
«Το κόστος της καταστροφής του περιβάλλοντος για την Ελλάδα υπολογίζεται στα 700 δισ. έως το τέλος του αιώνα αν δεν δράσουμε άμεσα».
Αυτό επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός, από το 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Ζερεφός σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα και όχι από το 2030 η συμφωνία της Γλασκόβης, ενώ στάθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης για να κατανοήσει ο κόσμος την κρίσιμη καμπή στην οποίαν βρίσκεται ο πλανήτης.
«Το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει»
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο Nik Gowing, ιδρυτής του «Thinking the Unthinkable», ο περιφερειακός πρέσβης της COP26 σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία, Τουρκία και Ιράν, David Moran, υπογράμμισε ότι υπάρχει πολύς λίγος χρόνος για να αναλάβουμε φιλόδοξη δράση. «Το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους του Παρισίου και να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου.
Από την πλευρά του ο Petteri Taalas, γενικός γραμματέας στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, εκτίμησε ότι μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς, αλλά χρειάζεται άμεση μετάβαση σε άλλες μορφές ενέργειας. Ανέδειξε επίσης τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει στο κλίμα η αποψίλωση των δασών.
Την εκτίμηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιταχύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια διατύπωσε ο Κώστας Συνολάκης, πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή για την Ελλάδα. Τόνισε πως οι επιστήμονες θα πρέπει να πείσουν τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα, θεωρώντας εφικτό να πετύχουμε τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αρκεί να δράσουμε τώρα.
Αισθητές ήδη στην Αφρική οι οικονομικές επιπτώσεις
Η Maria Fernanda Espinosa, μέλος του διεθνούς κέντρου Nizami Ganjavi εξέφρασε την ανησυχία που η συζήτηση επικεντρώνεται στην επόμενη γενιά και όχι σημερινή. Ήδη πολλές χώρες της Αφρικής βιώνουν, όπως είπε, τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επισήμανε, δε, πως δεν πρέπει να αγνοούμε τον αντίκτυπο που θα έχει η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Σκούλλος, ομότιμος καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενημερώσουν οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντικοί φορείς την κοινή γνώμη, αλλά και να εξηγήσουν οι κυβερνήσεις στους πολίτες για τον διαφορετικό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν όσον αφορά στην ενεργειακή πολιτική.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων