Τη διπλή απειλή του πολέμου και της Covid για την παγκόσμια οικονομία επισήμανε μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης ενώπιον των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν. «Οι ρωσικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των φρικαλεοτήτων εναντίον αθώων Ουκρανών πολιτών στην Μπούτσα, θα έχουν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε η αμερικανίδα υπουργός. Πρόσθεσε η Γέλεν ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη και στη μάχη κατά της πανδημίας, φροντίζοντας για τη διαθεσιμότητα εμβολίων και για την αποτροπή μιας νέας εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ο πόλεμος έχει επισκιάσει την πανδημία σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας. Και δικαιολογημένα, αφού είναι πιο πρόσφατη συμφορά και επιπλέον σηματοδοτεί τον τερματισμό, όπως όλα δείχνουν, μιας περιόδου οικονομικής επέκτασης και παγκοσμιοποίησης και επίσης το τέλος μιας «γεωπολιτικής ομογενοποίησης» του πλανήτη που διήρκεσε τέσσερις δεκαετίες – ευθύνεται βέβαια γι’ αυτό αποκλειστικά η αλλαζονική Δύση, διότι δική της ευθύνη ήταν να προστατεύσει τα κεκτημένα από την ιδεολογικοπολιτική της νίκη το 1989-1991.
Ενδημικές οι οικονομικές συνέπειες
Η πανδημία βρίσκεται σε αποδρομή. Αλλά ο κορωνοϊός ήρθε για να εγκατασταθεί στα πνευμόνια του πλανήτη διαρκώς παραλλασσόμενος και ως εκ τούτου λιγότερο φονικός, όπως όλοι ελπίζουν. Οι πλέον πρόσφατες εξάρσεις του στη χώρα στην οποία τον δημιούργησε και τον διέσπειρε ήδη προκαλούν ένα νέο οικονομικό σοκ.
Σοκ στο εσωτερικό της Κίνας στο μέτρο που οι ειδικοί θεωρούν πλέον ότι ο στόχος για ανάπτυξη 5,5% εφέτος της οικονομίας είναι ανέφικτος δίχως νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων από το Πεκίνο.
Σοκ επίσης στο εξωτερικό στο μέτρο που τα λοκντάουν που κηρύσσουν οι κινεζικές αρχές σε περιοχές που αποτελούν μείζονα βιομηχανικά, εμπορικά και διαμετακομιστικά κέντρα, παρατείνουν και επιδεινώνουν το έμφραγμα στις διεθνείς μεταφορές και κατακερματίζουν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Είναι προφανές ότι ο κίνδυνος long Covid επιπτώσεων δεν απειλεί μόνο την παγκόσμια υγεία αλλά και την οικονομία. Με άλλα λόγια, η μετεξέλιξη της Covid από πανδημικό σε ενδημικό φαινόμενο φαίνεται πως θα έχει ενδημικές συνέπειες και για την παγκόσμια οικονομία. .
Κινεζικό πισωγύρισμα
Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα εξήγησε την Τετάρτη πώς τα νέα μέτρα του Πεκίνου για τον περιορισμό του πανδημικού κύματος της μετάλαξης Όμικρον (η Κίνα ως γνωστόν έχοντας καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι και υιοθετεί πολιτική «μηδενικής ανοχής» στην Covid) ανατρέπουν για μια ακόμη φορά την οικονομική κανονικότητα και την «καθημερινή ζωή των εργαζομένων πρωτίστως στη Σανγκάη και το Σενγιάνγκ».
Το λιμάνι της Σαγκάης είναι πρώτο παγκοσμίως σε διαμετακομιστική ικανότητα και λειτουργεί πλέον με μειωμένους ρυθμούς κατά 40% (βάσει εβδομαδιαίων μετρήσεων), σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Επμελητηρίου Μπετίνα Σεν-Μπεχανζίν.
Ο φόβος των εργαζομένων
«Αν δει κανείς τα πράγματα από απόσταση, από τεχνικής πλευράς όλα λειτουργούν ως συνήθως. Αλλά λειτουργούν με τεράστιες καθυστερήσεις, λόγω ελλείψεως οδηγών φορτηγών, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στα λοκντάουν ή αναγκάζονται να υφίστανται διαρκώς σε τεστ για τον κορωνοϊό για να αποδείξουν ότι είναι υγιείς», εξήγησε η Σεν-Μπεχανζίν.
Ο Διεθνής Λιμένας της Σαγκάης ανακοίνωσε εξάλλου ότι πριν από την επιβολή των νέων λοκντάουν, στις 28 Μαρτίου, η μέση αναμονή για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ήταν μικρότερη από 24 ώρες.
Η κατάσταση σε σύγκριση με πέρυσι είχε βελτιωθεί πολύ. Αλλά τα νέα μέτρα έχουν αλλάξει άρδην ακόμα και τη συμπεριφορά των εργαζομένων στο λιμάνι, «λόγω του μεγάλου φόβου τους ότι θα συλληφθούν θετικοί στον ιό και θα σταλούν στα στρατόπεδα καραντίνας», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε ανακοίνωση του Shanghai International Port Group.
Κατασκευαστές σε απόγνωση
Στη βόρεια κινεζική πόλη Σενγιάνγκ έχει κηρυχθεί λοκντάουν εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες. «Όλοι έχουν κατεβάσει τα ρολά και παραμένουν στα σπίτια τους», δηλώνει στο CNBC ο επικεφαλής του τοπικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ Χάραλντ Χάραλντ Κούμπφερτ. Το αποτέλεσμα είναι να σταματήσει η παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών που λειτουργούν στην περιοχή.
«Η κοινοπραξία που έχει δημιουργήσει η BMW στην πόλη μετά την κήρυξη του λοκντάουν συνέχιζε την κατασκευή οχημάτων, που είναι εν πολλοίς αυτοματοποιημένη. Αλλά λόγω ελλείψεως εξαρτημάτων αναγκάστηκε να σταματήσει. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την εφοδιαστική αλυσίδα», είπε ο Κούμπφερτ. Και εξήγησε ότι τα εξαρτήματα και οι πρώτες ύλες δεν έφταναν στη μονάδα παραγωγής όχι επειδή δεν τα είχαν οι προμηθευτές, αλλά επειδή δεν μπορούσαν να τα στείλουν: «Η κίνηση κάθε οχήματος στους δρόμους απαγορεύτηκε. Κινδυνεύεις να συλληφθείς από την αστυνομία και να οδηγηθείς στη φυλακή αν κυκλοφορείς δίχως ειδική άδεια από τις αρχές».
«Η BMW δεν θέλησε να σχολιάσει τα όσα κατέγραψε το ρεπορτάζ», σημειώνει το CNBC.
Η Volkswagen εξάλλου, η οποία λειτουργεί δύο μονάδες κατασκευής στα περίχωρα της Σανγκάης και σε μια μεγάλη πόλη της επαρχίας Ζιλίν (που βρίσκεται επίσης σε λοκντάουν), ανακοίνωσε ότι και τα δύο εργοστάσια θα παρέμεναν κλειστά την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Την περασμένη εβδομάδα έρευνα σε αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα έδειξε ότι το 54% εξ αυτών έχουν ήδη αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους για τις πωλήσεις το 2022 εξαιτίας της τελευταίας έξαρσης της Covid-19. Σε ό,τι αφορά τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, περισσότεροι από 80% έχουν επιβραδύνει ή μειώσει την παραγωγή τους λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Τα ταλέντα φτιάχνουν βαλίτσες
Μια από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νέας έξαρσης της Covid στην Κίνα – κυρίως αν συνεχιστεί το λοκντάουν στη Σαγκάη – θα είναι η έλλειψη ταλέντων, προειδοποιούν οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκή Επιμελητηρίου. Οι δυσκολίες που συναντούν τα εξειδικευμένα στελέχη από τη Δύση να εισέλθουν στη χώρα, αλλά και η μεγάλη έκπτωση της καθημερινής τους ζωής που προκαλούν οι υποχρεωτικοί εγκλεισμοί και οι καραντίνες αποθαρρύνουν τους νέους να ψάξουν για δουλειά στην Κίνα.
Η Σανγκάη ειδικότερα τις τελευταίες δεκαετίες της παγκοσμιοποίησης έχει εξελιχθεί είναι ένα μεγάλο κέντρο υποδοχής ταλέντων από το εξωτερικό, αφού η πόλη αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο χρηματοοικονομικό, βιομηχανικό και μεταφορικό κόμβο της Κίνας. Λόγω της πληθώρας Δυτικών εργαζομένων, λειτουργούν στην πόλη πολλά ξενόγλωσσα σχολεία, ενώ έχουν δημιουργηθεί μεγάλα πολιτιστικά κέντρα, νοσοκομεία κλπ.
«Είμαστε όλοι σκοκαρισμένοι μ’ αυτό που συμβαίνει στη Σανγκάη. Δεν πρόκειται για τη μέση του πουθενά στο Χιουνάν. Μιλάμε για τη Σανγκάη», σημειώνει ο πρόεδρος του τοπικού Επιμελητηρίου Γιόργκ Βούτκε, που υπολογίζει ότι από τότε που ξέσπασε η πανδημία η πόλη έχει χάσει τους μισούς από τους μονίμους Δυτικούς κατοίκους της.
Βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων, τη δεκαετία 2010-2020 ο αριθμός των ξένων υπηκόων που ζούσαν μονίμως στην Κίνα αυξήθηκε κατά 40% και έφθασε στα 1,4 εκατομμύρια.
Latest News
Αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού - Η νέα στρατηγική της Starbucks
Η Starbucks δημιούργησε έναν «Κώδικα Δεοντολογίας Καφετέριας» και με την εφαρμογή του στις ΗΠΑ, αρχίζει η μεγάλη της μεταμόρφωση
Πίεση από παντού - Θα παρατείνει ο Μπάιντεν την προθεσμία απαγόρευσης του TikTok στις 19 Ιανουαρίου;
Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να παρατείνει την προθεσμία κατά 90 ημέρες - Το ενδεχόμενο που εξετάζεται μέχρι την ολοκλήρωση της ακρόασης
Όλι Ρεν: Στα μέσα του 2025 θα φτάσουμε στα ουδέτερα επιτόκια
Ο διοικητής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, Όλι Ρεν, εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης λάβει υπόψη της τις πολιτικές του Τραμπ
Ο «τζόγος» του Τραμπ με τους δασμούς - Τα νέα σχέδια στο τραπέζι
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ μελετά τη σταδιακή αύξηση στους δασμούς μήνα με τον μήνα
Ο Τραμπ και το Brexit «τσακίζουν» το διεθνές εμπόριο της Βρετανίας
Η Βρετανία βρίσκεται πλέον υπό διπλή μέγγενη, καθώς ο Τραμπ προβλέπεται πως θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στο διεθνές εμπόριο
Υποχώρηση δίχως τέλος - Η Macy’s περιορίζει τις προοπτικές πωλήσεων καθώς οι γιορτές δεν απέδωσαν
Μετά τις λογιστικές απάτες, η Macy’s βρίσκεται αντιμέτωπη με υποτονικά αποτελέσματα μετά την εορταστική αγοραστική περίοδο
Η διαφοροποίηση επενδύσεων είναι το κλειδί σε ένα ασταθές περιβάλλον - Ο χρησμός του Ικμπάλ Καν της UBS
Η γεωπολιτική και παγκόσμια οικονομική κατάσταση είναι ρευστή, άρα μια διαφοροποίηση επενδύσεων είναι λογική, σύμφωνα με τον Ίκμπαλ Καν
Θέσεις- φαντάσματα και «μωβ σκιούροι»: Τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας
Μία στις πέντε θέσεις στην αγορά εργασίας που διαφημίζονται είναι ψεύτικες ή δεν έχουν καλυφθεί, σύμφωνα με μια νέα έρενα
Pepsi και Pringles πλημμυρίζουν τη Συρία - Τα δολάρια δεν είναι πια «μαϊντανοί»
Το τέλος των περιορισμών που είχε επιβάλει ο Άσαντ στα δολάρια αλλάζει το σκηνικό στο Συρία και οδηγεί σε έκρηξη στα ξένα αγαθά
Τα κέρδη-ρεκόρ φέρνουν πιο κοντά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επιτύχει μια σειρά από κέρδη ρεκόρ ενώ βλέπουν την πορεία των μετοχών να διαγρφάφεται διαρκώς ανοδική