Σε μια απρόσμενη κίνηση η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, προχώρησε σε μείωση του βασικού της επιτοκίου από το μέγιστο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Ειδικότερα, το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας μείωσε το επιτόκιο στο 17% από 20% την Παρασκευή και είπε ότι θα μπορούσαν να γίνουν περαιτέρω περικοπές σε επόμενες συνεδριάσεις, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

«Οι εξωτερικές συνθήκες παραμένουν δύσκολες και περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα της Ρωσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα. «Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις των τιμών δεν επιταχύνονται πλέον τόσο γρήγορα όσο αυξάνοντας τις εβδομάδες που ακολούθησαν την εισβολή.

Οι σαρωτικές διεθνείς κυρώσεις έχουν θέσει τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ενέργειας στον κόσμο σε τροχιά βαθιάς, διετούς ύφεσης, ωθώντας τη ρωσική κυβέρνηση στα όρια της χρεοκοπίας. Ωστόσο, οι συνεχείς εισροές ενεργειακών εσόδων και οι σκληροί έλεγχοι κεφαλαίων — συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης σε ξένους να πωλούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία καθώς και οι υποχρεωτικές πωλήσεις σκληρού νομίσματος από εξαγωγείς — βοήθησαν το ρούβλι να ανακτήσει έδαφος.

«Το ρούβλι είναι πολύ ισχυρό», δήλωσε η Natalia Orlova, οικονομολόγος στην Alfa-Bank. «Αυτό μειώνει τον ορίζοντα των κινδύνων πληθωρισμού».

Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα ενήργησε τρεις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, καθώς αυξάνεται η πίεση εναντίον της Ρωσίας ως απάντηση στις αναφορές ότι οι δυνάμεις της χώρας διέπραξαν προφανή εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή