Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Δουβλίνο είχε μείνει τις τελευταίες μέρες χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό. Ο πάροχος ενέργειας, λένε τα διεθνή ρεπορτάζ, αρνήθηκε να της παραδώσει ντίζελ και όταν οι άνθρωποι της πρεσβείας απευθύνθηκαν στους υπόλοιπους προμηθευτές της αγοράς «αρνήθηκαν» και αυτοί να συνεργαστούν, με αποτέλεσμα η πρεσβεία να ζητήσει την παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.
Δεν γνωρίζω αν τελικά αποκαταστάθηκε το πρόβλημα του ηλεκτρισμού στην πρεσβεία, αλλά από μόνη της ως κίνηση έχει το ενδιαφέρον της. Ακτιβισμός, διά χειρός ενεργειακών καπιταλιστικών εταιρειών. Φανταστείτε να επιχειρούσε μια εταιρεία στην Ελλάδα να κάνει το ίδιο. Να έκοβε το ρεύμα η ΔΕΗ στη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και οι υπόλοιποι πάροχοι να της αρνούνταν νέα σύνδεση. Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα γινόταν κανονικός και ας φαίνονται όλα αυτά που γίνονται στον δυτικό κόσμο ασύμμετρα σε σχέση με όσα τραγικά λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία από ρωσικά χέρια.
Μπορεί οι Ιρλανδοί ενδεχομένως να υπερέβαλαν, αλλά σε όλη την Ευρώπη αυτή είναι η συζήτηση: πώς θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που έφερε ο Πούτιν, τόσο με τις κινήσεις του πριν από τον πόλεμο, όσο και με τις επιπτώσεις του πολέμου. Γνωρίζουν τον υπαίτιο και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον εκνευρισμό τους. Στην Ελλάδα ακόμα αρνούμαστε να ασκήσουμε σοβαρή κριτική στον σημερινό εκπρόσωπο του «ξανθού γένους», που καταπιέζει και τον ίδιο του τον λαό.
Ακόμα και η συζήτηση για τις αιτίες της ακρίβειας, έχει και πάλι πολλές αναγνώσεις. Σιγά μη συμφωνούσαμε. Εδώ δεν καταφέραμε 10 χρόνια να συμφωνήσουμε για τους λόγους που χρεοκόπησε η χώρα το 2010, γιατί να αλλάξει κάτι σήμερα. Ο,τι θέλει ο καθένας λέει. Οι αριθμοί ωστόσο, μπορεί να μη λένε πάντα την αλήθεια, αλλά σε αυτή την περίπτωση δίνουν μια ακριβή απεικόνιση της κατάστασης. Ο πληθωρισμός πέρυσι τον Απρίλιο, πριν από έναν χρόνο, ήταν αρνητικός. Κάτω από το μηδέν. Πρωθυπουργός ήταν και τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το καλοκαίρι που ακολούθησε του 2021 ο πληθωρισμός άρχισε να ανεβαίνει, όσο άνοιγε η οικονομία από την καραντίνα. Εκείνη η περίοδος ωστόσο συνοδευόταν από διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης, άρα θεωρούνταν ως φυσιολογικό οικονομικό γεγονός. Στο 16,1% ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, στο 13,4% στο τρίτο τρίμηνο. Παρά την υπερθέρμανση της οικονομίας ο πληθωρισμός, δηλαδή ο δείκτης ακρίβειας, κινήθηκε κάτω από το 2% ακόμα και τότε. Σε επιθυμητά δηλαδή επίπεδα, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πότε αρχίσαμε να βλέπουμε υψηλά ποσοστά; Από τον περασμένο Νοέμβριο (4,8%) και τον Δεκέμβριο (5,1%) όταν άρχισαν τα παιχνίδια του Πούτιν με τις τιμές του φυσικού αερίου. Παιχνίδια που εξαπλασίασαν τις τιμές του, «ανοίγοντας και κλείνοντας την κάνουλα» προς την Ευρώπη κατά το δοκούν. Η μετάδοση στην υπόλοιπη οικονομία ξεκίνησε λίγο μετά, μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο σε μεγάλο βαθμό παραγόταν με το ακριβότερο φυσικό αέριο. Προφανώς η κατάσταση ξέφυγε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν εκτός του φυσικού αερίου, εκτοξεύτηκε η τιμή κάθε προϊόντος σχετιζόμενου με τις δύο χώρες, από το πετρέλαιο και τα πετροχημικά, μέχρι το μαλακό σιτάρι και το ηλιέλαιο.
Από εκεί και πέρα μπορεί κανείς να καταλογίσει ό,τι θέλει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οτι καθυστέρησε ή όχι να παρέμβει. Οτι είχε πολλά ή λίγα λεφτά για παρεμβάσεις. Ο,τι θέλει ο καθένας. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι η ακρίβεια στην παρούσα φάση οφείλεται παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, στον Πούτιν…
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς