Δεν μπορεί και δεν πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δράσει μόνη της στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, καθώς η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων μόνο μέσα από εργαλεία της νομισματικής πολιτικής μπορεί να επιβαρύνει με μεγάλο κόστος την κοινωνία.
Αυτό υποστήριξε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φάμπιο Πανέτα, καλώντας για τον λόγο αυτό τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να μοιραστούν μέρος του βάρους προστατεύοντας τα νοικοκυριά από το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Το κατάλληλο μίγμα
Σύμφωνα με άρθρο του πρακτορείου Bloomberg, ο Φάμπιο Πανέτα σε ομιλία του στην Ιταλία επεσήμανε πως μεγάλο μέρος της αύξησης των τιμών αποδίδεται σε γεωπολιτικούς παράγοντες που βρίσκονται πέρα από τη σφαίρα επιρροής των κεντρικών τραπεζών. Επομένως απαιτείται ένας συνδυασμός μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής στρατηγικής για να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις με λιγότερο επώδυνο τρόπο. Τέτοιοι τρόποι είναι η μείωση των έμμεσων φόρων ή μεγαλύτερα βοηθήματα προς τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά για να μπορέσουν να αντέξουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.
«Το να ζητάμε η νομισματική πολιτική από μόνη της να κατεβάσει τον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν υψηλές, θα είναι εξαιρετικά δαπανηρό» τόνισε. «Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής δεν θα επηρέαζε άμεσα τις τιμές της εισαγόμενης ενέργειας και των τροφίμων, οι οποίες οδηγούνται από παγκόσμιους παράγοντες και τώρα πλέον κι από τον πόλεμο. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να περιορίσουμε σημαντικά την εγχώρια ζήτηση για να περιορίσουμε τον πληθωρισμό» εξήγησε.
Πάντως, ο Φάμπιο Πανέτα ξεκαθάρισε ότι το συμβούλιο δεν θα διστάσει να δράσει, αν τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα οδηγήσουν σε εκτίναξη των τιμών πέρα από κάθε έλεγχο, ωστόσο ο ίδιος εμφανίστηκε επιφυλακτικός στην πιθανότητα κάτι τέτοιο να συμβεί.
Διχογνωμία
Αν και η ΕΚΤ επιτάχυνε τη διαδικασία τερματισμού των μέτρων στήριξης, είναι σαφές πως υπάρχει διχογνωμία στους κόλπους της αναφορικά με την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Η Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία σύσφιγξης της νομισματικής τους πολιτικής, όμως η ΕΚΤ δεν έχει ακολουθήσει για την ώρα ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στην αναπτυξιακή πορεία των οικονομιών της περιοχής που είναι σαφώς πιο ευάλωτες στις συνέπειες του πολέμου. Αν και οι αγορές χρήματος από την πλευρά τους επιμένουν να «βλέπουν» διαδοχικές αυξήσεις των ευρωεπιτοκίων από το Σεπτέμβριο.
Πάντως, από διάφορες δηλώσεις φαίνεται πως η ΕΚΤ επιζητά και την ανάληψη μεγαλύτερης δράσης από την πλευρά των κυβερνήσεων με στοχευμένα μέτρα στήριξης των κοινωνιών. Ήταν κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί σε δηλώσεις της και η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνοντας τη στήριξη της προς την αύξηση της κρατικής βοήθειας προς τα νοικοκυριά.
Latest News
Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την προστασία του νομίσματος στην Ινδία
Η ισοτιμία της ρουπίας δημιουργεί συνθήκες στην Ινδία για κερδοσκοπικά στοιχήματα
Οι ευρωπαικές επιχειρήσεις μειώνουν θέσεις εργασίας
Απολύσεις που ξεπερνούν τις 22.000 θέσεις έχουν προαναγγείλει αρκετές ευρωπαικές εταιρείες απο τις αρχές Αυγούστου
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα