
Άκαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων διπλωματών των χωρών – μελών της ΕΕ όσον αφορά το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, κάνουν λόγο για διαφωνίες επί τεχνικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του εάν η απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία θα επηρεάσει τις υπάρχουσες συμβάσεις.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Τράπεζες, ελίτ και επενδύσεις στο στόχαστρο
Στη προκαταρκτική αυτή συνάντηση –δεδομένου ότι οι κυρώσεις πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ- εκφράστηκαν ανησυχίες, σύμφωνα με τις προσκείμενες σε αυτή πηγές, ωστόσο εμφανίζονται αισιόδοξες ότι το θέμα θα οριστικοποιηθεί αύριο Πέμπτη.
Η πλευρά της Γερμανίας, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα άνθρακα στην ΕΕ, φέρεται να ήταν εκείνη που ήγειρε ζητήματα. Το Βερολίνο ήθελε διευκρινίσεις για το εάν η απαγόρευση του άνθρακα θα επηρεάσει τις υπάρχουσες συμβάσεις ή μόνο τις μελλοντικές.
Εάν η απαγόρευση εφαρμοζόταν μόνο σε νέες συμβάσεις, η Ρωσία θα μπορούσε να εξάγει άνθρακα στην ΕΕ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μέχρι αυτή την ώρα, εκπρόσωπος του γερμανού απεσταλμένου στις Βρυξέλλες αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είχε και νωρίτερα μπλοκάρει μια προσπάθεια της ΕΕ να συμφωνήσει σε απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα ως μέρος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Η Επιτροπή έχει προτείνει μια περίοδο 90 ημερών για τις υπάρχουσες συμβάσεις άνθρακα, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.
Άλλα τεχνικά ζητήματα που έπρεπε να επιλυθούν αφορούσαν μέτρα για την επιβολή απαγόρευσης στα ρωσικά πλοία να προσεγγίσουν ευρωπαϊκά λιμάνια και περιορισμούς στην πρόσβαση στις δημόσιες προμήθειες για ρωσικές εταιρείες στην ΕΕ, σύμφωνα με μια από τις πηγές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να διευκρινίσει ορισμένα από τα μέτρα και να τα καταστήσει νομικά πιο ξεκάθαρα πριν από μια πιθανή έγκριση την Πέμπτη.
Χθες, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε επισημάνει σε δηλώσεις της ότι η ΕΕ πρέπει να αυξήσει την πίεσή της στη Ρωσία.
Η πρόταση της Κομισόν συνίσταται στην απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα, κάτι που μπορεί να επιφέρει στη Ρωσία απώλειες 4 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, μεταξύ των προτάσεων είναι η πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης στη Ρωσία, της VTB.
Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών, κίνηση η οποία μπορεί να περιορίσει δραστικά τις επιλογές της ρωσικής βιομηχανίας στην απόκτηση αγαθών, σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν.
Η απαγόρευση ρωσικών πλοίων που διαχειρίζεται η Ρωσία από το να έχουν πρόσβαση σε λιμάνια της ΕΕ συγκαταλέγεται στα νέα περιοριστικά μέτρα.


Latest News

«Αγοράστε τοπικά» - Πίσω από την προτροπή της Etsy
Η πλατφόρμα Etsy απέναντι στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ - Τι θα συμβεί εάν αλλάξει και πάλι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες;

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των μεταχειρισμένων Tesla
Ολο και περισσότεροι ιδιοκτήτες Tesla θέλουν να αποστασιοποιηθούν από τη μάρκα και... τον ιδιοκτήτη της

Νέα επένδυση Chobani στη Νέα Υόρκη - 1,2 δισ. δολ. για νέο εργοστάσιο
Η νέα επένδυση της Chobani, έρχεται εναν μήνα μετά την ανακοίνωση επένδυσης στις εγκαταστάσεις της στο Αϊνταχο

JP Morgan: Η μάχη για τον έλεγχο της Fed - Ο Τραμπ δοκιμάζει τα όρια της νομισματικής ανεξαρτησίας
Η έκθεση της JP Morgan για τo πού φθάνουν τα όρια επιρροής του αμερικανού προέδρου - Γιατί είναι σημαντική η ανεξαρτησία της Fed

Κοντά σε προκαταρκτικές συμφωνίες για τους δασμούς με Ινδία και Ιαπωνία οι ΗΠΑ - Πρόοδρος με Κίνα
Αν και οι λεπτομέρειες μπορεί να πάρουν μήνες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος με Ινδία και Κίνα

Τραμπ: Με τον Νετανιάχου «Έχουμε την ίδια γραμμή σε όλα τα θέματα»
Η τηλεφωνική επικοινωνία κάλυψε «πολλά θέματα, όπως το εμπόριο, το Ιράν κ.λπ.», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση στο Truth Social

Η Raytheon (RTX) προειδοποιεί για πλήγμα 850 εκατ δολ. λόγω δασμών
Η Raytheon (RTX) ανέφερε έσοδα τριμήνου στα 20,3 δισ. δολάρια με κέρδη ανα μετοχή 1,47 δολ.

Bloomberg: Ο Μπέσεντ χαρακτήρισε «μη βιώσιμη» τη δασμολογική αντιπαράθεση με την Κίνα - Αναμένει αποκλιμάκωση
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε αυτά τα σχόλια σε κλειστή συνάντηση με επενδυτές

Πώς αντιδρούν οι εταιρείες στους δασμούς Τραμπ
Αυξήσεις τιμών, αλλαγή προμηθευτών, μεταφορά παραγωγής και επενδύσεις είναι τα όπλα των εταιρειών απέναντι στους δασμούς Τραμπ

Λαγκάρντ: Ελπίζω ότι ο Τραμπ δεν θα απολύσει τον Πάουελ – Τι λέει για συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις επιπτώσεις στις αγορές ενός γεγονότος που ελπίζει πως «δεν βρίσκεται καν στο τραπέζι»