Για τη συνέχιση των προγραμμάτων έρευνας που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης είναι αποφασισμένος ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.
Ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισης κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους και ερωτηθείς για τα σχέδια της εταιρείας μετά τη δημόσια δήλωση στήριξης του πρωθυπουργού είπε: «Με βάση τη νέα στρατηγική μας που έχει να κάνει με τον εταιρικό και ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου είχαμε αποκλείσει τις έρευνες σε onshore περιοχές και σε blocks με κοιτάσματα πετρελαίου. Στις θαλάσσιες περιοχές συνεχίζουμε», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «στη νέα εποχή που οδηγείται η Ελληνικά Πετρέλαια οι έρευνες υδρογονανθράκων έχουν μέρος στο χαρτοφυλάκιο μας».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο αμέσως προχώρησαν οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός Κόλπος». Τα αποτελέσματα, όπως και η λήψη τρισδιάστατων δεδομένων, απαιτούν χρονική διάρκεια ακόμη και 12 μηνών. Τα ΕΛ.ΠΕ έχουν το 100% των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στις συγκεκριμένες παραχωρήσεις κι ερωτηθείς για το αν η εταιρεία αναζητεί εταίρο απάντησε: «Εμείς μόνοι μας προχωρήσαμε τις σεισμικές έρευνες. Με τα αποτελέσματα που θα έχουμε στα χέρια μας θα αναζητήσουμε εταίρο καθώς οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου γίνονται συνήθως από κοινοπραξία».
Τα blocks της Κρήτης
Τα ΕΛ.ΠΕ συμμετέχουν επίσης με μειοψηφικό ποσοστό μετοχών και στην κοινοπραξία με την TotalEnergies και την ExxonMobil που έχουν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας ερωτήθηκε για τις προοπτικές της έρευνας σε αυτά τα θαλάσσια blocks. Απάντησε πως «οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις έχουν ενδιαφέρον καθώς μοιάζουν με αντίστοιχες γεωολογικές δομές της ΝΑ Μεσογείου όπου έχουν γίνει ανακαλύψεις». Μάλιστα συμπλήρωσε ότι τα ΕΛ.ΠΕ είτε με τους ίδιους είτε με άλλους παίκτες θα κάνουν τις έρευνες.
Σχετικά με την τύχη των ερευνών στην Κρήτη, ο κ. Σιάμισιης απέδωσε την καθυστέρηση στην εκκρεμότητα που υπάρχει με την προσφυγή οικολογικών οργανώσεων στο ΣτΕ σε βάρος της ΣΜΠΕ του ελληνικού δημοσίου για τις περιοχές. Ο διευθύνων σύμβουλος θεωρεί ότι όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα οι επενδυτές δυσκολεύονται στο να προχωρήσουν σε έρευνες. Ο ίδιος κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν έναν εκ των εταίρων της κοινοπραξίας της Κρήτης να επιδιώκει την απεμπλοκή του απέφυγε να απαντήσει λέγοντας: «Έχουν αναπτυχθεί δυναμικές στον κλάδο και με βάση αυτές δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Εμείς είτε με τους ίδιους είτε με άλλους συνέταιρους θα ερευνήσουμε την περιοχή».
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium