Η Federal Reserve πρέπει να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια για να ελέγξει τον πληθωρισμό, αλλά μπορεί τελικά να μην έχει καθυστερήσει τόσο πολύ όσο φαίνεται, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ.

Ένα από τα πιο επιθετικά «γεράκια» της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed, o Μπούλαρντ είπε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να αυξήσει το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της σε περίπου 3,5%.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι προσαρμογές της αγοράς ομολόγων στην πιο επιθετική πολιτική της Fed , υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια δεν κινούνται σε τόσο λάθος κατεύθυνση.
«Αν λάβετε υπόψη την [προοδευτική καθοδήγηση] δεν φαινόμαστε τόσο άσχημα. Δεν χάνεται κάθε ελπίδα. Αυτή είναι η βασική ουσία αυτής της ιστορίας», είπε ο Μπούλαρντ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι.

«Είμαστε ακόμα πίσω από την καμπύλη, αλλά όχι τόσο όσο φαίνεται», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του έρχονται μία ημέρα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της FOMC τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα οποία οι αξιωματούχοι ήταν κοντά στο να εγκρίνουν μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά έφτασαν σε 25 μονάδες λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μπούλαρντ, μέλος με δικαίωμα ψήφου στο FOMC φέτος, δήλωσε την Πέμπτη ότι «ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός» και η Fed πρέπει να δράσει. Σύμφωνα με τα πρακτικά ο ίδιος ζήτησε τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των ομοίων του στο FOMC. Έχει πει ότι θέλει να δει αυξήσεις της τάξης των 100 μονάδων βάσης μέχρι τον Ιούνιο.

«Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά υψηλός και αυτό δεν σημαίνει 2,1% ή 2,2% ή κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει συγκρίσιμο με αυτό που είδαμε στην εποχή του υψηλού πληθωρισμού στη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980», είπε. «Ακόμα κι αν είστε πολύ γενναιόδωροι με τη Fed στην ερμηνεία του τι είναι πραγματικά το ποσοστό πληθωρισμού σήμερα… θα πρέπει να αυξήσετε πολύ το επιτόκιο».

Κρίνοντας από τις κινήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, η αγορά έχει ήδη τιμολογηθεί σε επιθετική σύσφιξη της Fed. Αυτό κάνει την κεντρική τράπεζα να μην είναι τόσο πίσω από την καμπύλη της μάχης για τον πληθωρισμό όσο φαίνεται, είπε ο Μπούλαρντ.

«Δεν έχουν χαθεί όλα», είπε. «Η διαφορά μεταξύ του σήμερα και της δεκαετίας του 1970 είναι ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία. Στη δεκαετία του ’70, κανείς δεν πίστευε ότι η Fed θα έκανε κάτι για τον πληθωρισμό. Ήταν μια χαοτική εποχή. Χρειαζόμασταν πραγματικά τον (πρώην Πρόεδρο της Fed, Πολ) Βόλκερ να έρθει… Σκότωσε τον δράκο του πληθωρισμού και εδραίωσε την αξιοπιστία του. Μετά από αυτό, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η κεντρική τράπεζα θα κρατούσε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ