Ο άνθρωπος που φέρνει κάθε χρόνο 3 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας ταξιδιών TUI αναζητεί τώρα τρόπους για να αποφύγει τις κυρώσεις και να συνεχίσει τις δραστηριότητές του.

Ο ρωσικής καταγωγής Αλεξέι Μορντάσοφ είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία και έχει δεχθεί – όπως και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες της χώρας – μεγάλο πλήγμα από τις κυρώσεις της Δύσης.

Η περιουσία του πριν από τον πόλεμο έφτανε τα 28 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Εδώ και εβδομάδες όμως ο Μορντάσοφ κινείται πλέον για να μεταφέρει μεγάλο μέρος της περιουσίας του εκτός του ονόματός του για να μπορέσει να ξεφύγει από τις κυρώσεις αυτές.

Μόλις λίγες ημέρες μετά την εισβολή και την ίδια ημέρα που η ΕΕ του επέβαλε κυρώσεις, ο Μορντάσοφ μεταβίβασε το 29,9% του μεριδίου του στον γερμανικό ταξιδιωτικό όμιλο TUI από την Unifirm που ήταν εγγεγραμμένη στην Κύπρο σε οντότητα των Βρετανικών Παρθένων Νήσων που ελέγχεται από τη Μαρίνα Μορντάσοβα, η οποία πιστεύεται ότι είναι η τρίτη γυναίκα του σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Της μεταβίβασε επίσης ένα μερίδιο ελέγχου στη Nordgold, την εταιρεία εξόρυξης με έδρα το Λονδίνο, δύο εβδομάδες προτού η Βρετανία τον βάλει στο στόχαστρο με νέες κυρώσεις.

Διαβάστε επίσης: Στο στόχαστρο των KleptoCapture οι Ρώσοι ολιγάρχες

Το μερίδιο 29,9% της TUI, η οποία είναι εισηγμένη και στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο, πουλήθηκε στην εταιρεία Ondero η οποία συνδέεται με αυτόν, σύμφωνα με το Bloomberg. Πριν από την πώληση των μετοχών αυτών, ο Μορντάσοφ ήταν ο κορυφαίος μέτοχος της TUI, με ποσοστό 34% σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου της TUI λίγο μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Μορντάσοφ παραιτήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της TUI στις 2 Μαρτίου, ανέφερε η εταιρεία. Ο Μορντάσοφ κατείχε το μερίδιό του στην TUI μέσω της Unifirm με έδρα την Κύπρο, εταιρείας που με τη σειρά της ανήκει σε εταιρείες που ελέγχονται από τον Μορντάσοφ και τους γιους του, σύμφωνα με το Bloomberg. Την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις συναλλαγές αυτές και έχει χαρακτηρίσει άκυρη τη μεταβίβαση των μετοχών της TUI μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η επίσημη έρευνα.

Επίσης όμιλος Severstal του ρώσου μεγιστάνα κινδυνεύει με αθέτηση χρέους αφού η Citigroup πάγωσε τις πληρωμές τόκων εν αναμονή των ρυθμιστικών ερευνών, ενώ ξένοι σύμβουλοι και διευθυντές έχουν παραιτηθεί από την εταιρεία.

Ταυτόχρονα, η Ιταλία κατέσχεσε κτιριακό συγκρότημα στο νησί της Σαρδηνίας στη Μεσόγειο, αξίας περίπου 105 εκατομμυρίων ευρώ, που ανήκει στον Μορντάσοφ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Η κίνηση αυτή ήταν μέρος ευρείας προσπάθειας της Δύσης να πληγούν οι μεγιστάνες να τιμωρηθούν οι πλούσιοι Ρώσοι που συνδέονται με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ηταν η δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα που κατασχέθηκαν στην Ιταλία περιουσιακά στοιχεία του Μορντάσοφ. Η αστυνομία στις 4 Μαρτίου κατέσχεσε το 65 μέτρων γιοτ του, το «Lady M», το οποίο φέρεται ότι έχει αξία 65 εκατ. ευρώ. Ο Μορντάσοφ, 56 ετών, είναι γιος ενός εργάτη που έγινε πρώτα μεγιστάνας του χάλυβα πριν να επεκταθεί σε άλλες δραστηριότητες.

Ηταν από τους πρώτους ρώσους ολιγάρχες που στοχοποιήθηκαν, με την ΕΕ να επικαλείται τις επενδύσεις του στην τράπεζα Rossiya. Ο Μορντάσοφ έχει επίσης συμφέροντα σε κλάδους από τον άνθρακα και τον χρυσό μέχρι τα ταξίδια και τα μέσα ενημέρωσης. Τώρα δίνει μάχη για να διατηρήσει μερικά από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τζιτζικώστας : Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, δεν έπρεπε να συμβεί
Διεθνή |

Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας

Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»