«Δεν μπορούμε για όλες τις ασθένειες να δημιουργήσουμε εμβόλια με την mRNA τεχνολογία, αλλά αν οι προσπάθειες πετύχουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μπορεί να έχουμε εμβόλιο για τον καρκίνο και από του χρόνου θα αρχίσουμε να βλέπουμε εμβόλιο για άλλες ασθένειες».

Αυτό δήλωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας στο 7o Φόρουμ Δελφών.

Ο κορωνοϊός

Εκτίμησε ότι πιθανότατα ο νέος κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί αλλά θα υπάρχει μαζί μας για τα επόμενα χρόνια. Εξαιρετικά λίγοι ιοί στην ανθρωπότητα έχουν εξαλειφθεί και αυτός δεν είναι από αυτούς, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σήμερα όμως έχουμε τα όπλα να τον αντιμετωπίσουμε και να πάρουμε τη ζωή μας πίσω.

Εκτίμησε ότι μικρό ποσοστό από τους ανεμβολίαστους θα πειστεί να εμβολιαστεί, ενώ την 4η δόση δεν θα την κάνουν όλοι οι εμβολιασμένοι. Επομένως, πρόσθεσε, η προστασία θα είναι λιγότερη και επειδή τα μέτρα θα χαλαρώσουν σε μεγάλο βαθμό διότι η κοινωνία το ζητάει επιτακτικά, οι μολύνσεις θα είναι περισσότερες. Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε θεραπεία που μπορεί να περιορίσει τις συνέπειες, είπε ο κ. Μπουρλά. Το ζητούμενο, είπε, είναι ένα εμβόλιο για την Covid-19, που να προστατεύει για ένα χρόνο. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε σημείωσε εάν θα έρθει νέα μετάλλαξη και με ποιά χαρακτηριστικά. Εάν συνεχίσουμε με την “Όμικρον”, τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας αυτή τη στιγμή  μας βοηθούν να πάρουμε τη ζωή μας πίσω προς το τέλος της χρονιάς.

Εμβόλια mRNA

Ο CEO της Pfizer τόνισε ότι στα δύο χρόνια πανδημίας μάθαμε πάρα πολλά. “Συγκεντρώσαμε εμπειρία δεκαετίας. Αυτό θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο για πολύ μεγάλες επιστημονικές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας”, είπε, αναφερόμενος στην τεχνολογία mRNA. Εξήγησε ότι στον επιστημονικό τομέα τα πράγματα έχουν προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς, στις κλινικές έρευνες υπήρξαν τεράστιες αλλαγές και αυτό θέτει το ερώτημα “αν μπορέσαμε να το κάνουμε για την Covid γιατί όχι για τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες;”.

Λάθη

Στα δύο χρόνια πανδημίας στον πολιτικό τομέα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά, είπε ο κ. Μπουρλά. Καταλάβαμε την αξία της επιστήμης, να δίνονται κίνητρα για να έχουμε ένα ζωντανό βιοτεχνολογικό οικοσύστημα. Από την άλλη, όμως, έγιναν και λάθη με το κυριότερο ότι “πολιτικοποιήθηκε η κρίση και από αυτό θα μάθουμε. Πολλοί παίρνουν θέση εάν υπάρχει ο ιός, αν πρέπει να φοράμε μάσκα με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση και μερικές φορές και την θρησκευτική τους, παρά με βάση τα επιστημονικά δεδομένα”.

Κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη

Σχετικά με το κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη είπε ότι αισθάνεται υπερηφάνεια, όχι μόνο για τη δημιουργία του στην πόλη του, αλλά και την δουλειά που γίνεται. “Αν δεν ήμουν από την Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσα να καταλάβω ότι έχουμε χιλιάδες επιστήμονες με τεράστιο δυναμικό, με μεγάλη όρεξη να προσφέρουν, αλλά δεν έχουν ευκαιρία. Ήμουν βέβαιος ότι αν δημιουργούσαμε ένα κέντρο στην Θεσσαλονίκη, ξέροντας τι κάνουν αυτά τα κέντρα σε άλλες χώρες θα ήμασταν πάρα πολύ επιτυχημένοι”.

Οπως είπε, αρκετοί είχαν αμφιβολίες στην Pfizer για τη δημιουργία του κέντρου στη Θεσσαλονίκη, αλλά σήμερα τρίβουν τα μάτια τους από τη δουλειά που γίνεται. “Είμαι κατενθουσιασμένος”, τόνισε ο κ. Μπουρλά. Πρόσθεσε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 200 άτομα και σήμερα βρίσκονται κοντά στα 700. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “την επόμενη χρονιά θα δούμε πολλές τέτοιου τύπου δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus