απαιτείται ένας συνδυασμός μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής στρατηγικής για να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις με λιγότερο επώδυνο τρόπο. Τέτοιοι τρόποι είναι η μείωση των έμμεσων φόρων ή μεγαλύτερα βοηθήματα προς τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά για να μπορέσουν να αντέξουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.
«Το να ζητάμε η νομισματική πολιτική από μόνη της να κατεβάσει τον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν υψηλές, θα είναι εξαιρετικά δαπανηρό» τόνισε. «Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής δεν θα επηρέαζε άμεσα τις τιμές της εισαγόμενης ενέργειας και των τροφίμων, οι οποίες οδηγούνται από παγκόσμιους παράγοντες και τώρα πλέον κι από τον πόλεμο. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να περιορίσουμε σημαντικά την εγχώρια ζήτηση για να περιορίσουμε τον πληθωρισμό» εξήγησε.
Πάντως, ο Φάμπιο Πανέτα ξεκαθάρισε ότι το συμβούλιο δεν θα διστάσει να δράσει, αν τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα οδηγήσουν σε εκτίναξη των τιμών πέρα από κάθε έλεγχο, ωστόσο ο ίδιος εμφανίστηκε επιφυλακτικός στην πιθανότητα κάτι τέτοιο να συμβεί.
Διχογνωμία
Αν και η ΕΚΤ επιτάχυνε τη διαδικασία τερματισμού των μέτρων στήριξης, είναι σαφές πως υπάρχει διχογνωμία στους κόλπους της αναφορικά με την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Η Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία σύσφιγξης της νομισματικής τους πολιτικής, όμως η ΕΚΤ δεν έχει ακολουθήσει για την ώρα ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στην αναπτυξιακή πορεία των οικονομιών της περιοχής που είναι σαφώς πιο ευάλωτες στις συνέπειες του πολέμου. Αν και οι αγορές χρήματος από την πλευρά τους επιμένουν να «βλέπουν» διαδοχικές αυξήσεις των ευρωεπιτοκίων από το Σεπτέμβριο.
Πάντως, από διάφορες δηλώσεις φαίνεται πως η ΕΚΤ επιζητά και την ανάληψη μεγαλύτερης δράσης από την πλευρά των κυβερνήσεων με στοχευμένα μέτρα στήριξης των κοινωνιών. Ήταν κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί σε δηλώσεις της και η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνοντας τη στήριξη της προς την αύξηση της κρατικής βοήθειας προς τα νοικοκυριά.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου