Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Δουβλίνο είχε μείνει τις τελευταίες μέρες χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό. Ο πάροχος ενέργειας, λένε τα διεθνή ρεπορτάζ, αρνήθηκε να της παραδώσει ντίζελ και όταν οι άνθρωποι της πρεσβείας απευθύνθηκαν στους υπόλοιπους προμηθευτές της αγοράς «αρνήθηκαν» και αυτοί να συνεργαστούν, με αποτέλεσμα η πρεσβεία να ζητήσει την παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Δεν γνωρίζω αν τελικά αποκαταστάθηκε το πρόβλημα του ηλεκτρισμού στην πρεσβεία, αλλά από μόνη της ως κίνηση έχει το ενδιαφέρον της. Ακτιβισμός, διά χειρός ενεργειακών καπιταλιστικών εταιρειών. Φανταστείτε να επιχειρούσε μια εταιρεία στην Ελλάδα να κάνει το ίδιο. Να έκοβε το ρεύμα η ΔΕΗ στη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και οι υπόλοιποι πάροχοι να της αρνούνταν νέα σύνδεση. Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα γινόταν κανονικός και ας φαίνονται όλα αυτά που γίνονται στον δυτικό κόσμο ασύμμετρα σε σχέση με όσα τραγικά λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία από ρωσικά χέρια.

Μπορεί οι Ιρλανδοί ενδεχομένως να υπερέβαλαν, αλλά σε όλη την Ευρώπη αυτή είναι η συζήτηση: πώς θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που έφερε ο Πούτιν, τόσο με τις κινήσεις του πριν από τον πόλεμο, όσο και με τις επιπτώσεις του πολέμου. Γνωρίζουν τον υπαίτιο και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον εκνευρισμό τους. Στην Ελλάδα ακόμα αρνούμαστε να ασκήσουμε σοβαρή κριτική στον σημερινό εκπρόσωπο του «ξανθού γένους», που καταπιέζει και τον ίδιο του τον λαό.

Ακόμα και η συζήτηση για τις αιτίες της ακρίβειας, έχει και πάλι πολλές αναγνώσεις. Σιγά μη συμφωνούσαμε. Εδώ δεν καταφέραμε 10 χρόνια να συμφωνήσουμε για τους λόγους που χρεοκόπησε η χώρα το 2010, γιατί να αλλάξει κάτι σήμερα. Ο,τι θέλει ο καθένας λέει. Οι αριθμοί ωστόσο, μπορεί να μη λένε πάντα την αλήθεια, αλλά σε αυτή την περίπτωση δίνουν μια ακριβή απεικόνιση της κατάστασης. Ο πληθωρισμός πέρυσι τον Απρίλιο, πριν από έναν χρόνο, ήταν αρνητικός. Κάτω από το μηδέν. Πρωθυπουργός ήταν και τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το καλοκαίρι που ακολούθησε του 2021 ο πληθωρισμός άρχισε να ανεβαίνει, όσο άνοιγε η οικονομία από την καραντίνα. Εκείνη η περίοδος ωστόσο συνοδευόταν από διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης, άρα θεωρούνταν ως φυσιολογικό οικονομικό γεγονός. Στο 16,1% ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, στο 13,4% στο τρίτο τρίμηνο. Παρά την υπερθέρμανση της οικονομίας ο πληθωρισμός, δηλαδή ο δείκτης ακρίβειας, κινήθηκε κάτω από το 2% ακόμα και τότε. Σε επιθυμητά δηλαδή επίπεδα, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πότε αρχίσαμε να βλέπουμε υψηλά ποσοστά; Από τον περασμένο Νοέμβριο (4,8%) και τον Δεκέμβριο (5,1%) όταν άρχισαν τα παιχνίδια του Πούτιν με τις τιμές του φυσικού αερίου. Παιχνίδια που εξαπλασίασαν τις τιμές του, «ανοίγοντας και κλείνοντας την κάνουλα» προς την Ευρώπη κατά το δοκούν. Η μετάδοση στην υπόλοιπη οικονομία ξεκίνησε λίγο μετά, μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο σε μεγάλο βαθμό παραγόταν με το ακριβότερο φυσικό αέριο. Προφανώς η κατάσταση ξέφυγε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν εκτός του φυσικού αερίου, εκτοξεύτηκε η τιμή κάθε προϊόντος σχετιζόμενου με τις δύο χώρες, από το πετρέλαιο και τα πετροχημικά, μέχρι το μαλακό σιτάρι και το ηλιέλαιο.

Από εκεί και πέρα μπορεί κανείς να καταλογίσει ό,τι θέλει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οτι καθυστέρησε ή όχι να παρέμβει. Οτι είχε πολλά ή λίγα λεφτά για παρεμβάσεις. Ο,τι θέλει ο καθένας. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι η ακρίβεια στην παρούσα φάση οφείλεται παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, στον Πούτιν…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Όταν η Blue Skies αποδεικνύεται ότι ήταν ένα κομματικό «μαύρο ταμείο» της Νέας Δημοκρατίας
Opinion |

Όταν η Blue Skies αποδεικνύεται ότι ήταν ένα κομματικό «μαύρο ταμείο» της Νέας Δημοκρατίας

Το γεγονός ότι τόσα στελέχη της ΝΔ μισθοδοτούνταν από την Blue Skies των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου, χωρίς να το λένε δημοσίως, εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξης, ανεξαρτήτως τυπικής νομιμότητας

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Opinion |

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Opinion |

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ

Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας