Μόλις χθες οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν πάνω από 20.000 κρούσματα με την πλειοψηφία αυτών να καταγράφονται στη Σαγκάη. Σαν αποτέλεσμα, στην πόλη επιβλήθηκαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, κάτι που «απειλεί» τόσο την εφοδιαστική αλυσίδα μιας και πρόκειται για λιμάνι κρίσιμης σημασίας στην διακίνηση προϊόντων όσο και την ίδια την καταναλωτική ικανότητα των κατοίκων.

Η εταιρεία αναλύσεων Strategy Analytics προβλέπει μία ετήσια μείωση 20% στις παραδόσεις smartphones στην κινεζική αγορά για το β’ τρίμηνο του 2022. Αντίστοιχα, αναλυτές της Counterpoint Research αναφέρουν στο CNBC ότι οι πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων τον Απρίλιο και τον Μάιο θα μπορούσαν να πέσουν έως και κατά 13%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι αναλυτές προβλέπουν βελτίωση της κατάστασης από τον Ιούνιο, περίοδο εκπτώσεων στη χώρα, αλλά και λόγω της αναμενόμενης ύφεσης της πανδημίας. Αν αυτό ισχύσει, οι πωλήσεις smartphones στην Κίνα θα μειωθούν κατά 3% ή 4%, ωστόσο αν η επιδείνωση της κατάστασης με τον κορωνοϊό συνεχιστεί η πτώση θα μπορούσε να φτάσει έως και το 12%, εκτιμά η Counterpoint.

Μία άλλη εταιρεία αναλύσεων η IDC, «βλέπει» πτώση στις παραδόσεις smartphones γύρω στο 3,4%, σε ετήσια βάση, το β’ τρίμηνο. Η συγκεκριμένη ανάλυση θεωρεί ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη χαμηλή ζήτηση και στις επιπτώσεις της πανδημίας που επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη. Αντίθετα, η IDC θεωρεί ότι λιγότερο ανησυχητικός είναι ο παράγοντας της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ενδιαφέρον έχει το σημείο της ανάλυσης της IDC ότι το πλήγμα θα είναι σοβαρότερο για τους κατασκευαστές Android συσκευών, κυρίως λόγω της πληθώρας των κατασκευαστών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Από την άλλη πλευρά η Apple αναμένεται να τα πάει καλύτερα, με μείωση στις παραδόσεις της τάξης του 4 έως 5% κατά το β’ τρίμηνο, κάτι μάλλον αναμενόμενο για τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. Σημειώνεται ότι η Apple ανακοινώνει τις νέες της σειρές συσκευών στα τέλη της κάθε χρονιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία